Το «σφύρα να φύγουμε» σήμα κατατεθέν μιας εποχής των ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Γιώργος Πετρίδης18 Φεβρουαρίου 2020

Παρότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από έναν ολόκληρο επικοινωνιακό μηχανισμό να γίνει το “άσπρο, μαύρο”, όχι μόνο για να σβήσει από τη μνήμη των φιλάθλων μία από τις πιο δύσοσμες εποχές του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά να παρουσιαστούν οι μονίμως ευνοημένοι ως αδικημένοι, η ιστορία έχει γράψει με τα μελανότερα χρώματα, μερικές από τις σελίδες των ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.

Το metrosport.gr μετρώντας αντίστροφα για το παιχνίδι της Κυριακής «ξεσκονίζει» τις πιο χαρακτηριστικές διαιτητές «σφαγές». Τις διαιτησίες που δεν επηρέασαν, αλλά επί της ουσίας διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα σε κάποια από αυτά τα παιχνίδια.

Όταν μπήκε τέλος στο πιο ξεχωριστό αήττητο σερί της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκείνο με το οποίο ο ΠΑΟΚ κράτησε αλώβητη την έδρα του για 23 ολόκληρα χρόνια απέναντι στον Ολυμπιακό, από το 1971 ως το 1992, άρχισε να γράφεται η ιστορία αυτών των διαιτησιών που αποτέλεσαν την πιο απροκάλυπτη εφαρμογή της φράσης «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και οι άλλοι να πάνε να...». Η εικόνα αυτή άρχισε να γίνεται πιο ξεκάθαρη από το 1998 και μέχρι το 2006, υπήρξαν τουλάχιστον έξι αγώνες της Τούμπας που κρίθηκαν ξεκάθαρα από διαιτητικά «εγκλήματα».

Το 2/2 του Παπαπέτρου σε δύο λεπτά

Στο ματς της περιόδου 1998-99, ο Ολυμπιακός έφυγε από την Τούμπα με τη νίκη με 2-1 με τον διαιτητή Γιάννη Παπαπέτρου να δίνει πέναλτι υπέρ των Πειραιωτών στο 80' αγνοώντας ότι η φάση άρχισε από οφσάιντ του Γκόγκιτς. Όμως και το πέναλτι ήταν “εφεύρεση” αφού ο Κατσαμπής πήγε ξεκάθαρα στην μπάλα. Ο τηλεοπτικός φακός εξέθεσε τον Παπαπέτρου που έχοντας μείνει πολλά μέτρα μακριά και έχοντας χάσει τη φάση, έδειξε πέναλτι. Στη συνέχεια είχε υποστηρίξει ότι είδε τον Κατσαμπή να τραβάει τη φανέλα του αντιπάλου του. Ο Γεωργάτος έκανε το 1-2 από την άσπρη βούλα και στο επόμενο λεπτό ο Μίρκο Τάκολα σκόραρε ένα γκολ που ακυρώθηκε με υπόδειξη του βοηθού Βλάχου για χέρι. Ακολούθησε είσοδος οπαδών του ΠΑΟΚ και ακούστηκε το... ιστορικό “σφύρα να φύγουμε” του παρατηρητή της ΕΠΑΕ Λευτέρη Γενεράλη και που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν αυτών των ντέρμπι για μία τουλάχιστον δεκαετία. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε στο 84' και ο παρατηρητής διαιτησίας Ντάουλας είχε παραπέμψει τόσο τον Παπαπέτρου όσο και τους βοηθούς για το πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και το γκολ του Τάκολα που ακυρώθηκε.

Ο Βαλλιάνος είδε μόνο τον Γ.Χ.

Στο ντέρμπι της επόμενης σεζόν (1999-2000), λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου με το αποτέλεσμα στο 0-0, ο διαιτητής Βαλλιάνος μέσα από έναν όμιλο παικτών που συνεπλάκησαν, είδε μόνο τον Γιώργο Γεωργιάδη τον οποίο και απέβαλλε. Τα πράγματα απλοποιήθηκαν για τον Ολυμπιακό που με δύο γκολ του Χούτου νίκησε με 2-0.

