Το ποδόσφαιρο «βάζει πλάτη» για την επιστροφή στην κανονικότητα

Δημήτρης Μπούζας30 Ιουνίου 2021

Το Euro εξελίσσεται πέραν όλων των προβλέψεων, ακόμη και των πλέον αισιόδοξων, σε μια εντυπωσιακή και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική παράσταση. Η ψυχολογία που έχει διαμορφωθεί, επιβεβαιώνει ότι το δημοφιλέστερο άθλημα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα σταδιακής απεμπλοκής από τα όσα δραματικά κι επικίνδυνα κουβάλησε στην ανθρωπότητα η πανδημία. 

Το χθεσινό μεγάλο παιχνίδι στο ιστορικό «Γουέμπλεϊ» έγινε αφορμή αλλά συγχρόνως ήταν και η επιβεβαίωση της άποψης πως ακόμη και στα πιο δύσκολα η...μπάλα διεγείρει ευεργετικά τα συναισθήματα που αντιμάχονται τον φόβο, την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια. Εκατοντάδες εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλων σε κάθε γωνιά του πλανητή, χθες στήθηκαν μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες και μαζί με τους τυχερούς (45.000) που κέρδισαν το τζόκερ της παρουσίας τους στο εμβληματικό στάδιο, έζησαν στιγμές που τους ανέβασαν τόσο ψηλά, ώστε λησμόνησαν κι εξαφάνισαν σχεδόν τα δύσκολα κι επικίνδυνα από τη σκέψη και την ψυχή τους. 

Για όλους αυτούς ο χθεσινός αγώνας δεν ήταν ένα απλό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά η ίδια η επιστροφή. Νομίζω πως αξίζει τον κόπο από τη στιγμή που έχετε δει κι εσείς το παιχνίδι, να αναφερθούμε στην ατμόσφαιρα πριν από την διεξαγωγή του. Κι αυτό, για να αντιληφθούμε μαζί μέχρι ποιου σημείου είναι σε θέση το ποδόσφαιρο να ανατρέψει και να αναστρέψει ψυχολογίες, διαμορφώνοντας με επαναστατικό τρόπο νέες καταστάσεις.

Το ρεπορτάζ λοιπόν της παραμονής αναφέρει: «Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για σήμερα (σ.σ χθες) το απόγευμα στις 17:00 τοπική ώρα στο «Γουέμπλεϊ», γεγονός που προκαλεί πρόβλημα σε πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι θέλουν να το παρακολουθήσουν. Για αυτόν τον λόγο τα εργατικά συνδικάτα ζητούν από τους εργοδότες να έρθουν σε συμφωνίες με τους εργαζομένους, ώστε να μπορέσουν οι τελευταίοι να δουν την μεγάλη αναμέτρηση ακόμη και μέσα στο χώρο της δουλειάς τους.

 Κάποιες επιχειρήσεις προτείνουν να επιτραπεί στο προσωπικό τους να ξεκινήσουν η να τελειώσουν την εργασία του νωρίτερα ή αργότερα, προσαρμόζοντας το ωράριο τους πριν την έναρξη του αγώνα. Ήδη καταιγίδα αναρρωτικών αδειών σημειώνεται, ενώ πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν κλείσει ραντεβού για σήμερα (σ.σ χθες) για να εμβολιαστούν για τον covid-19 ώστε να είναι ελεύθεροι στις 17:00 το απόγευμα. 

Παρά τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, εκατομμύρια Άγγλοι αναμένεται να συρρεύσουν στις παμπ για να καταναλώσουν πάνω από πέντε εκατομμύρια μπύρες, βλέποντας τους παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να αντιμετωπίζουν τον μεγάλο ποδοσφαιρικό εχθρό. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 22 εκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι από τα σπίτια ή τις παμπ σε όλη τη χώρα. Στο «Γουέμπλεϊ» θα επιτραπεί η είσοδος μόλις σε 45.000 φιλάθλους, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων έχουν εκτοξευτεί και πωλούνται στη δευτερογεννή αγορά ακόμη και 11 χιλιάδες ευρώ. 

Η αναμέτρηση μοιάζει με ρεβάνς του ημιτελικού του Euro 1996, όταν οι Γερμανοί είχαν νικήσει με 6-5 στα πέναλτι. Μοιραίος παίκτης εκείνης της αναμέτρησης, ήταν ο σημερινός εκλέκτορας των «τριών λιονταριών» ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος αστόχησε στο τελευταίο σουτ από τα 11 βήματα. Από τις 26 Ιουνίου 1996 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 9134 ημέρες αλλά η πληγή δεν έχει κλείσει ακόμη. Οι Άγγλοι διεθνείς αποφεύγουν να μιλούν για τον επίμαχο αγώνα ενώπιον του προπονητή τους. Ο ίδιος όμως δηλώνει: «Σκέφτομαι αυτή τη στιγμή μερικές δεκαετίες. Λόγω του χαρακτήρα μου νομίζω ήταν ευθύνη μου να εκτελέσω πέναλτι, αλλά χωρις αυτοπεποίθηση μάλλον θα ήταν πιο θαρραλέο να μην το κάνω». Στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2003 αναφέρει: «Λέω στον εαυτό μου ότι ο κόσμος έχει προχωρήσει, ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται πλέον. Και μετά είμαι στο λόμπι ενός ξενοδοχείο κι ένα κορίτσι στρέφεται στο φίλο της και λέει: «Νομίζω ότι είναι αυτός ο τύπος που έχασε το πέναλτι». 

Ο κόουτς των γηπεδούχων δήλωσε πως ήρθε η στιγμή η Αγγλία να γράψει ιστορία και να χαρίσει στον κόσμο μελλοντικές μνήμες από τις αναμετρήσεις με τη Γερμανία που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Ο Γκάρι Νέβιλ από τη μεριά του είπε: «Οι παίκτες δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία όπως αυτή στη διεθνή τους καριέρα γιατί είναι σπάνιο να διοργανώσουμε στην Αγγλία τουρνουά στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια. Για κάποιους σαν τον Χάρι Κέιν ή τον Ραχίμ Στέρλινγκ είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν υπάρχει δεύτερη».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.