Το νοκ- ντάουν του ευρωΠΑΟΚ δεν έχει μόνο έναν φταίχτη

Κώστας Πετρωτός29 Ιουλίου 2022

Για να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ από την Λέφκσι έπρεπε να πάνε όλα λάθος. Αρχικά, η μεταγραφική στόχευση στην εκκίνηση της σεζόν. Εφόσον ήταν βασικός στόχος η πρόκριση της ομάδας σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (και με διακηρυγμένη την απόφαση ο σύλλογος να κυνηγά την οικονομική αυτάρκεια), θα έπρεπε να δοθούν στον προπονητή τα μίνιμουμ «σίγουρα»-επειδή έχει δουλέψει μαζί τους και ήξερε τι να περιμένει-όπλα που ζήτησε: Ο Κρέσπο στην άμυνα και ο Μπίσεσβαρ στην μεσοεπιθετική γραμμή. 

Ο Ισπανός κατέληξε στον ΑΠΟΕΛ και χθες πανηγύρισε την πρώτη πρόκρισή του στα προκριματικά του Conference League, τι σύμπτωση, κόντρα σε μία άλλη βουλγαρική ομάδα, την Μπότεφ Πλόβντιβ. Λεπτομέρεια;

 Σε δύο ματς με τον Ισπανό στην άμυνα, η κυπριακή ομάδα δεν δέχθηκε γκολ, την ώρα που ο αντικαταστάτης του Κάργας, βρέθηκε ουκ ολίγες φορές να κυνηγά τους ταχείς επιθετικούς της Λέφσκι και στα δύο παιχνίδια, ενώ είδε την μπάλα να καταλήγει τρεις φορές στα δίχτυα της εστίας του ΠΑΟΚ. 

Φυσικά, ο Κιλκισιώτης δεν είναι κακός παίκτης, ούτε θα του «κολλήσουμε» την ταμπέλα της αποτυχημένης μεταγραφής επειδή δεν του βγήκαν τα δύο ματς. Απλά θέλει τον χρόνο του να μάθει το στυλ παιχνιδιού μίας μεγάλης ομάδας και σίγουρα δεν ήταν έτοιμος για να μπει στα βαθιά.

Με τον Μπίσεσβαρ χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του. Οι πληροφορίες δεν μιλούν για κάποιο σοβαρό ποσό, παρόλα αυτά, ο Σουριναμέζος δεν πήρε μέρος ούτε σε μία προπόνηση στην Ολλανδία. Αν ο ΠΑΟΚ τον είχε πιο έτοιμο νωρίτερα θα μπορούσε να κάνει την διαφορά κι αυτό φάνηκε στο δεύτερο ημίχρονο του χθεσινού αγώνα.

Εγινε και άλλο σοβαρό λάθος στα μεταγραφικά. Όχι γιατί μπορούμε να έχουμε από τώρα γνώμη για τον Μπράντον Τόμας, αλλά γιατί όταν έγινε η επιλογή του, ο ΠΑΟΚ δεν είχε φροντίσει να μάθει πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του Ολιβέιρα. Αν το γνώριζε, μπορεί να προτιμούσε ένα φορ περιοχής, μιας και ο Λουτσέσκου, όπως δήλωσε και χθες στην συνέντευξη Τύπου, θεωρεί ότι ο Κούτσιας στην παρούσα φάση δεν μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη μιας πρόκρισης.

Ο Ραζβάν μπορούσε να παρουσιάσει πιο έτοιμο ΠΑΟΚ

Προφανώς έγιναν και λάθη αγωνιστικής προετοιμασίας και κοουτσαρίσματος από τον Λουτσέσκου. Η ομάδα, καταρχάς, δεν έδειξε να έχει την απαραίτητη φρεσκάδα για αγώνες αυτής της περιόδου. Ίσως η προετοιμασία τελικά να ήταν λίγο πιο έντονη απ΄ όσο απαιτούσε αυτό το διάστημα (θυμηθείτε χθες πόσο πιο φρέσκος ήταν ο Μπίσεσβαρ χωρίς πολλές προπονήσεις στα πόδια του). 

Επίσης, υπάρχουν ενστάσεις για επιλογές παικτών. Ο Νάρεϊ ως φορ «φώναζε» ότι στα άκρα θα πήγαινε καλύτερα, ο Κωνσταντέλιας, ο μόνος διασωθείς επιθετικά του ματς στην Σόφια, δεν πήρε καθόλου χρόνου χθες, ο Σβαμπ σίγουρα θα έπρεπε να έχει περισσότερο χρόνο και στο δεύτερο ματς, βάσει εικόνας στο πρώτο και με δεδομένο ότι ήταν από τους ελάχιστους που απείλησαν.

Οι επιλογές Μπότο τώρα τεστάρονται, το ρεζουμέ αργεί, αλλά υπάρχει ανησυχία

Αν μιλάμε για τον προπονητή, δεν γίνεται να εξαιρούμε τον αθλητικό διευθυντή από την συζήτηση περί ευθυνών. Προφανώς είναι ακόμη νωρίς να βγάλουμε οριστικό πόρισμα για τις μεταγραφές στην εποχή Μπότο, αλλά η αλήθεια είναι ότι για ορισμένους υπάρχει ανησυχία.

