Το «κουμπί» του Ουάρντα και η σημασία της άμυνας

Στέλιος Γρηγοριάδης09 Μαΐου 2021

Aγαπητή Metrosport

Στην περίπτωση του Αμρ Ουάρντα, ταιριάζει γάντι το γνωστό “μα, τι δεν καταλαβαίνεις;”. Είναι απλό: Ο άνθρωπος έχει να δώσει, αρκεί να υπάρχει κάποιος που να τον πείθει συνεχώς πώς πρέπει να παίζει και, γενικά, πώς να συμπεριφέρεται. Οταν δεν υπάρχει αυτός ο κάποιος, δεν υπάρχει και παίκτης Ουάρντα. Οταν υπάρχει ο κάποιος, βλέπουμε πόσο χρήσιμος είναι ο Αιγύπτιος, τουλάχιστον για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στον ΠΑΟΚ απέτυχαν να τον “σετάρουν” όλοι οι προπονητές που τον... αντιμετώπισαν, πλην του Πάμπλο Γκαρσία. Ολοι οι προηγούμενοι είτε δεν χαλούσαν τη ζαχαρένια τους για να ασχοληθούν ιδιαιτέρως μαζί του, είτε ασχολιόντουσαν αλλά γρήγορα σήκωναν τα χέρια ψηλά και προτιμούσαν να τον ξεφορτωθούν, οπότε ο ΠΑΟΚ τον έστελνε δανεικό δεξιά κι αριστερά. Ο Γκαρσία φάνηκε αμέσως ότι βρήκε εύκολα το “κουμπί” του. Ο Ουάρντα μπήκε στην ενδεκάδα, έπαιξε καλά ματς, πρόσφερε, αλλά επειδή το χούι δεν φεύγει εύκολα, κάπου άρχισε πάλι να εκτροχιάζεται και να εξαφανίζεται από το γήπεδο, με συνέπεια να ξαναγυρίσει στον πάγκο. Η πολύ καλή εμφάνισή του στο τελευταίο ματς με την ΑΕΚ έδειξε ότι συνήλθε. “Ηταν πολύ καλός, δούλεψε πολύ σκληρά και στον επιθετικό και στον αμυντικό τομέα, ήταν πολύ πειθαρχημένος, έκανε αυτά που θέλαμε και από αυτό το παιχνίδι κέρδισε πάρα πολύ στα μάτια μας”, είπε ο Μίρσολαβ Σνάουτσνερ και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αν ο Ουάρντα είναι συνεπής σε όσα ζητάει ο προπονητής πάντα διακρίνεται, πάντα κάνει πράγματα να συμβαίνουν πάνω στο χόρτο και πάντα βοηθάει ουσιαστικά την ομάδα του.

Το αν θα παίξει στο σημερινό ματς είναι ένα μόνο από τα ζητούμενα στην αρχική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν κι άλλα. Είναι λογικό, με βάση τα προβλήματα τραυματισμών, αλλά και τις ανάγκες του ροτέισον. Κακά τα ψέματα. Βήμα-βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι, αλλά όταν έχεις πολύ κοντά σου έναν τελικό Κυπέλλου δεν μπορείς να τον παραβλέπεις. Αντίθετα, κάνεις ό,τι μπορείς ώστε τη μέρα που θα γίνει να έχεις την ομάδα σου όσο το δυνατόν πιο “φρέσκια” και ετοιμοπόλεμη, με όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστους, ή λιγότερο κουρασμένους, όλους τους παίκτες σου.

Οσο γι' αυτό καθ' εαυτό το ματς, τα λέγαμε χθες. Τα γκολ που είναι που μετράνε πάντα στο ποδόσφαιρο, υα γκολ τα πετυχαίνουν συνήθως οι επιθετικοί, αλλά τις πιο πολλές φορές τις νίκες τις φέρνει η καλή άμυνα. Οποιος βαδίζει με αφέλεια, έχοντας την ελπίδα ότι θα πετύχει περισσότερα γκολ από όσα θα δεχτεί, πιο πολλές φορές θα χάσει και λιγότερες θα κερδίσει. Προσωπικά δεν μ' αρέσει να το λέω, δυσκολεύτηκα στην πορεία να παραδεχτώ ότι ισχύει, αλλά το έχω πλέον αποδεχτεί απόλυτα. Κι αν μιλάμε συγκεκριμένα για τον ΠΑΟΚ, αποδείχτηκε περίτρανα στη διετία της προπονητικής θητείας του Ραζβάν Λουτσέσκου. Με εκείνη την αμυντική λειτουργία, ο ΠΑΟΚ θα είχει πάρει τρίτο (και όχι δεύτερο) νταμπλ και θα πήγαινε τώρα για τέταρτο.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.