Το success story του Σφιντέρσκι-Αποκαλύψεις για μία σούπερ μεταγραφή

Κώστας Πετρωτός14 Οκτωβρίου 2021

Οταν ο Κάρολ Σφιντέρσκι, με άπιαστο σουτ στην κίνηση, στο 77ο λεπτό του αγώνα της Πολωνίας με την Αλβανία «εκτελούσε» στην κλειστή γωνία της εστίας του, τον Ετρίτ Μπερίσα, εκατοντάδες χιλιάδες γροθιές έσφιγγαν ανά την υφήλιο από ικανοποίηση. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν Πολωνών που έβλεπαν την ομάδα τους να κρατά πολύ ζωντανό τον στόχο της πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ, υπήρχαν όμως και λίγες που ανήκαν σε ανθρώπους που αισθάνονταν δικαιωμένοι για την επένδυση που είχαν κάνει σχεδόν τρία χρόνια πριν στο πρόσωπο του 24χρονου επιθετικού.

To κοντράστ με τον «ανταγωνιστή» του, Λέο Μπονατίνι

Ήταν Ιανουάριος του 2019 όταν το οικοδόμημα του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ ταρακουνήθηκε συθέμελα από την ξαφνική αποχώρηση του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς για την Αλ Ιτιχάντ. Ο Ιβάν Σαββίδης και οι συνεργάτες του βρέθηκαν να ψάχνουν άμεσα τον αντικαταστάτη του Σέρβου κίλερ και χωρίς να έχουν περιθώρια λάθους.

Ο Λέο Μπονατίνι


Ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Μάριο Μπράνκο, είχε εισηγηθεί την απόκτηση, με δανεισμό και οψιόν αγοράς, του 25χρονου Λέο Μπονατίνι από την Γουλβς με χρηματιστηριακή αξία 5 εκατ. ευρώ και μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες της εποχής, είχε κάνει και ταξίδι στο Λονδίνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, η κυρίαρχη τάση (υπήρχε και τρίτη εναλλακτική ο Κεσέρου που γνώριζε ο Λουτσέσκου, αλλά είχε συζητηθεί λιγότερο απ' όλες) εντός της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ ωθούσε τον ιδιοκτήτη της ομάδας προς την απόκτηση ενός νεαρού ταλαντούχου Πολωνού, ονόματι Κάρολ Σφιντέρσκι.

Σήμερα, στα 24 του πλέον, ο ξανθομάλλης, γεννημένος στο Ράβιτς, άσος, είναι ένας ολοκληρωμένος φορ, με αξία που μπορεί να φτάνει πλέον και τα 7 εκατ. ευρώ (αναμένεται νέα αξιολόγηση από το transfermakt), την ώρα που ο Βραζιλιάνος με ιταλικό διαβατήριο, πρώην ανταγωνιστής του, εξακολουθεί να ανήκει στην Γουλβς, αλλά κάνει συνεχείς δανεισμούς. Πέρασε από τη Νότιγχαμ, την Γκιμαράες και από την περσινή σεζόν βρίσκεται στην ελβετική Γκρασχόπερς και πλέον η αξία του έχει πέσει στις 600.000 ευρώ.

Το μάτι και η inside πληροφόρηση Κωστίκου και η επιμονή του Γιώργου Σαββίδη

Ο Ιβάν Σαββίδης, προφανώς αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος, που στις καθοριστικές συσκέψεις εκείνης της περιόδου άκουσε την θερμή άποψη του γιου του Γιώργου να προχωρήσει στην απόκτηση του ταλαντούχου Σφιντέρσκι και όχι του «έτοιμου» Μπονατίνι.

Ο υιός Σαββίδης είχε ψηθεί από την άκρως θετική εισήγηση του τμήματος σκάουτινγκ της ομάδας που προήλθε μετά από παρακολούθηση ετών. Ο Γιώργος Κωστίκος είχε πρωτοδεί το «δρεπάνι» (αυτό είναι το παρατσούκλι του στην Πολωνία) στην εθνική U17, συγκέντρωσε πολύ καλές πληροφορίες από τον γνώστη της πολωνικής αγοράς, ατζέντη Νίκο Μιντζιβίρη και έκτοτε το υπόλοιπο τιμ άρχισε να παρακολουθεί στενά τον νεαρό φορ.

Ο Ιβάν Σαββίδης, λοιπόν, έδωσε εντολή στον Λούμπος Μίχελ (γνωρίζει πολωνικά) να κάνει τις πρώτες επαφές και την Μαρία Γκοντσάρεβα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ομόλογο της στη Γιαγκελόνια, Ανιέσκα Σιζέφσκα.

Ο Σφιντέρσκι αποκτήθηκε με περίπου 2 εκατομμύρια συν ποσοστό μεταπώήσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, και πλέον κοστολογείται μεταξύ 7 και 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανέφερε χθες στο Metropolis 95,5, ο Πολωνός δημοσιογράφος Τόμας Βλόνταρτσικ.

Ο Κάρολ πέτυχε 6 γκολ στο πρώτο εξάμηνό του στον ΠΑΟΚ, ακόμη 14 σε 41 ματς στην πρώτη φουλ σεζόν, με τον Φερέιρα στον πάγκο και πέρυσι, σε κακή-για κάποιους-σεζόν, σε 49 ματς είχε 11 γκολ και 7 ασίστ. Στην περίπτωσή του, ο ΠΑΟΚ «είδε» την προοπτική που δημιουργεί η κλήση του στην εθνική Πολωνίας, εκεί που με 5 γκολ και μάλιστα κρίσιμα σε 12 ματς, έχει πάρει τον τίτλο του παρτενέρ του Λεβαντόφσκι και έχει κάνει τους Μίλικ, Μπούκσα, Πιάτεκ και Κοβνάτσκι να βλέπουν την πλάτη του και επένδυσε πάνω του.

Η σοφή κίνηση για συμβόλαιο χωρίς μπάι άουτ

Ερχόμενος στην ομάδα και ο Λουτσέσκου ζήτησε επιτακτικά την ανανέωση του συμβολαίου του το καλοκαίρι όταν ήταν έτοιμος να μπει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Ο ΠΑΟΚ την πέτυχε, με διάρκεια ως το 2024 και με σημαντική αύξηση απολαβών (από τις 550.000 ευρώ, περίπου στις 800.000 ετησίως) και μάλιστα με την σοφή κίνηση να μην βάλει μπάι άουτ.

Πλέον, βλέπει την επένδυσή του να εξελίσσεται σε χρυσάφι και εφόσον ο Σφιντέρσκι συνεχίσει το σκοράρισμα που φέτος άρχισε στον ΠΑΟΚ από το Ηράκλειο, ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του θα δούνε και σημαντικές νίκες να περνάνε από τα πόδια του και πολλές προτάσεις να (ξανα)φτάνουν στην Τούμπα (το καλοκαίρι υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον από την Μπολόνια), την ώρα που ο Δικέφαλος θα έχει τον πρώτο λόγο για το μέλλον του, κάτι που και ο ίδιος ο Σφιντέρσκι αποδέχεται για αναγνωρίζει την ώθηση που ο ελληνικός σύλλογος έδωσε στην καριέρα του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.