Το ράλι της τιμής του πετρελαίου: Γιατί κινείται προς τα 100 δολ.

Metrosport Team07 Φεβρουαρίου 2022

Tο πετρέλαιο επέστρεψε δυναμικά, με την τιμή του brent να ξεπερνά και το επίπεδο των 92 δολαρίων, δηλαδή να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 και τους αναλυτές να σπεύδουν να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους.

Πρώτη απ’ όλους η Goldman Sachs η οποία επισημαίνει σε μία ακόμη έκθεσή της ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να ξεπεράσει, εκ νέου, το φράγμα των 100 δολαρίων φέτος, δημιουργώντας ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

«Οι traders ενέργειας προετοιμάζονται υπό το πρίσμα ότι το πετρέλαιο θα φθάσει και πιθανώς θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια καθώς η ζήτηση επιστρέφει στα επίπεδα που βρίσκονταν προ πανδημίας ενώ η προσφορά παραμένει σχετικά περιορισμένη», εκτιμά ο Edward Moya, αναλυτής στην εταιρεία OANDA που δραστηριοποιείται στη χρηματιστηριακή αγορά πετρελαίου, σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει μία «καυτή πεντάδα» αιτιών που ωθούν υψηλότερα τις τιμές και θα συνεχίσουν να το πράττουν και το επόμενο διάστημα.

Αύξηση της ζήτησης

Το πετρέλαιο έχει ισχυρή ζήτηση, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και αυτό παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η υψηλής μεταδοτικότητας μετάλλαξη Όμικρον.

Τα αεροπορικά ταξίδια, αν και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα, έχουν αντέξει σε μεγάλο βαθμό το κύμα της Όμικρον, ωθώντας υψηλότερα τη ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών στην Ευρώπη. Οι τιμές του ντίζελ ενισχύονται επίσης από τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, των μεταφορών και των βιομηχανικών καυσίμων. Παράλληλα η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, παραδοσιακή περίοδο διακοπών για τους πολίτες ανά την υφήλιο.

Μειωμένη προσφορά
Μία σειρά από προβλήματα στην παραγωγή σε χώρες όπως Λιβύη, Καζακστάν και Ισημερινό περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις ποσότητες που προσφέρονται στην αγορά.

Την ίδια ώρα η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή των κρατών – μελών της είναι, μεν, ευπρόσδεκτη αλλά όχι αρκετή για να «μαζέψει» τις ενεργειακές τιμές. Ταυτόχρονα αρκετά κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης παραγωγής και ως εκ τούτου το βάρος πέφτει σε Σ. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιράν και εκτός ΟΠΕΚ στις ΗΠΑ.

Ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις αγορές πετρελαίου. Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην εισβάλει στην Ουκρανία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα. «Ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πιθανότατα θα αύξανε δραματικά τις τιμές του φυσικού αερίου και το πετρέλαιο θα επηρεαστεί έμμεσα από αυτήν την αύξηση», εκτιμά ο Claudio Galimberti, αναλυτής της Rystad Energy.

Μέση Ανατολή και άλλα γεωπολιτικά προβλήματα

Οι αγορές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις γεωπολιτικές εντάσεις. Έτσι, εάν η πολιτική κατάσταση και η κατάσταση ασφάλειας σε μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου όπως το Καζακστάν και η Λιβύη επιδεινωθεί, τότε οι τιμές θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Οι προμήθειες πετρελαίου παραμένουν επίσης ευάλωτες στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν στη Μέση Ανατολή μετά από επίθεση με drone από την ομάδα Χούτι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο παράγοντας Wall Street

Σύμφωνα με τον Χαβιέ Μπλας, αρθρογράφο του πρακτορείο Bloomberg, το γεγονός ότι η τιμή πετρελαίου ξεπέρασε τα 90 δολάρια αποτελεί σήμα προς τη Wall Street ότι είναι καιρός να αρχίσει να επενδύει, εκ νέου, στα ορυκτά καύσιμα. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές άνω των 100 δολαρίων. «Τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης είναι αυτά που οδηγούν τις τιμές του πετρελαίου. Την ίδια ώρα η Wall Street "ξυπνά" και αρχίζει να επενδύει στο πετρέλαιο. Βρισκόμαστε ακριβώς σε μία τέτοια περίοδο», σημειώνει ο Μπλας, ο οποίος προσθέτει ότι τα hedge funds έχουν επιστρέφει με δυναμικό τρόπο στις αγορές πετρελαίου γεγονός που μπορεί να συντηρήσει το ράλι για ακόμη πολλούς μήνες.

Πηγή: businessdaily.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.