Το ταλέντο του Τζόλη είναι στο μυαλό του

Κώστας Πετρωτός12 Σεπτεμβρίου 2020

Με βάση την εικόνα του αγώνα, η νίκη επί της ΑΕΛ μπορεί να χαρακτηριστεί σχετικά εύκολη για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, δίπλα σ' αυτό τον χαρακτηρισμό μπαίνει και το «αγχωτική» και απόδειξη είναι η φάση στις καθυστερήσεις του ματς που έχασε η θεσσαλική ομάδα. Κατά συνέπεια, το γκολ του Τζόλη ήταν αυτό που μέτρησε στην ζυγαριά για να μπει ο Δικέφαλος με το δεξί στο νέο Πρωτάθλημα.

Ο νεαρός επιθετικός τράβηξε, όπως και κόντρα στην Μπεσίκτας, τα βλέμματα όλων πάνω του χωρίς το παιχνίδι του να είναι φαντεζί, να μας χορταίνει με ντρίμπλες και τρικ με την μπάλα στα πόδια. Αυτό που εντυπωσιάζει στην περίπτωσή του είναι ότι δεν έχει περιττές ενέργειες στην διάρκεια του ματς. Ό,τι επιχειρεί, είναι προϊόν γρήγορης και ουσιαστικής σκέψης, τεράστιας συγκέντρωσης και αποφυγής περιττών ενεργειών. Είναι μόλις 18 ετών και η ωριμότητα στο παιχνίδι του θυμίζει 30άρη.

Παράλληλα, διαθέτει τρομερά τελειώματα φάσεων, αλλά και ικανότητα να περνά ασίστ κι αν κανείς έχει αμφιβολία ως προς αυτό, εκτός της πάσας στον Πέλκα στο ματς με τους Τούρκους, θυμηθείτε ότι στο άχαστο του Ακπομ χθες, η φάση αρχίζει από την κάθετη πάσα που πέρασε στον Πέλκα.

Είναι σαφέστατο ότι το ταλέντο του είναι στον εγκέφαλό του. Αυτόν που διαβάζει άριστα το παιχνίδι, που ξέρει πώς και πότε να κινηθεί. Θυμηθείτε το «μπρος-πίσω» που έκανε στη φάση του γκολ που σημείωσε χθες για να αποφύγει να βγει οφσάιντ και πώς περίμενε στην γραμμή του κέντρου στο δεύτερο μέρος, πριν ξεχυθεί γρήγορα στην επίθεση και δώσει ασίστ στον Σφιντέρσκι που με κακό υπολογισμό της πορείας της μπάλας πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια. Το ξεχωριστό στην περίπτωση Τζόλη είναι ότι το μυαλό... εδρεύει σε ένα καλογυμνασμένο σώμα, απαραίτητο για κάθε σύγχρονο ποδοσφαιριστή που θέλει να κάνει καριέρα.

Για όσους δεν το έχουν πληροφορηθεί, ο 18χρονος επιθετικός δουλεύει σταθερά τα τελευταία χρόνια με τον αδερφό του, ξέχωρα από τις προπονήσεις της ομάδας, για να βελτιωθεί και σωματικά. Το γοητευτικό στην περίπτωση του Τζόλη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα παρουσιάσει σε κάθε ματς γιατί είναι ένας παίκτης που μόλις πριν λίγους μήνες μπήκε ορμητικά στην ζωή μας και πλέον σε κάθε ματς εκπλήσσει ευχάριστα. Ακόμη δεν έχουμε δει σε όλο του το εύρος το ταλέντο του και αυτό μπορεί να είναι το σημείο κλεδί στο ματς με την Μπενφίκα.

