Το Πάσχα της ελπίδας, η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο

Δημήτρης Κανελλάκης18 Απριλίου 2020

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό. Ούτως ή άλλως αυτό που ζούμε τις τελευταίες 40-45 ημέρες δεν έχει προηγούμενο. Η πανδημία έχει πλήξει όλο τον πλανήτη, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πρωτοφανή, οι επιπτώσεις τρομακτικές.

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι το φετινό Πάσχα το πιο ουσιαστικό, ίσως, που ζήσαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αποδείξαμε οι Έλληνες το τελευταίο δίμηνο ότι είμαστε ικανοί να διαχειριζόμαστε τις δυσκολότερες των καταστάσεων. Κάτι που δεν μας... το είχαν. Ούτε οι εταίροι μας στην Ευρώπη, ούτε κανείς στον υπόλοιπο κόσμο.

Το μαύρο πρόβατο ήταν πάντα η Ελλάδα. Έτσι δεν είναι? Δεν μας έλεγαν ότι το μόνο που ξέρουμε είναι να σπαταλάμε τα δανεικά και να αυξάνουμε τα χρέη μας, αδιαφορώντας για το τι θα γίνει αύριο? Δεν μας λέγανε ότι δεν ξέρουμε τι σημαίνει πρόγραμμα, σχεδιασμός κι ότι όλα τα κάνουμε στο πόδι?

Αυτή η Ελλάδα, έτσι όπως την ξέρανε και την παρουσιάζανε, χωρίς να έχουν άδικο σε πολλά, τελειώνει όπως φαίνεται μαζί με την υγειονομική κρίση. Γι' αυτό και τα αποθεωτικά σχόλια για την χώρα μας από τα κορυφαία Μέσα Ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Διότι η Ελλάδα έβαλε τα γυαλιά σε μεγάλες, ισχυρές, πολύ οργανωμένες χώρες. Η Ελλάδα, όταν οι ισχυροί της Ευρώπης και οι ΗΠΑ... πετούσαν αετό, είχε ήδη έτοιμο το σχέδιο της για την αντιμετώπιση του Covid-19. Όταν η χώρα μας ανακοίνωνε μέτρα, οι υπόλοιποι αμφιταλαντευόταν ακόμη.

Μπορεί να ήταν δύσκολα τα μέτρα. Και ως προς τον περιορισμό και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις. Δεν μπορέσαμε να πάμε στις εκκλησιές μας οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι την Μ. Εβδομάδα, που όσοι πιστεύουν καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, πόσο επώδυνο είναι.

Ανταποκριθήκαμε, όμως, συμμορφωθήκαμε, πειθαρχήσαμε.

Κι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό, το πιο σημαντικό, το πιο σπουδαίο. Όταν θα νικηθεί ο κορωνοϊός, κανείς δεν θα θυμάται τις δυσκολίες που περάσαμε. Θα είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πάλι όσα κάναμε προ κορωνοϊού, ελεύθεροι να ασκήσουμε πλήρως τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, να είμαστε μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς μας.

Όλοι θα θυμούνται, όμως, τα αντανακλαστικά που έδειξε η Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Όλοι θα θυμούνται ότι σε χρόνο ρεκόρ η Ελλάδα έκανε τεχνολογικά βήματα τα οποία δεν είχε κάνει επί δεκαετίες. Όλοι θα θυμούνται ότι οι Έλληνες, παρά τις αντιρρήσεις, τις ενστάσεις τους για την σκοπιμότητα κάποιων από τα μέτρα, τα σεβάστηκαν, τα τήρησαν και απολαμβάνουν τώρα τα αποτελέσματα.

Όλοι θα θυμούνται ότι υπήρξε το μοναδικό φαινόμενο να αναγνωρίζει ακόμη και το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ότι οι επιλογές της ήταν οι σωστές.

Για όλα όσα προαναφέρθηκαν, και για πολλά άλλα, το φετινό Πάσχα είναι ουσιαστικό, είναι της ελπίδας ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν, έτσι ενωμένοι όπως είναι το τελευταίο διάστημα να ξεπεράσουν και τα ακόμη δυσκολότερα που είναι μπροστά μας. 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.