Το «ναυάγιο» της αναδιάρθρωσης

Κυριάκος Θωμαϊδης28 Δεκεμβρίου 2021

Τώρα που αποδείχτηκε πόσο ισχνός είναι ο ανταγωνισμός στη Super League 1, αξίζει κανείς να ασχοληθεί με το θέμα μιας αποτυχημένης αναδιάρθρωσης.

Είχαμε επισημάνει ότι οι αναδιαρθρώσεις των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων τόσο από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και από τον προκάτοχό του Γιώργο Βασιλειάδη, δεν είχαν καμία τύχη. Οργανώθηκαν βιαστικά, αποφασίστηκαν ερήμην της ποδοσφαιρικής κοινωνίας και χωρίς ορίζοντα.

Και οι δύο υφυπουργοί δεν τόλμησαν να βάλουν το μαχαίρι στη Super League 1, παρά μόνον στη Super League 2. Ισως γιατί συμβαίνει αυτό που είχε πει κάποτε με τον πλέον εύστοχο τρόπο ο μακροβιότερος υφυπουργός Αθλητισμού, ο Γιώργος Λιάνης: «Κανείς υφυπουργός δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει κάτι με το ποδόσφαιρο. Γιατί όλοι φοβόμαστε τον Κόκκαλη και τον Βαρδινογιάννη».

Οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας παρέμειναν 14 και οι ομάδες της μικρής έφτασαν στον εξωφρενικό αριθμό των 34. Είπαν ότι λελογισμένα στην πορεία θα μειωθούν. Όμως κανείς πια δεν μιλάει για μείωση των ομάδων της Super League 1.

Η στήλη είχε προτείνει τον Αύγουστο του 2017 να υπάρξει δραστική μείωση και ο αριθμός των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας να φτάσει τις 10. Να γίνεται το πρωτάθλημα σε 4 γύρους και με αυτόν τον τρόπο να εξακοντιστούν τα έσοδα από την τηλεόραση.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι μια τέτοια λύση είναι πανάκεια. Όμως πριν από 22 χρόνια η εταιρία που οργάνωσε την Premier League, έκανε μια πρόταση και στην Ελλάδα: Να γίνει πρωτάθλημα 12 ομάδων το πολύ. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε με ειρωνείες και γρήγορα μπήκε στο συρτάρι.

Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι κάναμε λάθος. Το ελληνικό πρωτάθλημα έπαψε να είναι ανταγωνιστικό και οι περισσότερες μικρές ομάδες έγιναν δορυφόροι των μεγάλων.

Μπορεί να αντιτείνει κανείς ότι η σημερινή εικόνα του βαθμολογικού πίνακα αποτυπώνει και διαφορές μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Το +11 του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ και το +13 από τον ΠΑΟΚ, είναι ένα καλό παράδειγμα. Όμως έχει συγκυριακό χαρακτήρα και δεν εκφράζει την πραγματικότητα.

Αντίθετα, η πραγματικότητα είναι ότι πολλές μικρές ομάδες δεν θα μπορούσαν να αντέξουν στην κατηγορία αν δεν είχαν τα χρήματα της Nova ή της Cosmote. Παίζουν στη Super League 1 μόνο και μόνο για να συμπληρώνουν το βαθμολογικό πίνακα.

Ηρθε η ώρα να γίνει μία τολμηρή αναδιάρθρωση, την οποία όμως δεν μπορούμε να την περιμένουμε από την πολιτεία. Θα την επιβάλουν -αν τη θέλουν- αποκλειστικά και μόνον οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.