Το όνειρο του «ξανθού» και του «τίγρη» που έμεινε ανεκπλήρωτο

Κωστής Παναγιώτου05 Οκτωβρίου 2023

Μία από τις πιο επιβλητικές παρουσίες του ελληνικού αθλητισμού έφυγε από τη ζωή. Ο σπουδαίος Γιάννης Ιωαννίδης σε ηλικία 78 ετών πέθανε και άφησε πίσω αμέτρητες ιστορίες για να διηγούμαστε για εκείνον και τα κατορθώματά του.

Ο Ξανθός συνέδεσε τον όνομά του με την αυτοκρατορία του Άρη, δημιουργώντας μαζί με τον Νίκο Γκάλη και τον Παναγιώτη Γιαννάκη μια από τις μεγαλύτερες ομάδες (ίσως και η μεγαλύτερη) που αγωνίστηκε στα ελληνικά παρκέ, κατακτώντας ως προπονητής των "κιτρινόμαυρων" 8 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα, ενώ τρεις συνεχόμενες σεζόν (1988, 1989, 1990) έφτασε στο Final Four της Euroleague, χωρίς όμως να πανηγυρίσει τον ευρωπαϊκό τίτλο που τόσο επιθυμούσε.

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό ανεκπλήρωτο όνειρο του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο Ξανθός βλέποντας την πορεία του Άρη τα τελευταία χρόνια ήθελε να επιστρέψει στον σύλλογο για να φέρει ξανά "Αλεξάνδρειο" στιγμές δόξας. 

Συνοδοιπόρος σε αυτή του την επιθυμία δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον κουμπάρο του και καλό του φίλο, Βαγγέλης Αλεξανδρής. Οι δύο άνδρες συνυπήρξαν στον Άρη από το 1971 μέχρι το 1978 ως παίκτες. Το 1978 ο Ιωαννίδης αποσύρεται από την ενεργό δράση και κάθεται αμέσως στον πάγκο του Άρη ως πρώτος προπονητής, πανηγυρίζοντας μαζί με τον Τίγρη το μοναδικό κοινό τους τίτλο, το πρωτάθλημα Ελλάδας τη σεζόν 1978/79.

Μάλιστα, ο Ξανθός όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό ζήτησε από τον καλό του φίλο να συνεργαστούν, αλλά εκείνος αρνήθηκε όπως είχε δηλώσει στη συνέντευξη σταθμό που είχε παραχωρήσει στο Metrosport.gr ο Βαγγέλης Αλεξανδρής: «Όταν ήμουν προπονητής στην Α2 και έβγαλα εκείνη τη χρονιά τη Λάρισα στην Α1 το 1991, ο Ιωαννίδης ανέλαβε τον Ολυμπιακό και με πήρε τηλέφωνο για να πάω ως βοηθός του. Μου έδινε μάλιστα ένα ποσό που ήταν εξωπραγματικό και όμως δεν πήγα. Ήθελα να κάνω καριέρα ως πρώτος προπονητής και ούτε ποτέ βιάστηκα».

Ο Τίγρης όμως είχε αποκαλύψει και κάτι ακόμη. Την επιθυμία και των δύο να επιστρέψουν στην ομάδα που αγάπησαν και να κάνουν ξανά τον Άρη μεγάλο, τονίζοντας πως ο Ιωαννίδης είχε πάντα στην καρδιά του τους "κιτρινόμαυρους".

«Αυτά που έχω ζήσει με τον Γιάννη δεν μπορεί τα καταλάβει ο κόσμος και ούτε θέλω να τα μεταφέρω. Ένα θα σου πω μόνο. Πριν 5-6 χρόνια εγώ με τον Γιάννη, όταν ήταν στα πρόθυρα του προβλήματος υγείας του, είχαμε κάνει συζητήσεις πως θα κάνουμε τον Άρη ξανά μεγάλο, δεν θέλω να πω παραπάνω λεπτομέρειες. Είναι τυχεροί που ο Γιάννης είχε αυτό το πρόβλημα, θα βλέπατε πως θα γινόταν ο Άρης, αν επιστρέφαμε με τον Ξανθό.

Ο Γιάννης δεν είχε χάσει την αγάπη του για τον Άρη, ούτε εγώ. Ήταν η πρώτη αγάπη. Μπορεί ο Ξανθός να έζησε απίστευτες στιγμές με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, αλλά η καρδιά του ήταν στον Άρη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Αλεξναδρής στη συνέντευξή του στο Metrosport.gr.

Τελικά το όνειρο του Ξανθού και του Τίγρη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ σε αυτή τη ζωή, αλλά μπορεί σε κάποια άλλη, όπως έγραψε ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, αποχαιρετώντας: «Καλή αντάμωση...Ξανθέ Αετέ του Βορρά...να με περιμένεις...ίσως σε μια άλλη ζωή να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια που κάναμε!!».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.