Π. Γκόγκας: «Το κρίσιμο διάστημα για την οικονομία είναι οι δύο μήνες»

Metrosport Team21 Μαρτίου 2020

Ο οικονομολόγος, Περικλής Γκόγκας, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέλυσε μιλώντας στο Metropolis 95.5  και την εκπομπή Action Zone τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Αρχικά, τόνισε: 

«Το πρώτιστο, φυσικά, είναι υγεία. Κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν έχει ξανασυμβεί. Οχι μόνο ιατρικά. Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν πραγματικά τα εργαλεία για να αντιδράσουν συνολικά σε τέτοια προβλήματα. Οι ΗΠΑ έχουν μία κυβέρνηση που αποφασίζει συνολικά, εμείς δεν το έχουμε σαν Ευρώπη. Δεν ξέρω πως θα αντιδράσουμε ως Ευρώπη», είπε αρχικά και συνέχισε μεταξύ άλλων:

«Στα οικονομικά σε περίοδο ύφεσης που θα έρθει, ο τρόπος είναι η επεκτατική πολιτική. Από την μία το κράτος να κάνει δαπάνες για την οικονομία και από την άλλη οι τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα. Στο δεύτερο, το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν προβλέπει να χρηματοδοτεί σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θα δούμε πως θα λειτουργήσει σε μία τέτοια κατάσταση».

«Δύο μήνες το όριο»

Ο κ. Γκόγκας υπογράμμισε επίσης: «Στην χώρα μας η Κυβέρνηση έχει αντιδράσει. Εχει σαν στόχο να αντισταθμίσει αυτό που συμβαίνει, γιατί ο κόσμος βρίσκεται στα σπίτια του και δεν υπάρχει δραστηριότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Δεν ξαναέγινε. Δεν μπορούν να γίνουν οι υπολογισμοί.

Μέχρι ένα μήνα ή δύο, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις, αλλά θα μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε. Οταν ξαφνικά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όλος ο κόσμος θα θέλει να διασκεδάσει, αυτό θα δώσει μία ώθηση. Αν, όμως, συνεχιστεί πάνω από δύο μήνες η δυνατότητα του δημοσίου θα έχει εξαντληθεί και θα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτεί αυτή την κατάσταση».

«Υπάρχουν πλεονάσματα τώρα»

Ο Περικλής Γκόγκας επεσήμανε στη συνέχεια: «Το κρίσιμο διάστημα είναι οι δύο μήνες. Αν σε 1,5 μήνα χαλαρώσουν τα μέτρα θα το ξεχάσουμε γρήγορα, αν υπάρξει συνέχεια θα πληγούμε πάρα πολύ όλοι μας. Το σημαντικό είναι να περιοριστεί η κρίση, τόσο για οικονομικούς, όσο και για υγειονομικούς λόγους.

Δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις, είδαμε ότι σε όλες τις χώρες που χτύπησε η οικονομική κρίση τότε, μέσα σε ένα χρόνο και λίγο παραπάνω ξεπεράστηκε. Ετσι αν δεν διαρκέσει πολύ αυτή η κατάσταση θα το ξεπεράσουμε σύντομα. Εχουν το χαρακτηριστικό οι οικονομίες όσο πιο πληγωμένες είναι, τόσο πιο γρήγορα επουλώνουν τις πληγές τους.

Υπάρχουν τα πλεονάσματα, πλέον, για να ασκήσει η Κυβέρνηση πολιτική και είναι πρόβλημα όλων. Στην ελληνική κρίση το 2010 το πρόβλημα το είχαμε μόνο εμείς, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες οικονομίες που ήταν σε ανάπτυξη. Αυτό ίσως σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα δουν συνολικά το πρόβλημα και δε θα το δουν τιμωρητικά, όπως έγινε στην περίπτωσή μας».

Ακούστε όλη την συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.