Το σχέδιο του Ένινγκ για τον νέο Άρη

Γιώργος Στράντζαλης26 Αυγούστου 2020

Αποστολή στα 3-5 Πηγάδια, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΗΣ

Ο Αρης μετράει ήδη 13 μέρες δουλειάς  και ο στόχος του Μίκαελ Ένινγκ είναι ένας και μοναδικός: ο νέος Αρης δεν θα πρέπει σε κανένα σημείο να μοιάζει με τον περσινό. Αυτό που επιχειρεί ο Γερμανός τεχνικός είναι να παίζει γρήγορο αλλά σίγουρο ποδόσφαιρο και η μπάλα να φεύγει από τα πόδια των Κιτρινόμαυρων έπειτα από δύο – το πολύ τρεις – επαφές. 

Ολοι οι παίκτες οφείλουν να κάνουν διαρκή κίνηση στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου να μην επιτρέπουν στον αντίπαλο να τους “εγκλωβίσει”. Παράλληλα, με συνεχόμενη πίεση σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, πίεση η οποία θα ξεκινάει από τους επιθετικούς, επιδιώκει να έχει την κατοχή και την πρωτοβουλία, απαγορεύοντας στον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του. Στα λόγια βέβαια όλα αυτά φαντάζουν εύκολα. Μένει να δούμε τι θα πετύχουν ο Ένινγκ και οι παίκτες του στο γήπεδο, και με δεδομένο ότι πρώτη επιλογή συστήματος είναι το 4-3-3, η “Μ” επιχειρεί σήμερα να κάνει μια πρώτη καταγραφή των αγωνιστικών θέλω του Γερμανού ανά θέση.

Τερματοφύλακες

Αυτό που απαιτεί ο Ένινγκ από τον εκάστοτε τερματοφύλακα που θα υπερασπίζεται την εστία της ομάδας, είναι να έχει ενεργή συμμετοχή στο παιχνίδι. Ενας από τους βασικούς άξονες του νέου Αρη θα είναι η κατοχή-κυκλοφορία και στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση θα έχει ρόλο και ο τερματοφύλακας. Στόχος είναι να εξελίξει τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας κι αυτή να αρχίζει είτε από τα στόπερ είτε από τον… πρώτο παίκτη, κρατώντας την μπάλα κάτω. Η πρώτη επιλογή θα είναι η μπάλα να πηγαίνει με ασφάλεια στους δύο κεντρικούς αμυντικούς, που θα ανοίγουν στα πλάγια και θα αναλαμβάνουν να ξεκινήσουν την κυκλοφορία. Η δεύτερη να πηγαίνει στον χαφ που θα είναι στη βάση του 4-3-3 κι αυτός να οργανώνει παιχνίδι.

Κεντρικοί αμυντικοί

Ουσιαστικά, από το δίδυμο αυτό θα ξεκινάει το παιχνίδι. Ο ένας θα είναι ένα “κλικ” πιο πίσω, προκειμένου να υπάρχει πιο σωστή κάλυψη. Κάθε φορά που οι Κιτρινόμαυροι θα έχουν την μπάλα στην κατοχή τους, θα ανοίγονται στις άκρες της μεγάλης περιοχής για να δίνουν την επιλογή στον τερματοφύλακα. Ενας από τους βασικούς στόχους, επίσης, είναι οι αμυντικοί να μαρκάρουν χώρους. Να καλύπτουν δηλαδή διαγώνια τους συμπαίκτες τους και να δίνουν βοήθειες στν αμυντικό μέσο.

Πλάγιοι μπακ

Ο ρόλος τους είναι σύνθετος. Σε θέση άμυνας κι όταν η επίθεση βγαίνει από το αντίπαλο άκρο, αυτοί συγκλίνουν και δίνουν βοήθειες, μη επιτρέποντας ουσιαστικά στον αντίπαλο να κάνει κίνηση για να πλησιάσει την περιοχή. Οφείλουν να τους… βγάζουν προς τα έξω. Στην ανάπτυξη του παιχνιδιού ανεβαίνουν, δίχως αυτό να σημαίνει ότι γίνονται συνέχεια... εξτρέμ. Πρέπει πάντα να δίνουν σίγουρα την μπάλα, γιατί το δικό τους λάθος είναι και το πιο επικίνδυνο για αντεπίθεση αντιπάλου. Ο Αρης φέτος ενισχύθηκε με δύο φουλ μπακ (Γκάνεα, Σάκιτς) για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να βοηθούν και στην ανάπτυξη από τα άκρα με ενεργή συμμετοχή και στο επιθετικό παιχνίδι.