Ας μην επεκταθούμε παραπάνω, άλλωστε το ματς είναι μετά από τρεις μέρες, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια. Προσθέτουμε μόνο κάτι τελευταίο: Από δω και πέρα θα αρχίσει να κρίνεται και ο χαρακτήρας του Τζόλη και το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει την απότομη δημοσιότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Προσωπικά, μου προκάλεσε πολύ θετική εντύπωση το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά το ματς δεν τον «έκρυψε», αλλά τον έστειλε για δηλώσεις όπως οφείλει να κάνει ο MVP μιας αναμέτρησης. Η δημοσιότητα δεν θέλει φόβο, θέλει διαχείριση.


Αλλο Ελλάδα, άλλο Ευρώπη και Μπενφίκα

Φεύγοντας από το πρόσωπο της αναμέτρηση, ας εστιάσουμε στην εικόνα του ΠΑΟΚ και τα συμπεράσματα ενόψει Μπενφίκα. Η καλή παρουσία του Δικεφάλου με τον Μπίσεσβαρ ως δεξιό μπακ δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. Αν ο Φερέιρα επιμείνει στον Σουριναμέζο σ' αυτό τον ρόλο, μπορεί να δώσει την ευκαιρία στην Μπενφίκα να δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα από το ένα άκρο της άμυνάς του και μάλλον δεν είναι τυχαία η αναφορά στον Κρέσπο στις δηλώσεις του μετά το ματς. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο μέσους. Θα είναι τεράστιο ρίσκο αν ο Πορτογάλος τεχνικός πάει να αντιμετωπίσει την Μπενφίκα του μέντορά του Ζορζ Ζεσούς, μόνο με Ελ Καντουρί και Σβαμπ στην μεσαία γραμμή. Η διαφορά ποιότητας μοιραία οδηγεί σε επιλογή και τρίτου κεντρικού μέσου, ρόλο που ίσως κληθεί ο Πέλκας να υπηρετήσει, με δεδομένη την αδυναμία του Εσίτι να κρατήσει μπάλα. Η Μπενφίκα μοιάζει να είναι από ανώτερο επίπεδο και ο ΠΑΟΚ πρέπει να καταστρώσει ένα έξυπνο πλάνο για να μην χάσει την ευκαιρία του νοκ άουτ αγώνα στην Τούμπα.

Από τις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του μετά το ματς, φαίνεται ο 41χρονος τεχνικός να αντιμετωπίζει πολύ ρεαλιστικά αυτή την αναμέτρηση. Επίσης, το γεγονός ότι πήγε στην extreme επιλογή του Μπίσε σε ρόλο δεξιού μπακ χαφ κόντρα στην ΑΕΛ, δείχνει ότι έχει αρχίσει να μαθαίνει καλά το ελληνικό Πρωτάθλημα και των ομάδων που συμμετέχουν. Καλό σημάδι για την συνέχεια της σεζόν.


Ο Ζίβκοβιτς θα βάλει ποιότητα και ανταγωνισμό

Όσο για το νέο πρόσωπο στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς (από σήμερα ίσως υπάρχει και νεότερο ο Αντριαν Περέιρα), έδειξε μέσα στο κάτι παραπάνω από εικοσάλεπτο που χρησιμοποιήθηκε ότι η μεταγραφή του ήταν άκρως στοχευμένη και ο Φερέιρα του είχε ετοιμάσει ένα πολύ ταιριαστό ρόλο.Ο Σέρβος θα γίνει ο τέταρτος της παρέας των κρυφών επιθετικών (Πέλκας, Τζόλης, Ζαμπά οι άλλοι τρεις) και θα ανεβάσει τόσο την ποιότητα (ξεχειλίζει όπως φάνηκε), όσο και τον ανταγωνισμό που σε ομάδες πρώτης γραμμής όπως ο ΠΑΟΚ είναι σταθερά ένα βασικό ζητούμενο.

Υ.Γ.Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ήταν νευρικός στο πρώτο ημίχρονο χθες και έκανε εύκολα φάουλ. Πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τις επιλογές του στο παιχνίδι και καλό είναι να του γίνεται και καλοπροαίρετη κριτική όταν απαιτείται γιατί επιδιώκοντας συνεχώς την βελτίωση θα πάει μπροστά.    

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.