Το όραμα Τροχανά, το αντίτιμο και η αλλαγή που έμεινε στη μέση

Μάνος Χατζάκης06 Μαρτίου 2020

Ταυτισμένος με την ΑΕΚ ήταν ο Μιχάλης Τροχανάς, από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της αθηναϊκής ομάδας, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαφορετικός τύπος ανθρώπου σε βαθμό, που ελάχιστοι γύρω του να πιστεύουν ότι μπορεί να "αντέξει" στην ηγεσία ποδοσφαιρικής ομάδας. Εκτός της Ενωσης, πριν 22 περίπου χρόνια προσπάθησε να ασχοληθεί και με την ΠΑΕ Άρης, τη σεζόν που οι "κιτρινόμαυροι" βρίσκονταν στη Β' Eθνική κι έδιναν πραγματικό αγώνα, για να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκαν.

Στο τέλος του 1997, Δεκέμβρης μήνας ήταν, ο Τύπος της εποχής, κατακλύστηκε από τη φήμη για εμπλοκή του Τροχανά στα κοινά των Θεσσαλονικέων. Κάτι περισσότερο από φήμη, όπως αποδείχθηκε, γιατί ο επιχειρηματίας ήρθε από την Αθήνα, για να συζητήσει την ανάληψη του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρίας, το οποίο κατείχε ο Λάμπρος Γράντας.

Ο Τροχανάς έθεσε τους δικούς του όρους στον τότε πρόεδρο του Ερασιτέχνη, Λευτέρη Χατζόπουλο, ο οποίος προσπάθησε να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, προκειμένου και να μη "χάσει" ο σύλλογος χρήματα που δικαιούνταν, αλλά και να βρεθεί βιώσιμη λύση για την ΠΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, λίγο διάστημα πριν, είχαν ναυαγήσει οι επαφές του αείμνηστου, Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος είχε επιχειρήσει να βρει οικονομικά στιβαρούς ανθρώπους, για να μπουν μπροστά, με τον ίδιο επικεφαλής.

«Το συμφέρον του Άρη πάνω απ' όλα»

Αργά το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου του 1997, δείχνουν να φτάνουν σε αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις Τροχανά-Χατζόπουλο. Ο δεύτερος, δήλωνε, σχετικά: «Εμείς τελειώσαμε με τον κ. Τροχανά, δείξαμε πως πάνω απ' όλα βάζουμε το συμφέρον του Άρη και οι μετοχές είναι πλέον στη διάθεσή του». Μάλιστα, ο

Α.Σ. παραιτήθηκε τριών απαιτήσεών του από την ΠΑΕ, για να συμφωνήσει και ο Τροχανάς.

1) Δεν θα εισπράττει για ένα χρόνο το ποσοστό (10%) που δικαιούται

από τις εισπράξεις των αγώνων (γύρω στα 25.000.000 δρχ.).

2) Παραιτείται των 20.000.000 δρχ. από τα 40.000.000 δρχ. που δικαιούται να πάρει από την ΠΑΕ

ως ποσοστό (10%) για τη μεταβίβαση των μετοχών.

3) Χαρίζει 75.000.000 δρχ., τα οποία σύμφωνα με τον Χατζόπουλο οφείλονται στον Ερασιτέχνη και φαίνονται στα βιβλία της εταιρίας.

Η μοναδική εναπομείνασα εκκρεμότητα, για να ολοκληρωθεί το deal ήταν να αποδεχθεί ο Λάμπρος Γράντας τον όρο του Μιχάλη Τροχανά για μεταβίβαση των μετοχών με τη δική του υπογραφή και χωρίς όποια άλλη οικονομική απαίτηση.

Το ιστορικό 20χίλιαρο

Ο μουδιασμένος, τότε, κόσμος του Άρη βρέθηκε στις επάλξεις με στήριξη, η οποία έφτασε στα όρια του... μύθου, αλλά ήταν απολύτως αληθινή και άδολη. Ο Μιχάλης Τροχανάς, αυθόρμητος αλλά και τεχνοκράτης (άγνωστη έννοια στο ελληνικό ποδόσφαιρο έως τότε), έριξε την ιδέα του...εράνου. Όχι, όμως, στη λογική του "ό,τι προαιρείσθε".

Αντιθέτως, όρισε την τιμή για το ποσό, που θα πλήρωνε ο κόσμος. Είκοσι χιλιάδες δραχμές. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν, σε λίγες ώρες, έξω από τη Θύρα 2, σχηματίζοντας ουρές, για να πληρώσουν, βλέποντας ότι το όραμα είχε... βάση. Λαϊκή, αλλά με διαφορετικές προεκτάσεις.

Τα εκατομμύρια, που μαζεύτηκαν αποδείχθηκαν παραπάνω από χρήσιμα και έδωσαν υλική και ψυχολογική τόνωση στην ομάδα, η οποία πάλευε για την άνοδο. Ο Τροχανάς δεν έγινε ιδιοκτήτης, δεν έμεινε για πολύ στα πράγματα, καθώς τα βρήκε, όπως τα περίμενε, αλλά άφησε παρακαθήκη, η οποία μνημονεύεται μέχρι και σήμερα.

«Welcome McDonald»

Τον Απρίλιο του 1998 κυκλοφορεί στα πρωτοσέλιδα το όνομα του ιδιοκτήτη της Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ (είχε δημιουργηθεί ελληνική παροικία στην ομάδα), Μάικ Μακ Ντόναλντ, ο οποίος φερόταν... ζεστός να διαπραγματευθεί την εμπλοκή του. Ο Άγγλος επιχειρηματίας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τη σύζυγό του, και έδωσαν το «παρών» στο παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου. Ο κόσμος συρρέει στο Χαριλάου, για να ενθαρρύνει τον Άγγλο και στα πέταλα ημίγυμνοι οπαδοί φώναζαν ρυθμικά «Welcome McDonald». Μετά το παιχνίδι, το ζεύγος ήταν... γοητευμένο από τον παλμό, αλλά ουσία μηδέν. Επιστροφή στο Νησί και ανάμνηση από τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, η ιστορία είναι γνωστή. Ο Άρης κέρδισε -δύσκολα- την άνοδο και η αλλαγή σελίδας είχε «βαρύ» ονοματεπώνυμο. Δημήτρης Κοντομηνάς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.