Το μαύρο κουτί του ναυαγίου -Γιατί ο Άρης θυμίζει... καρδιογράφημα

Γιώργος Στράντζαλης22 Νοεμβρίου 2021

Ολα τα πράγματα, ακόμα κι αυτά για τα οποία αναγκάζεσαι να σηκώσεις τα… χέρια ψηλά, έχουν την εξήγησή τους. Την ερμηνεία τους, αν προτιμάτε. 

Τίποτε άλλωστε δεν προκύπτει στην τύχη. Ο Αρης από την αρχή της σεζόν παρουσιάζει μία κατάσταση που θυμίζει καρδιογράφημα. 

Εντυπωσιακός στα φιλικά, προβληματικός και ασταθής στην εκκίνηση της σεζόν, βρήκε μία αγωνιστική σταθερότητα εν μέσω θετικών αποτελεσμάτων στο προηγούμενο διάστημα και έρχεται το προχθεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΣ όπου κυριολεκτικά ήταν για… λύπηση. 

Παρουσίασε εικόνα αποσύνθεσης και γνώρισε με τον πιο σοκαριστικό τρόπο την πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην ιστορικό του από καταβολής της Α΄ Εθνικής!

Ηταν ένα αγωνιστικό “ναυάγιο” άνευ προηγουμένου και οι “πληγές” που προκλήθηκαν χρήζουν άμεσης επούλωσης, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα. Με ποιον τρόπο θα κλείσουν; Αυτό θα το δείξει ο χρόνος και τις απαντήσεις θα τις δώσουν οι υπεύθυνοι (διοίκηση, τεχνικό τιμ, ποδοσφαιριστές) παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Οποια κι αν είναι αυτά και με οποιοδήποτε κόστος.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι υφίσταται θέμα αδιαφορίας κάποιων παικτών. Άλλοι επιρρίπτουν τις ευθύνες αποκλειστικά στον Άκη Μάντζιο και το βράδυ του Σαββάτου ζητούσαν από τη διοίκηση “το κεφάλι του”. Μετά από μία τέτοια ήττα όλα και όλοι σου φταίνε, λογικό. 

Αλλά σε τέτοιες καταστάσεις είναι απαγορευτικό να λαμβάνονται εν θερμώ αποφάσεις. Οι αρμόδιοι ωστόσο, από σήμερα κιόλας, είναι υποχρεωμένοι να βρουν τη λύση στο πρόβλημα.

Το metrosport.gr επιχειρεί σήμερα να ανοίξει το μαύρο κουτί και να αναλύσει τους βασικούς λόγους του “ναυαγίου”, αλλά και την επόμενη μέρα…

1

Βλέποντας το τελικό σκορ, δεν μπορείς να ψάχνεις δικαιολογίες. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι μια προσπάθεια να ερμηνεύσεις (ποδοσφαιρικά) την προχθεσινή ήττα. Εάν ο Αρης πλήρωσε κάτι ακριβά, αυτό ήταν η αμυντική του λειτουργία. Πραγματική “πλημμύρα”. Μια ομάδα στο γήπεδο εντελώς αποκομμένη, δίχως τις δομές που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε και με χαώδεις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών. 

Η 2η καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος, μετατράπηκε σε ξέφραγο αμπέλι και σε έρμαιο των διαθέσεων των επιθετικών του ΠΑΣ, οι οποίοι είχαν έξυπνη τακτική προσέγγιση και αξιοποίησαν στο έπακρο το γεγονός πως ο Αρης ανέβασε πολύ γρήγορα στο παιχνίδι ψηλά τις γραμμές, οι αμυντικοί του ήταν μία ταχύτητα κάτω από τους επιθετικούς (του ΠΑΣ) οι οποίοι στις γρήγορες κόντρες έβγαζαν τον Αρη σε ανισορροπία.

2.

Είναι φως φανάρι ότι ο Αρης έχει τεράστιο πρόβλημα στην άμυνα όταν δεν παίζουν οι Φαμπιάνο, Σούντγκρεν. Γιατί ο Βραζιλιάνος κατευθύνει την ομάδα και την κρατάει σε ισορροπία και ο δε Σουηδός, πέρα από την αγωνιστική του σταθερότητα, είναι κομβικός παίκτης για το σύνολο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρης προχθές δεν φόρτωσε την δεξιά του πλευρά και επιθετικά “εγκλωβίστηκε” στα άστοχα γεμίσματα του Γκάνεα. 

