Το «ψαλίδι» στο μηνιάτικο του Μέσι προκαλεί δάκρυα σε όλο τον πλανήτη

Βασίλης Μάστορας29 Μαρτίου 2020

Διαβάζω καθημερινά αναλύσεις των επιστημόνων για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας, τις οποίες τις σέβομαι, αλλά δεν παύουν να είναι ασκήσεις επί χάρτου. Και επάρκεια γνώσεων έχουν οι άνθρωποι και ορθολογισμό στην σκέψη. 

Δεν μπορούν όμως να κάνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για δύο λόγους: Γιατί δεν έχουν ακόμη εικόνα για το πότε θα ελεγχθεί ο κορωνοϊός και ποια θα είναι η συνολική ζημία για την παγκόσμια οικονομία όταν θα αρχίσει η επανεκκίνηση της. Το χειρότερο; 

Κανένας από τους επιστήμονες, έτσι τουλάχιστον πιστεύουμε οι περισσότεροι, δεν επεξεργάστηκαν ένα παρόμοιο εφιαλτικό σενάριο. Συμφωνώ ότι έχουν τα «εργαλεία» ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναλύσεις, αλλά θα το επαναλάβω ότι η πράξη βλέπει τη θεωρία και γελά.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός, επιστημονικά τεκμηριωμένα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους βραχίονες της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ποδόσφαιρο είναι μία κανονική μεν, κορυφαία δε οικονομική δραστηριότητα, με ποικίλες προεκτάσεις. Είναι ταυτοχρόνως και μία δραστηριότητα που υπακούει στους κανόνες του οικονομικού υπολογισμού και άρα συμμετέχει και αυτό στην χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία. Κατά τα λοιπά και στο ποδόσφαιρο ισχύουν όλες οι αρχές της επιστημονικής διοίκησης των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017, οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες έφθασαν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά έσοδα, με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ να συγκεντρώνουν 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο! 

Εχει αξία η άποψη του συμβούλου επιχειρήσεων και ειδικού στην αναζήτηση χορηγιών, Τζαίημς Γουώτσον: «Πρόκειται για τεράστια ποσά, που δείχνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι το ποδόσφαιρο και ο οικονομικός του χώρος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής».

Με τον ρυθμό που γιγαντώνεται το ποδόσφαιρο σε λίγο θα κατέχει κυρίαρχη θέση στην οικονομία. Πριν από την πανδημία η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε τη θεαματική αύξηση των εσόδων της και έκανε ακόμη περισσότερο αισιόδοξες προβλέψεις για τη συνέχεια.

Με άμεσα και έμμεσα έσοδα που ξεπερνούν πλέον τα 5 τρις δολάρια, το ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει σήμερα μια από τις τρεις κορυφαίες οικονομικές δραστηριότητες στον κόσμο, ταυτοχρόνως όμως έχει αποκτήσει και τεράστια πολιτική και πολιτισμική σημασία, που του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο βάρος.

Το ποδόσφαιρο λοιπόν, είναι μία κανονική μεν, κορυφαία δε οικονομική δραστηριότητα, με ποικίλες προεκτάσεις. Είναι ταυτοχρόνως και μία δραστηριότητα που υπακούει στους κανόνες του οικονομικού υπολογισμού και άρα συμμετέχει και αυτό στην χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία.

Οι Λίγκες σ’ όλη την Ευρώπη για οικονομικούς λόγους προσπαθούν με κάθε τρόπο θα ολοκληρώσουν τα Πρωταθλήματα τους. Απ’ ότι φαίνεται όμως σύντομα θα καταθέσουν τα όπλα, νικημένες από το κορωνοϊό.

Ως πρώτο μέτρο οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, ακολουθώντας τα μέτρα της αγοράς, προχώρησαν σε «ψαλίδι» των αμοιβών υπαλλήλων και ποδοσφαιριστών.

Ο Λιονέλ Μέσι, όπως γράφει το metrosport.gr, μετά τη μείωση κατά 70% στο συμβόλαιο του, από 557.700 ευρώ την εβδομάδα θα εισπράττει 167.310 ευρώ. Ο Αντουάν Γκριεζμάν που έχει τρέχων συμβόλαιο 327.930 ευρώ την εβδομάδα, μετά την περικοπή θα εισπράττει 98.378 ευρώ κ.ο.κ. Ο μέσος εργαζόμενος διαβάζει τα νούμερα και πιάνει την κοιλιά του από τα γέλια. Λογικό είναι αφού τα ποσά είναι εξωπραγματικά για όλους μας.

Και ήταν ακόμη μεγαλύτερη η διαφορά πριν τα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού βάλουν «ψαλίδι» στις αμοιβές τους. Καμία αντίρρηση, αλλά το πρόβλημα δεν προσεγγίζεται ταξικά. 

Η πρόταση της Μπαρτσελόνα φανερώνει το βάθος της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, μέρος της οποίας είναι και το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό το «ψαλίδι» στο μηνιάτικο του Μέσι προκαλεί δάκρυα σε όλο τον πλανήτη. Φανερώνει το πλήγμα που θα υποστεί η οικονομία. Κι όταν οι ισχυροί φτερνίζονται οι αδύναμοι έχουν πυρετό.

FOCUS

Με τη δυσπιστία που έχουν οι Ελληνες πολίτες απέναντι στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ήταν σοφή η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερωνόμαστε για τον κορωναϊό από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά. Πρόσωπα άφθαρτα και ήρεμα που σίγουρα με τον λόγο τους μπορούν να πείσουν περισσότερους απ’ οποιονδήποτε άλλο παραδοσιακό πολιτικό. Οσο για το ταμείο θα το κάνουμε στο τέλος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.