Το ναρκόπλοιο βουλιάζει στα θολά νερά της βαθιάς υποψίας και της αμφισβήτησης

Δημήτρης Μπούζας22 Οκτωβρίου 2020

INFO

Η αγόρευση της Εισαγγελέως Εφετών Βασιλικής Βλάχου στο πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων Πειραιά, φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία που ενοχοποιούν... αθωωθέντες, προβληματίζοντας την κοινή γνώμη και προσθέτοντας νέο μυστήριο στην «ιστορία» του...θρυλικού «Noor 1».

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσουμε το «εύρος» και το «βάθος» της περιπέτειας του «θρυλικου» πλέον «Noor 1» γιατί είμαστε σίγουροι πως θα έχετε παρακολουθήσει και μάλιστα με ξεχωριστό ενδιαφέρον όλα τα επεισόδια της. 

Όπως επίσης νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ξαναμετρήσουμε – αυτή τη φορά μαζί – πόσοι πλήρωσαν με τη ζωή τους το γεγονός ότι είχαν κάποια σχέση ή το ενδεχόμενο μιας πιθανής μαρτυρίας τους, που θα έριχνε φως για το τι ακριβώς συνέβη και ποιος ήταν ο εγκέφαλος της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα και παρέμεινε άγνωστος και ανέγγιχτος. 

Οπως ακόμα να ανατρέξουμε στο δικαστικό γαϊτανάκι με τις ατέλειωτες παραιτήσεις και αντικαταστάσεις υψηλόβαθμων δικαστικών αλλά και απλών εκπροσώπων των διωκτικών αρχών (λιμενικού) που δραστηριοποιήθηκαν για τη διελεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. 

Σίγουρα το ναρκόπλοιο είναι μια ολόκληρη «ιστορία» από μόνο του. Την οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι εξοικειωμένοι με ταινίες που αφορούν τα κολομβιανά καρτέλ και τους ναρκοβαρώνους τύπου Εσκομπάρ. 

Οι πανέλληνες ομολογουμένως παρακολούθησαν – όσοι και όσο άντεξαν – τις εξελίξεις ελπίζοντας πως κάποια στιγμή αυτή η μυστηριώδης και θεοσκότεινη υπόθεση θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που ανέλαβε η δικαιοσύνη να την ξεκαθαρίσει. 

Δυστυχώς όμως και όπως αποδείχθηκε το «Noor 1» στα αμπάρια του εκτός από την ηρωίνη έκρυβε κι άλλα μεγάλα και θανάσιμα μυστικά. Έτσι, άρχισε ένας δεύτερος κύκλος (ο δικαστικός) ο οποίος κι αυτός δυστυχώς σημαδεύτηκε από ανεξήγητα και άκρως επικίνδυνα γεγονότα. Επειδή στον κύκλο των κατηγορούμενων υπήρχαν και ονόματα γνωστά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για εμάς η δίκη είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Την παρακολουθήσαμε και την παρακολουθούμε μέχρι σήμερα, για να πάρουμε απαντήσεις σε ότι ανεξήγητο και περιέργο βλέπαμε να γίνεται και να έχει πρωταγωνιστές άτομα από τον δικό μας χώρο. Δεν υπάρχει όμως λόγος να μακρυγορήσουμε. Σας παραθέτουμε ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό και συνοπτικό σχόλιο που δημοσιεύθηκε χθες: ««Καταπέλτης» ήταν η Εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου στην αγόρευση της στο πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της διακίνησης 2,1 τόνων ηρωίνης στο πλοίο «Noor 1». 

Η Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αλλαγή των κατηγοριών προς το δυσμενέστερο σε βάρος του κατηγορούμενου εμπόρου πολυτελών αυτοκινήτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και συνεργάτη της εταιρείας Capitaλ του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, Αιμίλιου Κοτσώνη και του φερόμενου υποναυλωτή του, του ναρκόπλοιου Βασίλειου Κουρούβανη, ενώ πρότεινε την καταδίκη όπως πρωτόδικα των επίσης βασικών κατηγορούμενων Ευθυμίου Γιανουσάκη και Γεωργίου Μπουρδούβαλη. «Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεων τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα», επεσήμανε στην αγόρευση της η κ. Βλάχου. 

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την μετατροπή των κατηγοριών από απλή συνέργεια στην μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης σε αυτουργία, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι Κοτσώνης και Κουρούβανης, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε δεκαετή κάθειρξη να κινδυνεύουν πλέον μέχρι και με ισόβια κάθειρξη. Η εισαγγελική λειτουργός αιτιολόγησε εκτενώς γατί θεωρεί πως δεν ήταν απλοί συνεργοί όπως καταδικάστηκαν πρωτόδικα, αλλά αυτουργοί, οι Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κεντρικό ρόλο του εμπόρου πολυτελών οχημάτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και συνεργάτη της Capital στο Ντουμπάι τονίζοντας: «Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι όλοι μαζί μερίμνησαν από κοινού. Από το περιεχόμενο των συνομιλιών με σαφήνεια προκύπτει πως κεντρικό πρόσωπο αναφοράς, είναι ο Αιμίλιος Κοτσώνης».

Τι μπορούμε να προσθέσουμε σε όλα αυτά; Όταν αυτοί για τους οποίους η Εισαγγελέας προτείνει την αλλαγή των πρωτόδικων κατηγοριών τους προς το δυσμενέστερο (δηλαδή απο την δεκαετή κάθειρξη σε ισόβια) βλέπουμε να αθώωνονται; Το ναρκόπλοιο με τους 2,1 τόνους ηρωίνης στα αμπάρια του σιγά - σιγά βουλιάζει στα θολά νερά της δικαιολογημένης υποψίας και αμφισβήτησης. Παίρνει όμως μαζί του και τα μεγάλα μυστικά του, τα οποία στοίχισαν ανρθώπινες ζωές και μαζί τους τον προβληματισμό και την ανησυχία της κοινής γνώμης, για όσα με μεγάλη έκπληξη της διαπιστώνει να συμβαίνουν σε αυτή την υπόθεση.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.