 Ο Φιλίπε και ο Σάστρε που ήρθαν τον Γενάρη δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πείσουν ότι καλώς αποκτήθηκαν (ο πρώτος με περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ μάλιστα), ο Κουλιάτα που είναι μία από τις μεγάλες αγορές του καλοκαιριού, προς το παρόν περνά απαρατήρητος. Νάρεϊ και Κοτάρσκι δείχνουν να έχουν όλα τα προσόντα για να αποτελέσουν βασικές μονάδες και περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί και με τους υπόλοιπους και επειδή μιλάμε για νεαρούς ή άσημους παίκτες, απαιτείται χρόνος.

Δεν γίνεται να πλασάρεται ως νέος ηγέτης ο Ντόουγκλας με αυτό τον χαρακτήρα

Φυσικά, δεν εξαιρούνται από τις ευθύνες και οι ίδιοι οι παίκτες. Η διαμαρτυρία που έφερε την πρώτη από τις δύο κίτρινες κάρτες που οδήγησαν στην αποβολή του Ντόουγκλας, ήταν αχρείαστη και δείγμα ενός αθλητή που δεν λέει να ωριμάσει, παρά την ποιότητα που έχει ως ποδοσφαιριστής. Προφανώς δεν δικαιολόγησε την επιλογή του ΠΑΟΚ να τον προωθήσει από την αρχή του καλοκαιριού ως έναν από τους ηγέτες της νέας ομάδας. Επίσης, δεν δικαιολογείται για παίκτη του μεγέθους του Βιεϊρίνια η δική του δεύτερη κίτρινη που τελείωσε οριστικά κάθε ελπίδα πρόκρισης (χωρίς αυτό να είναι ο βασικός λόγος του αποκλεισμού). Το τεράστιο λάθος του Λύρατζη στην πάσα προς τον Κοτάρσκι από το οποίο προήλθε το γκολ της Λέφσκι είναι από εκείνα που δεν περιμένεις από τον παίκτη που θεωρείται βασικός δεξιός μπακ στον ΠΑΟΚ και ας μην «κοσκινίσουμε» άλλο τα ατομικά λάθη. Επαιξαν, όμως, πολύ σημαντικό ρόλο.

Η κίνηση των παικτών να πάνε να χειροκροτήσουν τον κόσμο

Προς τιμήν τους, οι παίκτες στο τέλος του αγώνα πήγαν και χειροκρότησαν αρχικά προς το μέρος της θύρας 8 που ήταν οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ στο χθεσινό ματς και στην συνέχεια προς όλο το γήπεδο, από την μία ευχαριστώντας για την στήριξη και από την άλλη ζητώντας συγνώμη για την πίκρα του αποκλεισμού. Το ότι το έκαναν σημαίνει ότι δεν κορόιδεψαν τον κόσμο, έδωσαν ό,τι μπορούσαν αυτή την περίοδο αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Τους το αναγνώρισαν οι περισσότεροι, αν και υπήρξαν και εκείνοι που αποδοκίμασαν και ορισμένοι που θεώρησαν ότι με το να τους πετάξουν μπουκάλια θα αλλάξει κάτι.

Ο Σαββίδης είναι αυτός που θα κάνει τον στόχο ξεκάθαρο

Εκεί που αρχίζει ο πιο έντονος προβληματισμός για τον νέο ΠΑΟΚ είναι ότι ακόμη κι αν όλα τα παραπάνω τα έκανε σωστά, υπάρχει ενδεχόμενο να μην τα κατάφερνε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λέφσκι ή και αν το έκανε να «σκόνταφτε» στον επόμενο αντίπαλο. Κι αυτό γιατί, δείχνει προς το παρόν, να μην έχει την ποιότητα του πρόσφατου παρελθόντος που αυτές τις ομάδες τις προσπερνούσε «αέρα». 

Το υλικό της ομάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της τετραετίας 2016-2020 και εδώ είναι που μπαίνει στην συζήτηση η παράμετρος Ιβάν Σαββίδης. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ έχει βάλει πάνω από 150 εκατομμύρια στον Δικέφαλο και συνεχίζει. Σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό και σε αυτή, σίγουρα, τώρα τα συμβόλαια των παικτών (γιατί αγορές γίνονται αξιοσημείωτες και πάλι) έχουν πέσει αρκετά. 

Το γιατί ο ομογενής επιχειρηματίας επιλέγει αυτή την πολιτική της αυτάρκειας, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος, κανείς δεν μπορεί να μπει στην τσέπη του, όμως είναι αυτός που οφείλει να δώσει το στίγμα για το πως πορεύεται ο ΠΑΟΚ στον κόσμο της ομάδας. Είναι και ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στην ατάκα του Λουτσέσκου ότι ο στόχος δεν είναι ξεκάθαρος για φέτος. Αυτόν ξέρουν, αυτόν εμπιστεύονται, αυτόν περιμένουν να ακούσουν οι φίλοι του ΠΑΟΚ να τους δίνει το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.