Το κοινό συμφέρον για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Κυριάκος Θωμαϊδης22 Μαρτίου 2020

Μεσούντος κορωνοϊού είναι πολυτέλεια να μιλάει κανείς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ελληνικών ομάδων. Όμως η πανδημία μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές συνθήκες κανονικότητας σε ένα ζήτημα που ταλάνισε τον τελευταίο καιρό το ποδόσφαιρο. 

Μετά τη αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της NOVA από το Βαγγέλη Μαρινάκη και την ιδέα του Γιάννη Αλαφούζου για Λίγκα TV, φαίνεται να ωριμάζουν οι συνθήκες για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, σηματοδοτεί τις νέες συνθήκες στο μεγαλύτερο έσοδο των ΠΑΕ. 

Οσο και αν επουλώσει τις πληγές του το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, θα χρειαστεί συναίνεση τουλάχιστον στο εμπορικό του κομμάτι. Οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες οφείλουν να μπουν σε μία κεντρική διαχείριση, η οποία ενδεχομένως να υπαγορεύεται ακόμη και από το ποδοσφαιρικό μνημόνιο. 

Όπως είχε νομοθετήσει η ελληνική Πολιτεία το 1999, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Να υποχρεωθούν οι ΠΑΕ να συμπράξουν σ’ ένα μοντέλο κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων και να συμφωνήσουν στο μοίρασμα της πίτας.

Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσουν και οι ομάδες των μικρότερων κατηγοριών (Super League και Football League) ότι είναι μέλη ενός συνεταιρισμού. Τα έσοδά τους θα πάψουν να είναι πενιχρά, ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες στο τηλεοπτικό πεδίο που διαρκώς αλλάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιδέα της Λίγκα TV εγκαταλείπεται. Μπορεί να δημιουργηθεί στο διαδικτυακό της κομμάτι και να διανεμηθεί στον τηλεοπτικό πάροχο που θα αγοράσει τα δικαιώματα. 

Αλλωστε η εικόνα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα πλέον μπορεί να διαχέεται στο ίντερνετ, στην τηλεόραση, στο κινητό, ακόμη και σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες στοιχηματικών εταιρειών. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο να ξεκινήσει από το μηδέν. Να κάνει το πρώτο βήμα συναίνεσης μέσω του μεγαλύτερου εσόδου που έχει. Είναι το μόνο πεδίο που οι Big4 δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.