Το νέο ξεκίνημα της Εθνικής και τα κέρδη που την περιμένουν στο Nations League

Βασίλης Μάστορας02 Ιουνίου 2022

Μεγάλη αλήθεια είπε ο Γιώργος Καραγκούνης μιλώντας στους διεθνείς, προχθές κατά την επίσκεψη του στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή της Εθνικής: «Σε όποια ομάδα και να παίζετε, στις καλύτερες ομάδες του κόσμου, πιστεύω ότι μία επιτυχία με την Εθνική ομάδα είναι πάντα μεγαλύτερη" τούς τόνισε ο ρέκορντμαν συμμετοχών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Και έχουν αξία τα λόγια του Καραγκούνη και λόγω των βιωμάτων του από το ποδόσφαιρο, αλλά και λόγω της ευθύτητας που τον διακρίνει. 

Η Εθνική λοιπόν ανοίγει σήμερα στη Β. Ιρλανδία τον νέο κύκλο αγώνων, στο Nations League. Είναι η τρίτη συμμετοχή μας στη διοργάνωση, για την οποία ακόμη κάποιοι έχουν απορίες για το τι διακυβεύεται. Αντίπαλοι μας η Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο και η Κύπρος. Το Nations League 2022-2023, η διοργάνωση που αντικατέστησε υπό μία έννοια τα φιλικά των Εθνικών ομάδων, έχει και πολλά παρελκόμενα κέρδη, εκτός από την άνοδο από την Γ’ Κατηγορία που βρίσκεται τώρα η Εθνική, στη δεύτερη.

Αρα η ελληνική ομάδα έχει ως πρώτο στόχο τον προβιβασμό της στην επόμενη κατηγορία της διοργάνωσης και συγχρόνως να αποκτήσει δεύτερη ευκαιρία για τη συμμετοχή της στο Euro 2024, στην περίπτωση που δεν πάρει εισιτήριο από την διαδικασία της προκριματικής φάσης. Η δεύτερη ευκαιρία προβλέπεται από την ΟΥΕΦΑ στη νέα προκήρυξη για το Euro της Γερμανίας. Υπάρχουν όμως και άλλα κίνητρα για την Εθνική από το Nations League. Με δεδομένο ότι έχει βατούς αντιπάλους μπορεί να βελτιώσει τη θέση της χώρας μας στο UEFA ranking. 

Πού θα μας βοηθήσει αυτό; Θα μας δώσει καλύτερη θέση για την κλήρωση των προκριματικών ομίλων του Euro 2024 τον προσεχή Οκτώβριο. Αρα υπάρχουν σημαντικοί λόγοι η Εθνική να κάνει αγωνιστικό restart και να κεφαλαιοποιήσει την πρόοδο που έκανε κυνηγώντας προκρίσεις με τον Φαν’τ Σχιπ στον πάγκο. Κυρίως να αξιοποιήσει τις εμπειρίες που απέκτησε και τη διάθεση που έχουν οι διεθνείς για διάκριση. Η διαδικασία του Nations League είναι fast track. H Ελλάδα αρχίζει τις υποχρεώσεις της σήμερα κόντρα στους Βορειοϊρλανδούς συνεχίζει με τους Κοσοβάρους (5/6) και οι αγώνες ολοκληρώνονται στον Σεπτέμβριο. 

Τότε που θα ξέρουμε αν η Εθνική έκανε βήματα προόδου κι αν έχει ελπίδες να πετύχει τον μεγάλο στόχο που είναι η συμμετοχή στο Euro 2024, με μία από τις δύο ευκαιρίες. FOCUS Δεν είναι σίγουρος ότι η υπόσχεση του νέου προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου ότι «η Ομοσπονδία θα διοικηθεί με αυστηρότητα, ταχύτητα και σθένος στη λήψη αποφάσεων», θα γίνει πράξη, αλλά αν καταφέρει να αλλάξει, έστω, το status στην έκδοση των αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης θα έχει προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στο ποδόσφαιρο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.