Το «ψήσιμο» Πέμπτη-Κυριακή και η απάντηση της Τούμπας

Κώστας Πετρωτός28 Φεβρουαρίου 2022

Κρίμα που χθες δεν είχε πολύ κόσμο η Τούμπα. Προφανώς έπαιξε ρόλο η απόφαση για παρουσία στο πέταλο της θύρας 4 μόνο κατόχων διαρκείας, το κρύο και η βροχή ήταν επίσης ανασταλτικός παράγοντας, πιθανόν όμως, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις στα social, κάμποσος κόσμος να μην πήγε ενοχλημένος με όσα συνέβησαν την Πέμπτη. 

Το πανό δεν είναι μία ιστορία που θα ξεχαστεί εύκολα, ωστόσο, είναι κρίμα που χθες δεν είχε πολύ κόσμο στο γήπεδο, γιατί η Τούμπα έζησε μία από τις πιο ωραίες στιγμές της. Ο Τουράμ ισοφάρισε στο 58’, έτρεξε να πανηγυρίσει στον πάγκο του Ιωνικού, σηκώνοντας με τους συμπαίκτες του την σημαία της Ουκρανίας και αφιερώνοντας το γκολ στον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. 

Το χειροκρότημα από την κερκίδα και από όλα τα σημεία του γηπέδου που είχε οπαδούς, ήρθε αυθόρμητα και απέδειξε ποια πραγματικά είναι η πλειοψηφία των οπαδών του Δικεφάλου. Ο 36χρονος αμυντικός ανταπέδωσε, υποκλινόμενος στην ανθρωπιά των φίλων του ΠΑΟΚ που φρόντισαν να στείλουν μήνυμα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και οτιδήποτε άλλο κρύβεται πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν μπροστά τους έναν άνθρωπο που πονούσε για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του και φρόντισαν να του δείξουν την στήριξή τους: τίποτα λιγότερα, τίποτα περισσότερο.

Η Τούμπα πήρε μία μεγάλη νίκη απέναντι σε όλους εκείνους που σε κάθε ματς του ΠΑΟΚ περιμένουν με το δάχτυλο στην… σκανδάλη, έτοιμοι να πυροβολήσουν και να μιλήσουν για «κακούς ΠΑΟΚτσήδες». Ωστόσο, για να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, το ότι λίγοι βρίσκουν την ευκαιρία να προβαίνουν σε πράξεις που εκθέτουν το σύνολο του λαού του ΠΑΟΚ, είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλη την «ασπρόμαυρη» οικογένεια, κυρίως τις κεφαλές της (ΠΑΕ και Ερασιτέχνη), έτσι ώστε να δημιουργηθούν αποτελεσματικά αντανακλαστικά.


Η ομάδα ακόμη δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται έντονα συναισθήματα


Η κερκίδα νίκησε, η ομάδα του ΠΑΟΚ όμως όχι και αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την διαχείριση της μεγάλης ευρωπαϊκής επιτυχίας την Πέμπτη, κάτι άλλωστε που παραδέχθηκε και ο Λουτσέσκου. Χθες στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ έκανε 52 λάθη, όσα είχε και στο πρώτο ματς με τον Ιωνικό στην Νεάπολη όταν έχασε με 3-2 και ο προπονητής του είχε ομολογήσει ότι είχε κάνει λάθος στο κατά πόσο αυτή η ομάδα μπορούσε να υπηρετήσει πλάνο πρωταθλητισμού. Το αρνητικό ρεκόρ (λαθών) ήταν 57 στη ήττα με τον Αρη στην Τούμπα, ενώ 54 είχε στο «Κλ. Βικελίδης». Αυτός ο μεγάλος αριθμός, δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης. Το μυαλό των παικτών του ΠΑΟΚ δεν ήταν όσο συγκεντρωμένο έπρεπε, δεν είχε φύγει ακόμη από τους πανηγυρισμούς για την πρόκριση επί της Μίντιλαντ. Κι ας είχε 8/11 διαφορετικά στο αρχικό του σχήμα.

Αν μιλούσαμε για μία μόνο γκέλα, ενδεχομένως να την δικαιολογούσαμε. Δυστυχώς, όμως, ο ΠΑΟΚ έχει αποδείξει φέτος ότι στο «Πέμπτη-Κυριακή» χάνει την πυξίδα του. Για όσους δεν τα θυμούνται, γκέλαρε πριν (4-4 με Βόλο) και μετά (ήττα με 2-1 από τον Ολυμπιακό) το διπλό στην Κοπεγχάγη. Το ίδιο είχε και στα ματς που σχημάτιζαν τριάδα αγώνων (πριν, ήττα με 2-0 από τον Ατρόμητο και μετά, ήττα από τον Αρη με 1-0 στην Τούμπα) με την λευκή ισοπαλία κόντρα στην Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο ΠΑΟΚ, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη ψημένος για παιχνίδια «Πέμπτη-Κυριακή». Και λέω ακόμη, γιατί τα τελευταία χρόνια είχε… ξεσυνηθίσει να ψάχνει την ευρωπαϊκή διάκριση. Η ευρωπαϊκή στόχευσή του αναλωνόταν κάθε σεζόν στο να ψάχνει την πόρτα των χρυσοφόρων ομίλων του Champions League και αφού πάντα κάτι γινόταν και έχυνε την καρδάρα με το γάλα, μετά η Ευρώπη ήταν απλά μία αναγκαστική υποχρέωση. Φέτος, είναι κάτι άλλο και γι’ αυτό έχει φτάσει και μέχρι τους «16» του Conference League. Και δεν αποκλείεται να πάει και πιο μακριά. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την παράμετρο βάθος του ρόστερ. Το έμψυχο δυναμικό του ΠΑΟΚ δεν έχει ποιότητα σε τόσο μεγάλο βάθος για να αντέχει το ροτέσιον χωρίς απώλειες. Κακά τα ψέματα, υπάρχουν ορισμένοι παίκτες που μοιάζουν αναντικατάστατοι. Και χθες ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον Κούρτιτς, τον Αντρίγια και τον Ακπομ ούτε καν στον πάγκο του, ο Ίνγκασον δεν αγωνίστηκε ενώ παίκτες όπως ο Βιεϊρίνια και ο Τσιγγάρας χρησιμοποιήθηκαν στην πορεία του ματς.

Ωστόσο, πέρα από όλα τα παραπάνω, υπάρχει και η νοοτροπία που χρειάζεται βελτίωση. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει πιο «σκληρός» στον χαρακτήρα του. Να μην χάνει την συγκέντρωσή του στον στόχο, είτε ζει μία κατάσταση υπέρμετρης χαράς, είτε μεγάλης λύπης.

Πώς γίνεται αυτό; Μόνο μέσα από την διαδικασία των αγώνων. Βάζοντας στην καθημερινότητά του κάθε σεζόν αναμετρήσεις για ευρωπαϊκή διοργάνωση, έτσι αυτό να θεωρείται σταθερό κομμάτι της δουλειάς και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να βλέπουν μία ομάδα που θα κατεβαίνει με ενέργεια και μυαλό για να κερδίζει κάθε ξεχωριστό παιχνίδι.

Φυσικά, χρειάζεται και άτι ακόμη. Στο ροτέσιον που θα γίνεται κάθε παίκτης να είναι έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνονται. Να μην δίνει άλλοθι στον εαυτό του για την επόμενη άλλη φορά. Γι’ αυτό και όσοι αγωνίστηκαν χθες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οφείλουν να κοιταχτούν στον καθρέφτη...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.