Το πρόσταγμα της ψυχής και ο νόμος της Τούμπας

Δημήτρης Μπούζας23 Φεβρουαρίου 2020

Σαφέστατα οι χαρακτηρισμοί στον τίτλο και στο info, όπως και οι παροτρύνσεις αφορούν πολέμους και μάχες, ακόμη και νόμους σε έναν μικρόκοσμο ενός ανταγωνισμού που απέχει εκατομμύρια έτη φωτός από τις εφιαλτικές και εθνοκτόνες παγκόσμιες συγκρούσεις. 

Σε μερικές περιπτώσεις επιστρατεύονται μεταφορικά – ίσως και αλληγορικά – για να μεγεθύνουν και να διογκώσουν τη σοβαρότητα αντιπαραθέσεων και την πυρακτωμένη επιθυμία των ανταγωνιζόμενων για να ταπεινώσει ο ένας τον άλλον. Ολα αυτά όμως μέσα σε προκαθορισμένα αυστηρά πλαίσια μιας ευταξίας, η οποία δεν επιτρέπει εκτροπές και εχθροπάθειες. 

Ποιητική αδεία… θα έλεγα και με την άδειά σας τολμώ λοιπόν την «κόντρα» του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό όπως ιδιαίτερα διαμορφώθηκε και μετά την «απόφαση» της κλήρωσης, να την χαρακτηρίσω σαν έναν ιδιότυπο πόλεμο, ο οποίος συνοδεύεται και από μια δηλητηριώδη οπαδική τοξικότητα που η εστία της πρόκλησης της, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού (κατά λιμάνι μεριά). 

Σε αυτόν τον «πόλεμο» βέβαια οι δύο αντιμαχόμενοι προσέρχονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την επιβεβαίωση της ανωτερότητας τους, καταθέτοντας ότι διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει βεβαίως κάποια σημασία ότι είναι γνωστά τα όπλα που διαθέτουν. Άλλωστε τα έχουν χρησιμοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν ο ένας εναντίον του άλλου. 

Η διαφορά βέβαια είναι διακριτή και ιστορικά καταγεγραμμένη. Οι γηπεδούχοι καταθέτουν τις αγωνιστικές τους ικανότητες και τις ψυχικές τους αρετές. Οι φιλοξενούμενοι εμφανίζονται διαχρονικά εξοπλισμένοι με εξωαγωνιστικές στηρίξεις που αλλοιώνουν την ισονομία και διαστρεβλώνουν εγκυρότητες αποτελεσμάτων. Αυτή την διαφορά την αφήνουμε στην άκρη αυτή τη στιγμή, ελπίζοντας στην ισονομία και ισοδικία από εδώ και πέρα. 

Είναι κάτι που το εγγυάται κατά κάποιο τρόπο η παρουσία ξένων διαιτητών και VAR, κάτι που οι αντίπαλοι τους το απεχθάνονται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Άξια λόγου επί του προκειμένου είναι όμως και μια βεβαιότητα που πηγάζει από την ειλημμένη απόφαση της οικογένειας ΠΑΟΚ να περιφρουρήσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και να μην επιτρέψει ούτε υποψία εκτροπής, ώστε όλα να κυλήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Μπορεί λοιπόν να υπάρχει πάθος και μια οπαδική τοξικότητα που δημιουργήθηκε από κάποιους απερίσκεπτους και κακομαθημένους αλαζόνες, όμως αύριο βράδυ η Τούμπα θα θυμίζει και ηφαίστειο και… εκκλησία με ότι σημαίνει αυτό. Ο δικός της νόμος θα τηρηθεί αυστηρά και μαζί με το πρόσταγμα της ψυχής εκείνων που θα επιλεγούν για την πρώτη από τις πέντε μεγάλες μάχες, θεωρείται υπερβέβαιο ότι θα οδηγήσουν τους μαχητές του νταμπλούχου ΠΑΟΚ ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους τους.

ΥΓ1 : Ο απίστευτος και απίθανος τζόκερ χτύπησε και πάλι χθες. Δήλωσε ο αθεόφοβος πως μετάνιωσε που έκανε κουμπάρο τον Συγγελίδη. Χωρίς βέβαια να τολμήσει να πει γιατί το έκανε. Περιττό να πούμε ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και βαθύπλουτος γυάλιζε σίγουρα στο μάτι του ιδιόρρυθμου τζόκερ.

ΥΓ2 : Ενημερώθηκε ο αθλητικός δικαστής για τα νέα ανδραγαθήματα Καραπαπά; Για την επίθεση του στους οργανωμένους Θεσσαλονικείς φίλους της Άρσεναλ;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.