Τρία χαφ

Από τα πόδια τους περνάει όλο το παιχνίδι της ομάδας. Ο φετινός Αρης δομήθηκε με την προοπτική της αλλαγής συστήματος σε 4-3-3 και οι μεταγραφικές κινήσεις έγιναν στοχευμένα, με παίκτες που έχουν τα χαρακτηριστικά να το “ακολουθήσουν”. Αυτός που θα είναι στη βάση της τριάδας, ουσιαστικά θα “χτίζει” παιχνίδι σπάζοντας την μπάλα στους μπακ ή στους δύο εσωτερικούς μέσους κι αυτοί να μοιράσουν το παιχνίδι μπροστά. Οφείλουν να παίζουν κάθετα και διαγώνια και σχεδόν ποτέ παράλληλα. Σε ό,τι αφορά την αμυντική συμπεριφορά τους, οι δύο εσωτερικοί μέσοι μοιράζουν τις πλευρές και καλύπτουν τους μπακ όταν ανεβαίνουν. Πρέπει επίσης να τρέχουν… παντού, να βοηθούν στην κυκλοφορία της μπάλας αλλά και στην αποτροπή της αντεπίθεσης των αντιπάλων. Ενώ, αναλαμβάνουν (και) τον σέντερ φορ της αντίπαλης ομάδας, όταν ο τελευταίος κατεβαίνει στη μεσαία γραμμή να πάρει μπάλα ή τον αντίπαλο κεντρικό αμυντικό που θα πάρει την πρώτη πάσα.

Ακραίοι μεσοεπιθετικοί

Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Αρης “ποντάρει” πολλά στις πλαγιοκοπήσεις και δη στην ποιότητα που διαθέτουν τα εξτρέμ του (βλ. Φετφατζίδης, Γκάμα). Στόχος τους είναι να δημιουργούν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να κουβαλούν μπάλα, είτε σε συνεργασία με τα μπακ είτε με τους μέσους, να συγκλίνουν και να πατούν περιοχή, να περνάνε την μπάλα διαγώνια ή κάθετα στον επιθετικό. Ο εκάστοτε ακραίος χαφ πρέπει σε φάση επίθεσης να δημιουργήσει αναστάτωση στην αντίπαλη άμυνα. Να μπαίνει κατά μέτωπο, να σπάσει την μπάλα στον μπακ που θα ανέβει ή να βρει άλλον τρόπο που να απειλήσει (για παράδειγμα παίζοντας το “ένα δύο” με τον φορ). Αμυντικά το (βασικό) πεδίο δράσης τους είναι να πιέσουν τον αντίπαλο μπακ μετά την πρώτη πάσα και, αν η μπάλα μεταφερθεί στο άλλο άκρο, θα συγκλίνει προς το ημικύκλιο της σέντρας προκειμένου να καλύψει χώρο.

Σέντερ φορ

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στην αντίπαλη περιοχή και θα τραβάει με την κίνησή του τους αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς. Πρέπει να πιέζει, να βοηθάει στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ακόμα και αν μερικές φορές χρειάζεται να κατέβει στο ύψος του ημικυκλίου της σέντρας. Με αυτόν τον τρόπο δίνει άλλο ένα στήριγμα στον αμυντικό μέσο, που εκείνη τη στιγμή επιδιώκει να βρει κάποιον αμαρκάριστο συμπαίκτη του για να κυκλοφορήσει την μπάλα. Ταυτόχρονα, τραβώντας μαζί του τον στόπερ που τον μαρκάρει, δημιουργεί κενό χώρο στην αντίπαλη άμυνα για να γίνουν κάθετες κινήσεις από τους υπόλοιπους. Οφείλει φυσικά και να σκοράρει. Πέρυσι ο Αρης είχε (μόνο) την επιλογή του Ιντέγε. Φέτος, ενισχύθηκε με τον Λόπεθ και τον Μάνο, δύο φορ με… εκτελεστικές ικανότητες.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.