To πλάνο για τον «νέο» Άρη

Γιώργος Στράντζαλης18 Μαρτίου 2020

Εν μέσω κορωνοϊού και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι εξελίξεις στη χώρα έχουν “παγώσει” τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε ό,τι αφορά τις ομάδες σε επίπεδο Super League 1, ο Άρης προετοιμάζει την επόμενη μέρα έχουν ήδη φτιάξει έναν “μπούσουλα” πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο σχεδιασμός της ομάδας για την επόμενο αγωνιστικής σεζόν. 

Η “Μ” καταγράφει και αναλύει τα πέντε βασικά κομμάτια πάνω στα οποία ο Άγγελος Χαριστέας με τον Θόδωρο Καρυπίδη θα κινηθούν για τη δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού συνόλου, προσαρμοσμένο όμως στα νέα οικονομικά δεδομένα.

1

Η περίπτωση του Μίκαελ Ένινγκ συνεχίζει να μην έχει ξεκαθαρίσει. Η εισήγηση του Άγγελου Χαριστέα, που σε πρώτη φάση βρήκε σύμφωνο τον Θόδωρο Καρυπίδη, είναι θετική προς την παραμονή του Γερμανού στην ομάδα. Πριν από τον αγώνα με τον Ατρόμητο, τον τελευταίο της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, στη συνάντηση των τριών (Ένινγκ, Χαριστέας, Καρυπίδης) τέθηκε το θέμα στην ουσία του πράγματος, προέκυψε συμφωνία σε προφορικό τουλάχιστον επίπεδο, αλλά μέχρι έμεινε εκεί. Για να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη χρειάζεται το οριστικό “ΟΚ” του Καρυπίδη, ο οποίος λόγω και των εξελίξεων το τρενάρει. Αρα επί της ουσίας η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο και μέχρι να αποφασίσει τίποτα δεν είναι δεδομένο.

2

Σημαντικό ρόλο στο πλάνο της “επόμενης μέρας” παίζει το οικονομικό. Η απόφαση περί οικονομικού εξορθολογισμού είναι ειλημμένη και οι όποιες κινήσεις γίνουν θα είναι προσαρμοσμένες στη νέα τάξη πραγμάτων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το μπάτζετ της επόμενης σεζόν θα μειωθεί αισθητά σε σχέση με το φετινό το οποίο ξεπερνάει τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Κι όταν λέμε αισθητά, εννοούμε μείωση της τάξεως περίπου 50%, καθώς με βάση τα φετινά έσοδα, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Προφανώς λοιπόν ο αγωνιστικός σχεδιασμός θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, τα διαθέσιμα χρήματα για την επόμενης σεζόν θα είναι λιγότερα, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα αλλοιωθεί η ποιότητα αφού στόχος παραμένει η δημιουργία ενός συνόλου προσαρμοσμένο πάνω-κάτω στη φιλοσοφία του φετινού Αρη. Μία πιθανή πώληση πάντως είναι σίγουρο ότι θα τονώσει τα ταμεία της ΠΑΕ, για μεγαλύτερη άνεση στις μεταγραφές.

3

Σε επίπεδο ρόστερ τώρα, ανεξάρτητα από το ποιοι ποδοσφαιριστές θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν, ο Άγγελος Χαριστέας έχει έτοιμο πλάνο. Τι περιλαμβάνει; Τη δημιουργία μίας “δυνατής” ενδεκάδας, με ποδοσφαιριστές οι οποίοι ουσιαστικά θα αποτελούν την… πρώτη γραμμή του Αρη και οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο λόγο στα πλάνα του προπονητή. Πρόθεση της διοίκησης είναι σε αυτούς να “κουμπώσουν” και 3-4 εναλλακτικές λύσεις υψηλού επιπέδου, δηλαδή ποδοσφαιριστές που ανά πάσα στιγμή θα έχουν τη δυνατότητα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το αγωνιστικό προφίλ να πάρουν φανέλα βασικού. Συνεπώς, το μεγαλύτερο μέρος του (περιορισμένου) μπάτζετ θα πέσει στην ενδεκάδα και στις “πρώτες” εναλλακτικές επιλογές.

4

Το βάρος του αγωνιστικού σχεδιασμού προφανώς θα πέσει στο βασικό κορμό ο οποίος θα αποτελείται από 14 παίκτες, κυρίως από το υπάρχον ρόστερ, ανάλογα βέβαια με το πώς θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ανανεώσεων, και από τις αναγκαίες μεταγραφές που θα γίνουν. Από εκεί και πέρα όμως θα χρειαστεί να γίνει ένα συμπλήρωμα με παίκτες… εργάτες, δηλαδή με χαμηλό οικονομικό κόστος αλλά οι οποίοι στην πράξη θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να είναι διαθέσιμοι, ενώ το ρόστερ θα συμπληρώσουν και 5-6 αθλητές από τα Τμήματα Υποδομής του Αρη, που ήδη εδώ και καιρό προπονούνται με την ανδρική ομάδα και έχουν δείξει καλά στοιχεία κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Άγγελου Χαριστέα και του Μίκαελ Ένινγκ.

5

Στον αγωνιστικό σχεδιασμό φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η στελέχωση του τεχνικού τιμ. Αυτή τη στιγμή, ο Μίκαελ Ένινγκ έχει δύο βασικούς συνεργάτες τους οποίους εμπιστεύεται με… κλειστά μάτια και για τους οποίους πραγματικά στάζει μέλι. Ο λόγος για τον Τόλη Τερζή και τον Λάζαρο Βαρδάκη. Για αμφότερους μάλιστα ο Γερμανός τεχνικός έχει θέσει ως προϋπόθεση της δικής του παραμονής και τη δική τους στο τιμ, το οποίο ωστόσο ενδεχομένως να ενισχυθεί περισσότερο με την προσθήκη ενός αναλυτή, ακόμη και σκάουτερ. Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου επίσης, απαράλλαχτο θα μείνει και το υπόλοιπο τιμ (γιατρός, φυσιοθεραπευτές, φροντιστές κλπ).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.