Το superyacht των 100 εκατ. δολαρίων που ο Πούτιν θέλει να κρατήσει κρυφό

Metrosport Team13 Φεβρουαρίου 2022

Η συνεχιζόμενη κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα με την πιθανότητα ενός πολέμου να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της παγκόσμια κοινότητας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης έχουν γίνει ήδη αισθητές, προβληματίζοντας τους ηγέτες του πλανήτη, οι οποίοι απειλούν συνεχώς τη Ρωσία με σκληρότερες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Με αφορμή την απειλή σκληρότερων μέτρων, πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ένα super yacht ρωσικής ιδιοκτησίας με το όνομα «Graceful» εθεάθη να αποπλέει εσπευσμένα από ένα ναυπηγείο στη Γερμανία προς τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάσχεση λόγω των κυρώσεων που ενδέχεται να επιβληθούν εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του super yacht; Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.





Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο κοινό, το «Graceful» σχεδιάστηκε το 2005 και η γάστρα κατασκευάστηκε στο ρωσικό ναυπηγείο Sevmash, κοντά στο Arkhangelsk. Το Sevmash είναι το μεγαλύτερο ναυπηγικό συγκρότημα της Ρωσίας, γνωστό για τα πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σκελετού το 2010, επρόκειτο να μεταφερθεί στη Γερμανία για φινίρισμα.




Στο ταξίδι του, έπεσε σε σφοδρή καταιγίδα κοντά στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η γάστρα και το έργο να καθυστερήσει σημαντικά. Αργότερα μεταφέρθηκε στο ναυπηγείο Blohm and Voss στη Γερμανία για ολοκλήρωση και τελικά παραδόθηκε το 2014.

Λέγεται ότι το υπερπολυτελές σκάφος είχε επιστρέψει στο Blohm and Voss για ανακαίνιση τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η οποία περιλάμβανε γενική επισκευή των κινητήρων, προσθήκη δύο μπροστινών μπαλκονιών και μια σημαντική επέκταση στην πλατφόρμα κολύμβησης. Ωστόσο, το πλοίο αναγκάστηκε να αποπλεύσει για τη Ρωσία πρόωρα για να αποφευχθεί η κατάσχεση.



Το «Graceful» έχει μήκος 82 μέτρα και τροφοδοτείται από 2 κινητήρες MTU που του δίνουν ταχύτητα πλεύσης 14 κόμβων και τελική ταχύτητα 18 κόμβων. Το σκάφος έχει επίσης βεληνεκές άνω των 4.000 ναυτικών μιλίων. Σχεδιασμένο από την H2 Yacht Design, το κομψό superyacht είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και αλουμίνιο και διαθέτει τρία καταστρώματα.

Το κομψό εσωτερικό του είναι φινιρισμένο με διάφορα υλικά και υφές, όπως ειδικά επεξεργασμένο δέρμα, ταπετσαρίες στους τοίχους, μαρκετερί, μάρμαρο, ανοξείδωτο ατσάλι, έβενο και ακατέργαστο τικ. Το superyacht είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει έως και 12 επισκέπτες και 14 άτομα πλήρωμα.




Το highlight του σκάφους είναι η εσωτερική πισίνα του που έχει 15 μέτρα μήκος και 3 μέτρα πλάτος. To χαρακτηριστικό της είναι ότι ο πυθμένας της μπορεί να ανασηκωθεί, για να τη μετατρέψει σε πίστα χορού. Ο ίδιος χώρος μπορεί επίσης να μετατραπεί σε θέατρο χάρη στην αναπτυσσόμενη οθόνη και τον προβολέα.



Το κύριο κατάστρωμα διαθέτει μια επίσημη τραπεζαρία, ένα σαλόνι με ένα λευκό πιάνο Steinway, μια πολυτελή αίθουσα τσαγιού και μια υπαίθρια τραπεζαρία. Το yacht διαθέτει επίσης το δικό του γυμναστήριο, cocktail bar και μια πισίνα σπα μαζί με άλλες δύο πισίνες για ζεστό ή κρύo νερό.



Η ενημερωμένη κάβα μπορεί να μεταφέρει 400 μπουκάλια, ενώ υπάρχει μια μεγάλη βιβλιοθήκη στο επάνω κατάστρωμα που στεγάζει επίσης το γραφείο του ιδιοκτήτη. Φυσικά, το σκάφος δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει το δικό του ελικοδρόμιο, σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για ένα ελικόπτερο EC135.

To χαρτοφυλάκιο πολυτέλειας του Vladimir Putin





Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεν είναι μόνο ένας από τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου. Αμέτρητες αναφορές υποστηρίζουν ότι είναι επίσης και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η προσωπική περιουσία του Ρώσου προέδρου ανέρχεται σε περισσότερα από 220 δισ. δολάρια. Ενώ ο Putin πάντα χλεύαζε αυτούς τους ισχυρισμούς απαντώντας ότι ζει με έναν σχετικά μέτριο κρατικό μισθό, περίπου 135.000 δολαρίων το χρόνο, οι επικριτές του λένε ότι ζει σαν βασιλιάς.



Ο πολιτικός αντίπαλος του Putin, Boris Nemtsov, στο βιβλίο του «Η ζωή ενός σκλάβου σε γαλέρα», που εκδόθηκε το 2012, υπολογίζει ότι ο εξωπραγματικός πλούτος και τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν περιλαμβάνουν 43 αεροπλάνα, 7.000 αυτοκίνητα, 15 ελικόπτερα και 4 superyacht. Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται επίσης να έχει το δικό του παλάτι χτισμένο σε ένα εξαιρετικά ασφαλές «χωριό δισεκατομμυριούχων» στα περίχωρα της Μόσχας, το οποίο έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

πηγή: insider.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.