Το μπούλινγκ γυρίζει μπούμερανγκ στον Ολυμπιακό

Κώστας Πετρωτός23 Ιανουαρίου 2020

Ευτυχώς που ο Ολυμπιακός διέρρευσε την ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην συνάντηση του Big-4 για να επιβεβαιώσουμε αυτό που σκεφτόμασταν όλοι όσοι παρακολουθούμε την πάγια πρακτική της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ εδώ και αρκετά χρόνια.

Ότι δηλαδή ο ισχυρός άνδρας του πειραϊκού συλλόγου πήγε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» με μόνο σκοπό να συνεχίσει το μπούλινγκ που ασκεί προς πάσα κατεύθυνση, σταθερά και αδιάλειπτα.

Λίγο πολύ περιμέναμε ότι θα επιτεθεί στον Βαγγέλη Γραμμένο και την διοίκηση της ΕΠΟ και θα ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του δ.σ. της Ομοσπονδίας, ότι θα μιλήσει για «σκάνδαλο πολυιδιοκτησίας του Σαββίδη με ΠΑΟΚ-Ξάνθη», ότι θα ζητήσει να τελειώσει ο «κακός Περέιρα». 

Όμως, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ξεπέρασε και τον ίδιο του τον εαυτό φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για παραίτηση του Λευτέρη Αυγενάκη «αν φοβηθεί να τηρήσει την νομιμότητα λόγω πολιτικού κόστους», παρότι ο υφυπουργός Αθλητισμούς γέρνει σχεδόν πάντα την ζυγαριά προς την «ερυθρόλευκη» πλευρά στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Πιστός στο δόγμα «το κράτος είναι ο Ολυμπιακός», ο ιδιοκτήτης της πειραϊκής ΠΑΕ προέβη ωμά σε προσπάθεια να υποκαταστήσει την δικαιοσύνη και κάθε όργανο ελέγχου της Πολιτείας. Μακάρι να ήταν τόσο αυστηρός στο «εδώ και τώρα απόφαση» και για δικές του ανοιχτές υποθέσεις που πλήττουν το κύρος τόσο το δικό του, όσο και της λαοφιλούς ομάδας που εκπροσωπεί.

Εφτασε ακόμη και στο σημείο να κάνει παράπονα για την στάση της ΕΠΟ στην υπόθεση Ντουρμισάι, την στιγμή που η ομάδα που βιώνει το πρόβλημα, ο Αρης, έχει μιλήσει για πολύ καλή συνεργασία με την Ομοσπονδία.

Με την FIFA είναι αλλιώς...

Υπάρχει μόνο μία πλευρά για την οποία οι αναφορές του ήταν αξιοσημείωτα πιο ήπιες: H FIFA και η UEFA. Προσέξτε τι ειπε: «Έχω εμπιστοσύνη στην UEFA, που επιλέγει αρχιδιαιτητές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να το κάνει και εδώ, τοποθετώντας έναν άνθρωπο με κύρος και εμπειρία». Η UEFA/FIFA που κάνει σωστές επιλογές αρχιδιαιτητών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να κάνει το ίδιο και στην χώρα μας. Μα, και ο Μέλο Περέιρα είναι δική της επιλογή. 

Είναι προφανές ότι κάπου... χάνει η λογική Μαρινάκη και αυτή είναι μία καλή σύγκριση για να αντιληφθεί κανείς ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν θέλουν να απολέσουν τα πολλά λεφτά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Έχοντας νωπή τη εμπειρία της πώλησης του Ποντένσε, προφανώς ο επιχειρηματίας Μαρινάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα έβρισκε αν δεν συμμετείχε η ομάδα του στους ομίλους του Champions League.

Γι' αυτό, εκκινώντας από εντελώς διαφορετική αφετηρία, κατέληξε σε συμφωνία για περισσότερους ξένους διαιτητές, πιθανόν και σε όλα τα ματς των πλέι οφ.

Αναρωτιέμαι τι θα πει αν η ομάδα του δεν τα καταφέρει και φέτος να πάρει τον τίτλο, έχοντας στα παιχνίδια της μόνο ξένους διαιτητές; Θα φταίει ο Περέιρα που τους φέρνει και, με βάση την λογική του Ολυμπιακού, τους... κάνει ταχύρρυθμα για να αδικούν την ομάδα του Πειραιά; Αστεία πράγματα. Τα λεφτά είναι πολλά για να πάει σε μετωπική με την UEFA και την FIFA o Μαρινάκης. Αλλωστε, σε μεγάλο βαθμό, με τα χρήματα των διοργανώσεών τους έχει καταφέρει να πορευτεί στο διάστημα που κρατά τα ηνία της ΠΑΕ Ολυμπιακός στα χέρια του.

Οι άλλοι εταίροι βάζουν όριο

Αν ορισμένοι αναρωτιέστε γιατί στο παρόν άρθρο ασχολούμαστε μόνο με την στάση του Μαρινάκη στη συνάντηση του big-4 και όχι με τους υπόλοιπους τρεις επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες ομάδων, η απάντηση είναι απλή. Κανείς από τους Μελισσανίδη, Αλαφούζο και Σαββίδη δεν μίλησε μηδενιστικά. 

Εκαναν αναφορές σε λάθη των διαιτητών, σε παραλείψεις της ΕΠΟ και των επιτηρητών των διεθνών Αρχών, αλλά κανείς τους δεν έφτασε στο σημείο να τοποθετηθεί ισοπεδωτικά. Προφανώς σκέφτηκαν ότι υπάρχει και μία εντός γηπέδου εικόνα, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν αμείλικτη για τον Ολυμπιακό στην σύγκριση με την ομάδα που τα σάρωσε όλα πέρυσι, τον ΠΑΟΚ.

Κλείνοντας, δεν γίνεται να μην σημειώσει κανείς την στάση των εκπροσώπων της Πολιτείας και των διεθνών αρχών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν ενοχλήθηκε από το ύφος της ομιλίας Μαρινάκη και έκανε λόγο για μία «καλή αρχή». Αλλά και ο Χέρμπερτ Χούμπελ που ενοχλήθηκε και σημείωσε «εγώ είμαι Αυστριακός και δεν έχω συνηθίσει τη νοοτροπία σας, αν κάποιοι άνθρωποι στη χώρα μου μιλούσαν με τέτοιο τρόπο, θα ήταν προσβεβλημένοι για χρόνια», στο τέλος κατέληξε να σημειώσει: «Εδώ είναι διαφορετικά».

Και επειδή «εδώ είναι διαφορετικά», είπε κι αυτός να προσαρμοστεί στα «ελληνικά ήθη κι έθιμα». 

Κύριοι, εσείς με την ανοχή σας αφήνετε πρόσφορο το έδαφος για μπούλινγκ…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.