Το κέρδος θα είναι μικρότερο από την ζημία,  ή, μήπως, δεν τίθεται θέμα ζημίας στα σχολεία;

Δημήτρης Κανελλάκης13 Ιανουαρίου 2022

Το θέμα της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία σίγουρα δεν έχει μία μόνο ανάγνωση. Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι λογικό. 

Σαφώς γίνεται ευκολότερα ο εντοπισμός με τους συχνούς ελέγχους στους μαθητές, κάτι που, πιθανότατα, δεν θα γινόταν αν παρατεινόταν οι διακοπές για κάποιο διάστημα και οι γονείς δεν μπαίνανε στην διαδικασία, ειδικά εφόσον δεν είχαν συμπτώματα τα παιδιά τους, να τους υποβάλλουν καθημερινά σε self ή rapid test.

Πραγματικά, ιδιαίτερα για τις δύο πρώτες μέρες της επιστροφής, που και στις δύο ήταν υποχρεωτικός ο έλεγχος, βοήθησε πάρα πολύ να εντοπιστούν κρούσματα τα οποία θα παρέμεναν... βουβά.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση: ότι όσο τακτικοί κι αν είναι οι έλεγχοι, όσα κρούσματα κι αν βρεθούν μέσω αυτών, ο συγχρωτισμός στις τάξεις (κλειστοί χώροι) και η επαφή τόσων πολλών παιδιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, θα φέρει σίγουρα πολύ περισσότερα κρούσματα, θα αυξήσει την διασπορά, το κέρδος στο τέλος θα είναι πολύ μικρότερο από τη ζημία.

Εκτός κι αν δεν τίθεται θέμα ζημίας. Διότι υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Το έθιξα σε προηγούμενο άρθρο μου και το επαναφέρω διότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις πως το άνοιγμα των σχολείων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την μετάλλαξη Όμικρον και με τα στοιχεία που υπάρχουν και από τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στη χώρα μας, πλέον, πως οι περισσότεροι που νοσούν αυτή την περίοδο νοσούν σχετικά ελαφρά.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι επιστήμονες και η κυβέρνηση δεν ανησυχούν εξαιτίας αυτού του λόγου: της ηπιότητας, δηλαδή, με την οποία, σε γενικές γραμμές, εκδηλώνονται τα συμπτώματα στους εμβολιασμένους και στα παιδιά που προσβάλλονται από την Όμικρον.

Διαφορετικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η άνεση με την οποία αποφάσισαν το άνοιγμα των σχολείων και η επιμονή τους σε αυτή την απόφαση παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν -και υπάρχουν ακόμη- από διάφορες πλευρές.

Μακάρι να αποδειχθεί ότι σωστά πράττουν, μακάρι να επιβεβαιωθούν οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα... τσουνάμι που δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ούτε πάρα πολύ σοβαρές επιπτώσεις και το οποίο θα μας βοηθήσει να βγούμε από την πανδημία...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.