Το ντέρμπι τους «άνοιξε» ή τους έκλεισε τα μάτια;

Δημήτρης Μπούζας01 Ιουλίου 2020

Σημαντικά και «ευανάγνωστα» τα μηνύματα από την τελευταία αναμέτρηση των «αιωνίων»» της πόλης, που έληξε με άνετη επικράτηση του Δικεφάλου.

Νομίζω ότι δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να καταθέσουν τη Δευτέρα τις απόψεις τους. Γενικόλογες ή επιμέρους εξειδικευμένες, διαβάστηκαν και ακούστηκαν ελπίζω με την ανάλογη προσοχή. Άλλωστε οι αναμετρήσεις ανάμεσα στους δύο συγκεκριμένους μεγάλους της συμπρωτεύουσας, διατηρούν πάντοτε το ενδιαφέρον τους, ανεξάρτητα με τη βαθμολογική σημασία τους. Το ΠΑΟΚΆρης, ή το Άρης - ΠΑΟΚ, η Τούμπα ή το Κλεάνθης Βικελίδης, ασκούν μια ιδιαίτερη οπαδική έλξη, συγχρόνως όμως και μια μεγάλη ευκαιρία για να λύσουν κάποιους από τους ατέλειωτους λογαριασμούς που υπάρχουν, ανάμεσα στις δύο ξεχωριστές αυτές ποδοσφαιρικές κοινότητες. 

Ακούστηκαν λοιπόν και διαβάστηκαν τόσα πολλά (σοβαρά και ασόβαρα) που δεν αφήνουν περιθώριο για δεύτερες και ύστερες σκέψεις. Τα περισσότερα βέβαια αφορούσαν τα λάθη ή τις εύστοχες ή άστοχες κινήσεις των δύο κόουτς, μαζί με τις αντίστοιχες αγωνιστικές (θετικές ή αρνητικές) συμπεριφορές των παικτών που χρησιμοποίησαν. Έκρινα λοιπόν ότι θα ήταν άδικος κόπος να μπω στον κύκλο των δευτεριάτικων σχολιασμών, τη στιγμή που ήδη αυτός έχει κλείσει ερμητικά. 

Έτσι σήμερα θα περιοριστώ σε ένα ερωτηματικό το οποίο θα υποβάλλω στους καθ΄ ύλην αρμόδιους των δύο «αιωνίων» της πόλης (διοικητικών παραγόντων, προπονητών, τεχνικών διευθυντών και παικτών): Αν δηλαδή σε αυτό το ντέρμπι «είδαν» κάποια πράγματα, τα οποία θα τους βοηθήσουν να διορθώσουν καθοριστικής σημασίας παθογένειες από τις οποίες υποφέρουν. Και τα οποία δεν αφορούν το αγωνιστικό μόνο κομμάτι. Και αν τα είδαν – έχοντας ανοιχτά τα μάτια τους - αυτό θα τους βοηθήσει να αλλάξουν ρότα. Στην αντίθετη περίπτωση αν δεν τα είδαν, κάποιοι που είναι κοντά τους, οφείλουν να τους ξεστραβώσουν και να τους επιβάλλουν να διορθωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα, εγκαταλείποντας την τακτική της στρουθοκαμήλου που βάζει το κεφάλι της στην άμμο για να κρυφτεί. 

Από τη μια μεριά οι ΠΑΟΚτσήδες απαιτούν από τους καθ ύλην αρμόδιους και υπεύθυνους να μαθαίνουν επιτέλους από τα παθήματα τους και να μην έχουν εμμονές αυτοκαταστροφικές. Η περίπτωση Στοχ, αλλά και η αντίστοιχη του ανύπαρκτου τεχνικού διευθυντή (όπως εύστοχα κατήγγειλε ο Κούδας) σαφέστατα όμως και όλων των γνωστών πλέον παρασιτικών κυκλωμάτων που δρουν ανεξέλεγκτα εντός των τειχών της Τούμπας, επιβάλλεται από «χθες» να έχουν αποτελέσει παρελθόν. Θα μου πείτε και όλα αυτά εσύ τα είδες μέσα στο συγκεκριμένο παιχνίδι; Θα σας απαντούσα ναι, προσθέτοντας όμως ότι τα έβλεπα και σε ολόκληρη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση μου σκοπεύει σε μια επιτομική ανάδειξη και όλων όσων κι εσείς οι ίδιοι ακόμη κατά καιρούς αναδεικνύατε μέσα από τις παρεμβάσεις σας στα ΜΜΕ. Η απόδραση Λουτσέσκου, η βίαιη και λαθεμένη προσαρμογή που επιχείρησε ο διάδοχος του, η ανυπαρξία καθοδήγησης (τεχνικός διευθυντής) και οι κατά σειρά χαμένες δικαστικές υποθέσεις, είναι δεινά που δυστυχώς δεν ήρθαν από μόνα τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στην «αντίπερα όχθη». Ο ανταγωνιστικός κι ελκυστικός Άρης βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας». Τα προβλήματα απειλούν τη συνοχή του, την ίδια του την ύπαρξη. Το πώς στήθηκε η ομάδα (μονόδρομοι δανεισμοί και συμπορεύσεις που πληγώνουν την αυτονομία) ήταν ασφαλώς ένα πετυχημένο εγχείρημα. Όμως σε ποια θεμέλια πάνω του στήθηκε; Δυστυχώς στήθηκε πάνω σε ερείπια! Σε αυτά που σαφέστατα άφησαν οι προηγούμενοι και τα οποία όμως αγνόησαν παντελώς οι σημερινοί. Έτσι, βρέθηκαν σε αδιέξοδα, έχοντας απέναντι τους ένα βουνό από προβλήματα. Το λάθος των σημερινών ήταν ότι δεν υπολόγισαν τον μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχαν από τις σοβαρές εκκρεμότητες που είχαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπήρξε έγκαιρη πρόνοια μεθόδευσης και τακτοποίησης τους. Μετά το ντέρμπι λοιπόν, έκανε την εμφάνιση της μια μεγάλη ανησυχία κι ένας τεράστιος προβληματισμός. Με τη μόνη ελπίδα να προκύπτει από την πώληση του Φετφατζίδη. Η οποία δείχνει ως ένα σημείο ότι μπορεί να βάλει ένα φρένο στον ενδεχόμενο μεγάλο κίνδυνο. Ευχής έργο θα ήταν μετά από όλα αυτά, ο επίσημος Άρης να επιλέξει στέρεα θεμέλια και να ξαναχτίσει επάνω τους.

ΥΓ1: Τραβηγμένο αλλά και υπαρκτό το σενάριο να ανατιναχθεί το μεγάλο αυριανό παιχνίδι της Τούμπας στον αέρα. Η επιλογή ενός παντελώς άπειρου Ιταλού ρέφερι, έχει βάλει σε μεγάλες σκέψεις και ανησυχίες και τις δύο ομάδες.

ΥΓ2: Ο Λευτέρης Αυγενάκης προ του ανασχηματισμού και θεωρώντας βέβαιο ότι θα βρεθεί εκτός Υφυπουργείου αθλητισμού, φροντίζει να τακτοποιήσει τους φίλους του. Έτσι, πέρασε την τροπολογία η οποία προστατεύει φωτογραφικά, τους κακουργηματικά διωκόμενους μεγαλόσχημους παράγοντες του γνωστού «μπλοκ», που τον διατηρεί ακόμη όρθιο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.