Είναι πασιφανές επίσης ότι Δεληζήσης και Σάκιτς, που κλήθηκαν να καλύψουν τα κενά, δεν ανταποκρίθηκαν. Ο πρώτος αποδείχθηκε αργός για να παίζει στο ύψος του κέντρου, μη έχοντας δίπλα του και τον κατάλληλο παίκτη που τρέχει για να καλύπτει, ο δεύτερος έχει γυρίσει φέτος άλλος παίκτης. Δεν θυμίζει σε τίποτε τον περσινό αμυντικό και περισσότερο βγάζει μια αδιαφορία παρά έναν ποδοσφαιριστή που είναι στην τσίτα και περιμένει την ευκαιρία του. Δύσκολα θα την πάρει ξανά πάντως.

3.

Ο Ματέο Γκαρσία δεν είναι... Φακούντο Μπερτόγλιο. Ούτε ο Ιτούρμπε, ούτε ο Γκάμα. Ο Αρης είναι φανερό ότι δεν έχει στο ρόστερ τον παίκτη που θα καλύψει το κενό του Αργεντινού, γιατί κανείς άλλος δεν έχει τα δικά του στοιχεία. Και η ευθύνη για το κενό αυτό είναι της διοίκησης, η οποία το καλοκαίρι δεν φρόντισε (ενώ ήταν στο μεταγραφικό πλάνο) να ενισχύσει το ρόστερ με έναν ακόμη επιτελικό μέσο. 

Ειδικά από τη στιγμή που αυτό το πρόβλημα υπήρχε και δεν αναδείχθηκε φέτος. Απόντος του Μπερτόγλιο ο Αρης έχει τρομερό πρόβλημα ανάπτυξης, σωστής κυκλοφορίας και κάθετης πάσας. Κάτι το οποίο προχθές… έβγαζε μάτια και είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί σε “φάντασμα” (και) ο Καμαρά, ο οποίος δεν έπαιρνε πάσα στον χώρο και ο Αρης ζήτημα να είχε δύο καθαρές ευκαιρίες σε όλο το παιχνίδι.

4.

Ο πρώτος αυτή τη στιγμή που λειτουργήσει κάτω από τεράστια πίεση, είναι ο Άκης Μάντζιος. Ο προπονητής του Αρη όμως είναι κι αυτός που οφείλει να βρει τρόπο να γυρίσει ο διακόπτης άμεσα και να μετατρέψει αυτό το… συνονθύλευμα ξανά στην ομάδα που χαιρόταν ο κόσμος να βλέπει πριν από τη διακοπή. Για το προχθεσινό αποτέλεσμα ασφαλώς φέρνει το δικό του μερίδιο ευθύνης. 

Οχι τόσο για τις επιλογές του (και ποιους να έβαζε;;;), αλλά για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το παιχνίδι όταν αυτό στράβωσε από νωρίς. Ρίσκαρε και… έχασε. Μέχρι χθες το βράδυ δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσής του από τη διοίκηση. Και δεν θα τεθεί, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα καθώς μπροστά υπάρχει το ντέρμπι της Κυριακής.

5.

Εχουν μερίδιο ευθύνης οι ποδοσφαιριστές; Ασφαλώς, το μεγαλύτερο ίσως μερίδιο ευθύνης για την ντροπιαστική ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει σε αυτούς. Παρέδωσαν λευκή πετσέτα, υποχρέωσαν την ομάδα να βιώσει τη μεγαλύτερη σε έκταση ήττα στην ιστορία της και οδήγησαν έναν ολόκληρο οργανισμό να αντιδράσει μήπως και αφυπνιστούν προτού να είναι αργά.

Άοσμοι και άχρωμοι, δεν έκαναν ούτε τα στοιχειώδεις. Ορισμένοι πλέον αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν, ή δεν… θέλουν αν προτιμάτε. Τόσο από την ομάδα των “παλιών”, όσο και των “νέων” και… ακριβοπληρωμένων, οι οποίοι παίρνουν ευκαιρίες (βλ. Ιτούρμπε) αλλά όσο περνάει ο καιρός επιβεβαιώνουν ότι στοιχειοθετούν χαμένο αγωνιστικό στοίχημα. Η προχθεσινή ήττα φανέρωσε πολλά. Μεταξύ άλλων έδειξε στον Αρη τι πραγματικά έχει ανάγκη στη χειμερινή περίοδο και δίνει στη διοίκηση τη δυνατότητα να σκεφτεί (με όποιο κόστος) τι χρειάζεται να…αλλάξει.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.