Το προαίσθημα Λουτσέσκου και τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει 

Στέλιος Γρηγοριάδης12 Ιουλίου 2022

Αγαπητή Metrosport

Εχει ένα καλό προαίσθημα, λέει ο Λουτσέσκου. Θετικό είναι αυτό. Αρνητικό θα ήταν αν δεν είχε. Αλλά ως προς τι έχει καλό προαίσθημα; Ως προς το ότι ο ΠΑΟΚ θα πετύχει τους στόχους του; 

Ως προς το ότι θα “χτίσει” φέτος τη νέα ομάδα του που στο μέλλον θα κατακτήσει τίτλους και θα διακριθεί στην Ευρώπη ; Η ότι θα είναι τόσο ικανή η φετινή ομάδα, που, παράλληλα με το “χτίσιμο” θα κατακτήσει τίτλο ή τίτλους και θα προχωρήσει όπως και πέρσι, ίσως και περισσότερο, στο Κόνφερενς Λιγκ;

Δεν το διευκρίνησε στις τελευταίες δηλώσεις του επί ολλανδικού εδάφους και είναι αυτονόητος ο λόγος. Τον πήχη τον έχει λίγο κατεβάσει συνειδητά. Δεν θέλει να κάνει το περσινό λάθος. Να μιλάει για Πρωτάθλημα πριν καν συμπληρωθεί το ρόστερ και δει τι υλικό έχει στη διάθεσή του. Τότε ήταν λογικό να καεί στον χυλό, τώρα φυσάει και το γιαούρτι, γιατί ξέρει ότι αν τα μεγάλα λόγια δεν μεταφραστούν σε πράξεις, θα υπάρχει πρόβλημα.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο Ρουμάνος έχει να κερδίσει πολλά στοιχήματα. Πρώτο-πρώτο, αυτό το… “μίνιμουμ δυάδα”, που οριοθέτησε ως στόχο στο Πρωτάθλημα μιλώντας στους παίκτες. Εννοείται ότι δεν θα μιλούσε για δυάδα αν και η δεύτερη θέση δεν οδηγούσε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έχει τη σημασία του το γεγονός ότι δεν ζήτησε από τους παίκτες πάση θυσία τον τίτλο. Ισως και το προαίσθημά του δεν είναι τόσο καλό για να πιστεύει στην πρωτειά. Πρέπει, όμως, να βγάλει την ομάδα τουλάχιστον δεύτερη. Και δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Δεύτερο στοίχημα, η κατάκτηση του Κυπέλλου. Για το Κύπελλο δεν μίλησε καθόλου μέχρι σήμερα, λες και δεν υπάρχει, αλλά για την ομάδα που το έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές τα τελευταία χρόνια είναι εύλογος στόχος και φέτος. Ούτε καν πρέπει να το συζητάμε. Μόνο που και η κατάκτηση του Κυπέλλου δεν θα είναι εύκολη.

Τρίτο στοίχημα, η εξίσου καλή, αν όχι καλύτερη από την περσινή, πορεία στο Κόνφερενς Λιγκ. Προφανώς, θα είναι δύσκολη υπόθεση κι αυτή. Αλλά ο ίδιος ο Λουτσέσκου τη συμπεριέλαβε στα “μινιμουμ”.

Ωστόσο, για να κερδηθούν τα τρία στοιχήματα που σχετίζονται με τους στόχους, πρέπει να κερδηθούν πρώτα κάποια άλλα. Και όλα αυτά τα άλλα θα κερδηθούν ή θα χαθούν αποκλειστικά από τον Λουτσέσκου, γιατί τους τίτλους και τις διακρίσεις θα τα κερδίσουν ή θα τα χάσουν κυρίως οι παίκτες.

Ο Ρουμάνος, λοιπόν, καλείται να μοντάρει ένα σύνολο το οποίο αποτελείται από πολλά ετερόκλητα στοιχεία. Από παλιούς και μεγάλους σε ηλικία παίκτες, από παλιούς μέσης ηλικίας, από παλιούς νεαρούς, από καινούργιους μέσης ηλικίας, από καινούργιους νεαρούς και από πιτσιρικάδες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής.

Τους “υπερήλικες” παλιούς πρέπει να βρει τρόπο να τους έχει πάντα φρέσκους και με όσο το δυνατόν λιγότερους τραυματισμούς. Τουλάχιστον για τον Ελ Καντουρί και τον Βιειρίνια υπάρχει μια αρκετά μεγάλη δυσκολία επ’ αυτού.

Τους παλιούς μέσης ηλικίας, όπως ο Αουγκούστο, για παράδειγμα, πρέπει να τους βελτιώσει κι άλλο για να προσφέρουν κάτι περισσότερο, αν μπορούν βέβαια.

Τους παλιούς νεαρούς, όπως ο Λύρατζης και ο Τσιγγάρας, πρέπει να εξακολουθήσει να τους εμπιστεύεται για να εξελιχθούν περισσότερο και να φανούν ακόμη πιο χρήσιμοι στην ομάδα.

Τους “μεσήλικες” καινούργιους, όπως τον Ράφα Σοάρες, πρέπει να τους προσαρμόσει το συντομότερο δυνατό και να τους μπολιάσει στον βασικό κορμό της ομάδας, γιατί αυτοί αποκτήθηκαν προφανώς για να παίζουν και δεν αποτελούν επένδυση για το μέλλον.

Για τους καινούργιους νεαρούς, το στοίχημα είναι ακόμη πιο περίπλοκο. Από τη μία πλευρά πρέπει να ωριμάσουν και να βελτιωθούν με ταχύτατους ρυθμούς κι από την άλλη πρέπει να “δέσουν” με τους υπόλοιπους, όσοι βέβαια αποδειχθεί ότι μπορούν να σταθούν στην πρώτη ομάδα και δεν καταλήξουν στον ΠΑΟΚ Β.

Οσο για τους νεαρούς από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ, πρέπει να τους αντιμετωπίσει δίκαια, να τους δώσει ίσες ευκαιρίες, να παλέψει και για τη δική τους βελτίωση, να φροντίσει και για τη δική τους ένταξη στην ομάδα και να μην επηρεαστεί καθόλου από το γεγονός ότι δεν ξοδεύτηκαν χρήματα για να αποκτηθούν.

Ουσιαστικά, αν το καλοσκεφτούμε, όλα αυτά τα στοιχήματα συνοψίζονται σε ένα: Να κάνει ο Λουτσέσκου μια πολύ καλή ομάδα ή οποία, από φέτος κιόλας, παρά τους πολλούς νεοφερμένους και τους πολλούς πιτσιρικάδες, θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της. 

Αν δεν μιλούσε ο ίδιος (έστω και “μαζεμένα” συγκριτικά με πέρσι) αλλά και το κλαμπ για δυάδες και Ευρώπη (ξαναλέω: υπάρχει και το Κύπελλο) η δουλειά του θα ήταν πιο εύκολη και οι ευθύνες του λιγότερες. Τώρα, πρέπει να τα κάνει όλα μαζί και να πετύχει - αν όχι σε όλα -… μίνιμουμ στα περισσότερα. Και “χτίσιμο” ομάδας και τίτλος ή τίτλοι στην Ελλάδα και διάκριση στην Ευρώπη...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Στέλιος Απ. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.