Το μυστικό της αφύπνισης του ΠΑΟΚ, μία απλή κίνηση του Λουτσέσκου

Κώστας Πετρωτός16 Δεκεμβρίου 2021


Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο που αποδίδει σε απόλυτο βαθμό το γιατί του θριάμβου του ΠΑΟΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα. Πριν από το παιχνίδι, οι γηπεδούχοι ήταν στο Νο2 της λίστας των ομάδων με τα περισσότερα κλεψίματα (348) και οι φιλοξενούμενοι στο Νο 12 (260). Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με την ομάδα του Λουτσέσκου να μετρά τέσσερα περισσότερα στο ματς στους Ζωσιμάδες έναντι εκείνης του Ηρακλή Μεταξά (16 έναντι 12).

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε να μετατρέψει σε ατού του μία χτυπητή αδυναμία του γιατί είχε δύο στοιχεία: το πρώτο ήταν η επιλογή του προπονητή του να μην δώσει ρυθμό στο παιχνίδι (ο ΠΑΣ έψαχνε να τον ανεβάσει γιατί πάντα προσπαθεί να στηριχθεί σε ταχυδυναμικούς παίκτες) και το δεύτερο η απόφασή του, για δεύτερο σερί παιχνίδι, να εμπιστευτεί στα χαφ την τριάδα Τσιγγάρα-Κούρτιτς-Ντόουγκλας.

Μέχρι και πριν το παιχνίδι με την Λαμία στηριζόταν συνήθως σε τριάδες τύπου Κούρτιτς-Σβαμπ ή Εσίτι-Μπίσεσβαρ ή Ελ Καντουρί, πλέον παρτενέρ του Σλοβένου είναι ο Τσιγγάρας και ο Ντόουγκλας. Για όσους συνηθίζουν να κάνουν συχνά αναδρομή στην σεζόν, θα θυμούνται ότι με Ντόουγκλας στο “10” ο ΠΑΟΚ έχει κάνει και κάποια ακόμη καλά ματς με πολύ χαρακτηριστικό το διπλό στο Ηράκλειο επί του ΟΦΗ. Τότε δίπλα στον Βραζιλιάνο και τον Κούρτιτς ήταν ο Σβαμπ που το τελευταίο διάστημα δείχνει (ενδεχομένως να επηρεάζουν και κάποιες ενοχλήσεις στους κοιλιακούς) ότι δεν έχει τις δυνάμεις για να βγάλει 90λεπτα. Πλέον τον ρόλο του Αυστριακού τον έχει ο Τσιγγάρας που έχει προσθέσει ενέργεια και πολύ κάθετο παιχνίδι στην μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ. Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας παιχνίδια του Εσίτι και πόσο παράλληλα παίζει, σε σχέση με τον κάθετο τρόπο που κινείται και κυκλοφορεί την μπάλα ο Χαλκιδικιώτης μέσος. Η μέρα με την νύχτα.


Βρήκε την πιο λειτουργική τριάδα μέσων

Ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει γιατί έχει καταφέρει να βρει μία απόλυτα λειτουργική τριάδα στη μεσαία γραμμή με τρομερές αλληλοκαλύψεις. Ο Τσιγγάρας κινείται ακατάπαυστα και δίνει την δυνατότητα στον ποιοτικό με την μπάλα στα πόδια και την εκτέλεση, Κούρτιτς να προωθείται και να σκοράρει από την πίσω ζώνη. Ο Σλοβένος με το ψυχρό αίμα που τον διακρίνει, έχει προσφέρει στον ΠΑΟΚ έναν εξαιρετικό εκτελεστή στις στημένες φάσεις και έναν καλό σουτέρ από μακρινή απόσταση. Ο έμπειρος άσος κουμπώνει πολύ καλά και με τον Ντόουγκλας που δεν είναι καθόλου στατικός στον ρόλο του επιτελικού μέσου και πολλές φορές γυρίζει προς τα πίσω να δώσει βοήθειες και να βοηθήσει να προωθηθεί με μεγαλύτερη άνεση ο Σλοβένος.

