Το καταστροφικό σενάριο των… άδειων κερκίδων

Βασίλης Βλαχόπουλος26 Απριλίου 2020

Δεν είναι προϊόν κινδυνολογίας, αλλά στοιχειοθετεί μία από τις λύσεις που εξετάζονται στα ανώτατα κλιμάκια του παγκόσμιου αθλητισμού με απώτερο σκοπό τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας όλων των διοργανώσεων. Μέσα σ’ αυτές είναι και η διεξαγωγή όλων των αγώνων (για το 2020) κεκλεισμένων των θυρών κι αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται καταστροφικό για Άρη και ΠΑΟΚ.

Κυρίως για τους «κίτρινους», το ενδεχόμενο διεξαγωγής όλων των αγώνων του 2020 (δηλαδή κι αυτών της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου) κεκλεισμένων των θυρών θα στοιχειοθετήσει οικονομικό στραγγαλισμό γιατί θα συνδυαστεί, η σημαντικότατη απώλεια εσόδων με την ύπαρξη υπέρογκων χρεών και υποχρεώσεων απέναντι στις οποίες δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Κυρίως όμως, τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας αλλά και τα μεμονωμένα εισιτήρια καλύπτουν περί του 25-30 τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού. 

Για την ακρίβεια, ο μέσος όρος εισιτηρίων διαρκείας που διαθέτουν οι «κίτρινοι» στην τελευταία πενταετία αγγίζει τα 1.700 καθώς υπήρξαν και σεζόν, όπως αυτή της περιόδου 2016-17, όπου ξεπεράστηκε το φράγμα των 2.000 εισιτηρίων διαρκείας. Ο αντίστοιχος μέσος όρος μεμονωμένων εισιτηρίων πλησιάζει τα 1.500, αλλά σ’ αυτόν τον τομέα όλα εξαρτώνται από τις επιδόσεις της ομάδας και φυσικά από το κατά πόσο ελκυστική θα είναι στη σκέψη του φιλάθλου ο οποίος δεν προμηθεύτηκε εισιτήριο διαρκείας. 

Κατά προσέγγιση, τα έσοδα της ΚΑΕ Άρης από τους δύο αυτούς τομείς βρίσκονται μεταξύ 350-400 χιλιάδων ευρώ. Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, αυτά θα βγουν από τον συνολικό προϋπολογισμό διότι δεν θα υπάρξει η δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων διαρκείας.

Αντίστοιχο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και η ΚΑΕ ΠΑΟΚ η οποία φέτος έκανε ρεκόρ στη διάθεση εισιτηρίων διαρκείας (τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία) καθώς διέθεσε περί των 2.000 καρτών. Παράλληλα, σε όλους τους εντός έδρας αγώνες διέθεσε μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων, ενώ μετά από χρόνια έκανε sold out στο ντέρμπι με τον Αρη. Το ποσοστό εσόδων από τα εισιτήρια (είτε διαρκείας είτε μεμονωμένα) είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο στον Αρη, αλλά αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων και για τον Δικέφαλο.

Μάλιστα, αυτό το καταστροφικό σενάριο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο για τις ομάδες και κυρίως, δεν μπορεί να υποστηριχθεί με ασφάλεια ότι ακόμη κι αν προκύψει, θα είναι τόσο ισχυρό σε σημείο να καλύψει έστω ένα κομμάτι της απώλειας εσόδων από τα εισιτήρια. 

Εκτιμάται ότι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, θα αυξηθούν τα ποσά που θα εξασφαλίσουν οι ομάδες μέσα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά στην περίπτωση της Basketleague υπάρχουν δύο δεδομένα. 

Πρώτον: Πέρυσι η ΕΡΤ προχώρησε σε δραστική μείωση του συμβολαίου και γενικώς έδειξε απροθυμία για το συγκεκριμένο προϊόν. Δεύτερον: Δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος τηλεοπτικός πάροχος και δεν υφίσταται κλίμα ανταγωνισμού ούτως ώστε να αυξηθεί και η εμπορικότητα των σχετικών δικαιωμάτων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.