Παγκόσμια πρωτοτυπία Κασναφέρη

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαμόρφωσης αποτελέσματος σε αυτά τα ματς, ήταν εκείνη του ντέρμπι της περιόδου 2000-01. Η... καλή μέρα φάνηκε από το πρωί με τον διαιτητή Γιώργο Κασναφέρη να βλέπει θέατρο στην ανατροπή του Γεωργιάδη στο 10' από τον Τζόρτζεβιτς. Δεν έδειξε πέναλτι αλλά κιτρίνισε τον Γ.Χ. Ακολούθησε μία ακόμη ανατροπή του Ναλιτζή χωρίς υπόδειξη της εσχάτης των ποινών, μερικές αμφισβητούμενες υποδείξεις οφσάιντ και στο 39' επαναλήφθηκε η φάση του 10'. Ο Γεωργιάδης ανατράπηκε μέσα στην περιοχή και ο Κασναφέρης σε μία παγκόσμια διαιτητική πρωτοτυπία τον απέβαλλε με δύο κίτρινες κάρτες για θέατρο.

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε αλλά δεν απέφυγε την ήττα. Η Τούμπα “έβραζε”, ο κόσμος ξέσπασε και ο διαιτητής αποχώρησε αιμόφυρτος για να υπάρξει μία ακόμη τιμωρία. Όχι μόνο για τον Δικέφαλο όμως. Η ΚΕΔ παρέπεμψε όχι μόνο τον Κασναφέρη και τους βοηθούς του αλλά και τον παρατηρητή Κοντογιαννίδη που έκρινε ότι η διαιτησία ήταν... “πολύ καλή”.

Συνέχεια με τον Μπριάκο

Το σερί συνεχίστηκε στο αντίστοιχο ματς της σεζόν 2001-02. Το γκολ με το οποίο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 1-0 ήρθε από καταφανέστατο οφσάιντ ενώ λίγο πριν το τελευταίο δεκάλεπτο ο ΠΑΟΚ, ο Οκκάς ανατράπηκε στην περιοχή από τον Αμανατίδη. Ο Θανάσης Μπριάκος δεν έδωσε την άσπρη βούλα και αντί αυτής έδειξε κίτρινη στον Καφέ για διαμαρτυρία. Το γκολ της ισοφάρισης ήρθε με τον Σπάσιτς όμως ο διαιτητής αρνήθηκε πέναλτι στο 90' στον Γιασεμάκη. Ο Ολυμπιακός πήρε τον βαθμό και ο Μπριάκος απλά παραπέμφθηκε από τον παρατηρητή.

Πέναλτι-Ζωγραφιά

Στο ματς της σεζόν 2004-05 το όνομα του διαιτητή Ζωγράφου μπήκε στη λίστα εκείνων που έκριναν το αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με ένα πέναλτι-εφεύρεση υπέρ του Μαυρογενίδη και εις βάρος του Ουντέζε. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με τον Σαλπιγγίδη όμως υπήρξαν ξανά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα μία νέα τιμωρία. Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 30.000€.

Οι φάσεις από το 22:04


Remake Μπριάκου

Επιστροφή Μπριάκου σε ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός της σεζόν 2005-06 με διαιτησία ανάλογη του 2001-02. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε νωρίς με τον Σικαμπάλα και η συνέχεια ήταν βγαλμένη με καρμπόν από τα ματς των προηγούμενων σεζόν. Χέρι του Τουρέ στην περιοχή του Ολυμπιακού, κανένα πέναλτι. Τετ-α-τετ του Σαλπιγγίδη με τον Νικοπολίδη κόπηκε με οφσάιντ. Ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή και οι φωτιές που άναψαν στην κερκίδα, προκάλεσαν μία ακόμη τιμωρία της έδρας του Δικεφάλου.

Ήταν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγώνων ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού που κρίθηκαν με... το έτσι θέλω των διαιτητών. Η ιστορία αυτών των ντέρμπι έχει καταγράψει ατελείωτες ανάλογες περιπτώσεις, στο πιο μακρινό αλλά και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, εντός κι εκτός έδρας αλλά η παρουσία ξένων διαιτητών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά την εικόνα, έχει περιορίσει τα λάθη και κυρίως έχει διώξει την καχυποψία και τον αρνητισμό, μέσα στις τέσσερις γραμμές και στην εξέδρα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.