Το ποδόσφαιρο αποκόμισε τεράστια οφέλη από το Μουντιάλ του Κατάρ

Δημήτρης Κανελλάκης21 Δεκεμβρίου 2022

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος, ακόμη κι αν υποστήριζε τη Γαλλία που έχασε στον τελικό από την Αργεντινή, ακόμη κι αν υποστήριζε τη Βραζιλία που έπεσε θύμα έκπληξης κι έφυγε νωρίς, όπως κι άλλες μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που να μην το καταχάρηκε το Μουντιάλ του Κατάρ, να μην το καταευχαριστήθηκε.

Τα είπαμε και στη διάρκειά του, σχολιάσαμε σε όλες τις φάσεις του, τώρα όμως που ολοκληρώθηκε θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία ένσταση, ότι επρόκειτο για την συναρπαστικότερη διοργάνωση, με τον μεγαλύτερο αριθμό συγκλονιστικών στην εξέλιξή τους αγώνων, με τα περισσότερα από κάθε άλλο Μουντιάλ απρόβλεπτα ματς, με τις πιο πολλές ανατροπές.

Το ποδόσφαιρο αποκόμισε τεράστια οφέλη από το Μουντιάλ του Κατάρ. Εκτόξευσε τις μετοχές του, έφερε ακόμη περισσότερους ανθρώπους κοντά του, ενίσχυσε σε απίστευτο βαθμό την απήχησή του, την διείσδυσή του παγκοσμίως.

Ο βασιλιάς τον σπορ όχι μόνο διατήρησε τα σκήπτρα του ως ο κυρίαρχος στον παγκόσμιο αθλητισμό, αλλά είδε τα μεγέθη του, σε οποιαδήποτε παράμετρό του, να εκτινάσσονται.

Θέαμα, τηλεοπτικό προϊόν, εμπορικό προϊόν, μάρκετινγκ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πρώτες έρευνες αποτυπώνουν μια εικόνα ασύλληπτης επιτυχίας, τρομερής αύξησης των μεριδίων του ποδοσφαίρου.

Κέρδισε πάρα πολλά και σε πάρα πολλούς τομείς το ποδόσφαιρο μέσα από το Μουντιάλ του Κατάρ. Στο μόνο πεδίο που δεν μπόρεσε να κερδίσει, ήταν να αλλάξει την εικόνα των χιλιάδων νεκρών εργατών την περίοδο της κατασκευής των εγκαταστάσεων και της προετοιμασίας για τους αγώνες, να διώξει τον... εφιάλτη της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Αυτά έμειναν ως ένα στίγμα στη διοργάνωση, που, όπως συζητάμε για όσα εκπληκτικά είδαμε ποδοσφαιρικά, έτσι θα τα σχολιάζουμε και αυτά. Δυστυχώς...

Βέβαια, επειδή συζητήθηκαν πολύ και αυτά τα αρνητικά, υπάρχει μια ελπίδα, έστω, μήπως λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο μέλλον, αν επιχειρηθεί παρόμοια αντιμετώπιση, σε σχέση με μια τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως το Μουντιάλ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.