Οι αλλαγές στην τριάδα των χαφ, εξάλλου, έχουν “γεννήσει” και ένα επιπλέον όπλο για τον ΠΑΟΚ: ποιοτικούς παίκτες που έρχονται από τον πάγκο και δίνουν ουσιαστικές λύσεις για τον Δικέφαλο. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μπίσεσβαρ. Ο Σουριναμέζος μεσοεπιθετικός, όπως και με την Λαμία, έτσι και χθες συνδύασε την είσοδό του στο ματς με γκολ, απόδειξη του ότι μπορεί κάλλιστα να μετατρέπεται σε έναν game changer ή τον άνθρωπο που θα βοηθά να “κλειδώνουν” τρίποντα παίζοντας για περίπου ένα μισάωρο. Σημαντικές βοήθειες ως αλλαγή δίνει πλέον και ο Σβαμπ και όλες αυτές οι πινελιές από τον πάγκο αποδεικνύουν και κάτι ακόμη. Ότι τώρα ο Λουτσέσκου έχει αρχίσει να μαθαίνει και από την καλή και από την ανάποδη το ρόστερ της ομάδας του.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλα αυτά άρχισαν από το βράδυ του αγώνα με τον Ιωνικό. Ο Ρουμάνος τεχνικός αντιλήφθηκε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε το αρχικό πλάνο της σεζόν, προβληματίστηκε, ψάχτηκε με βάση τις διαθέσιμες λύσεις και πλέον παρουσιάζει έναν διαφορετικό ΠΑΟΚ. Ο ίδιος δήλωσε και χθες ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε το ρόστερ για να παίζει χωρίς απώλειες σε Ελλάδα και Ευρώπη και πώς πάντα ψάχνει πώς θα παρουσιάζει πιο ισορροπημένη ενδεκάδα.

Αυτή η προσέγγιση από πλευράς Λουτσέσκου δείχνει μία αντίδραση που αρχίζει και από παραδοχή προσωπικών λαθών και αυτό μόνο ως θετικό κομμάτι για την ομάδα του ΠΑΟΚ μπορεί να εκληφθεί. Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν μένει να μεμψιμοιρεί σε αυτά που δεν είχε καταφέρει να πετύχει η ομάδα του ως, αλλά εστιάζει στην καθημερινή δουλειά που-εκτιμά ότι-μπορεί να βελτιώσει πολύ τον ΠΑΟΚ.

Πλέον, ψάχνει επισταμένα μέσα από όλες τις διαθέσιμες λύσεις για παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν την πρώτη ομάδα και να δημιουργήσουν και μία πιο ευρεία εικόνα για τα λάθη που γίνονται στους αγώνες και πολλές φορές αλλοιώνουν και το προφίλ της ομάδας και της δουλειάς που κάνει.


Βόλεψε τον ΠΑΟΚ η προσέγγιση του ΠΑΣ

Θα είναι φυσικά λάθος να μην μετρήσουμε ως αιτία γι αυτό το εμφατικό διπλό του ΠΑΟΚ και τον τρόπο που αντιμετώπισε ο ΠΑΣ τον Δικέφαλο. Για όποιον βρέθηκε στα Γιάννινα, πριν ακόμη αρχίσει το ματς με τα ειρωνικά σχόλια περί γερόντων που ακούγονταν από την κερκίδα, αντιλαμβανόταν πόσο ενθουσιώδες ήταν το κλίμα και προφανώς η ομάδα του Μεταξά δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Μάλλον, δεν υπολόγισαν και οι ίδιοι ότι ομάδες με το εδικό βάρος του ΠΑΟΚ, ξέρουν πώς να σηκώνονται μετά από πολύ δύσκολες στιγμές και πώς να διαχειρίζονται καταστάσεις μεγάλης πίεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ΠΑΟΚ διέθετε τρομερή συγκέντρωση που τον έκανε να μην απωλέσει καμία από τις μεγάλες φάσεις που δημιούργησε, ο ΠΑΣ με το που δέχθηκε το δεύτερο γκολ κατέρρευσε ψυχολογικά. Καλό είναι να μην πάρει από κάτω τον Μεταξά και τους παίκτες του γιατί κάνουν μία πολύ καλή προσπάθεια φέτος και ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να τους βοηθήσει να ωριμάσουν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.