ΤΟ ΚΑΤΑΡαμένο ΜΟΥΝΤΙΑΛ και το χρονικό της τερατογέννησης του

Δημήτρης Μπούζας24 Νοεμβρίου 2022

Στιγματισμένο όσο κανένα άλλο, δίχως την αίγλη αλλά και το κύρος που επιβάλλεται να έχει η κορυφαία διαπλανητική ποδοσφαιρική διοργάνωση, ξεκίνησε διστακτικά και όπως από τις πρώτες στιγμές φάνηκε, αλλά και αποδείχθηκε, χωρίς τη δημοφιλία και την αποδοχή των προηγούμενων. 

Μια τεράστια τεφροδόχος αθώων και ανύποπτων καταφρονεμένων άτυχων εργατών, σε εμποδίζει και σε αποτρέπει να σηκώσεις κεφάλι και να δεις – και το κυριότερο να χαρείς – αυτό που κάθε τέσσερα χρόνια σου έδινε την ευκαιρία να ξεφύγεις, να ανασάνεις και να βρεθείς μακριά από την σκληρή και πολλές φορές κυνική πραγματικότητα. Ένας εφιαλτικός τζόγος στο σύνολο του και μια εξίσου ανατριχιαστική γονυκλισία στο χρήμα, θες δεν θες σε εξαναγκάζει να αποστρέψεις το πρόσωπο σου από αυτό το εκτρωματικό που σου λανσάρουν, αντί εκείνου που με τόση λαχτάρα περίμενες να δεις. 

Το Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε. Κάποιοι θα το παρακολουθήσουν. Ίσως με το ένα μάτι και συμβιβαζόμενοι με την συνείδηση τους. Μια πιθανή προσομοίωση της τεφροδόχου με το τρόπαιο του πρωταθλητή, θα σου σφίξει την ψυχή και θα σου αλλάξει όλα όσα θεμιτά και όμορφα περίμενες να δεις. Δεν έχω την πρόθεση να προχωρήσω σε αναφορές και καταθέσεις απόψεων που έχουν σχέση με τις πιθανότητες των ομάδων να διεκδικήσουν την μεγάλη διάκριση. Αυτό το στιγματισμένο και καταραμένο Μουντιάλ του Κατάρ αποτελεί σαφέστατα «παράδεισσο» και τεράστια ευκαιρία να τα οικονομήσουν, για τους κουμαρτζήδες. Ηδη η πρώτη κανονιά έσκασε. Αργεντινή – Σαουδική Αραβία 1-2!!! Τα συμπεράσματα δικά σας. 

Από εκεί και πέρα όσοι ποδοσφαιρόφιλοι θα το παρακολουθήσουν, πιστεύουμε ότι θα το κάνουν με βαριά καρδιά. Στον τίτλο του σημειώματος αναφερόμαστε στο χρονικό του συγκεκριμένου Μουντιάλ. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο το οποίο αναδημοσιεύουμε αυτολεξεί: «Από την αρχή φάνηκε ότι δεν είναι κανονικό πράγμα μια χώρα 2,65 εκατομμυρίων κατοίκων, να αναλαμβάνει τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη. Μια χώρα που δεν υπήρχε στον ποδοσφαιρικό χάρτη, που δεν ξέραμε και αν έχει εθνική ομάδα και μια διοργάνωση για την οποία χρειάστηκε να ανατραπεί το ποδοσφαιρικό καλεντάρι όλης της υφηλίου. 

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ξεκίνησε πάντως. Τα 12 χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάθεση του, είχαμε καταιγισμό δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για την παράξενη αυτή επιλογή. Έγιναν δικαστικές έρευνες, συλλήψεις και ανακρίσεις αθλητικών παραγόντων, αποκαλύψεις για παρεμβάσεις, καταγγελίες για άθλιες συνθήκες στο Κατάρ και πολλά παρασκήνια. Καταλήξαμε το Σάββατο με ένα λογύδριο του προέδρου της ΦΙΦΑ Τζιάνι Ινφαντίνο που δήλωσε μεταξύ άλλων ενώπιον του Τύπου: «Σταυρώστε με, αλλά μην κατακρίνετε το Κατάρ». Δηλαδή τι είναι το Κατάρ; Η Παναγία της Λούρδης; Ολα αυτά φυσικά δεν συμβαίνουν τυχαία. Συμβαίνουν επειδή η διεθνής ομοσπονδία έκανε μια ακατανόητη (και για πολλούς επιλήψιμη) επιλογή, την οποία ούτε καν μπήκε στον κόπο να δικαιολογήσει στη συνέχεια. 

Ποιος άνθρωπος θα είχε ποτέ την ιδέα να πάει να παίξει μπάλα στο Κατάρ, πόσω μάλλον να κουβαλήσει εκεί ολόκληρο το ποδόσφαιρο. Χρήμα θα μου πείτε. Προφανώς, αλλά και μερικά άλλα. Νοέμβριος 2010: Ο πανίσχυρος τότε αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ και θρυλική μορφή του γαλλικού ποδοσφαίρου Μισέλ Πλατινί, προσκαλείται για γεύμα από τον πρόεδρο Σαρκοζί στο προεδρικό μέγαρο. Φτάνοντας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και άλλοι συνδαιτυμόνες. 

Τρεις Καταριανοί με τον τότε διάδοχο του Εμίρη Αλ Θάνι και σημερινό Εμίρη του Κατάρ. Σε μετέπειτα αφηγήσεις ο Πλατινί είχε πει ότι ο Σαρκοζί ούτε τον πίεσε, ούτε του ζήτησε να υποστηρίξει το Κατάρ, παρόλο που ήταν προφανές στην κουβέντα, ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφώς υπέρ της υποψηφιότητας του Εμιράτου. 

Ο Πλατινί κατάλαβε επίσης στη διάρκεια του γεύματος πως ο Σαρκοζί ζητούσε από τους Καταριανούς να αγοράσουν την Παρί Σεν Ζερμέν. Θεωρούσε πως το Παρίσι έπρεπε να έχει μια μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. 2 Δεκεμβρίου 2010: Λίγες ημέρες αργότερα, η ΦΙΦΑ με τη δραστήρια υποστήριξη του Πλατινί, αναθέτει το Μουντιάλ στο Κατάρ. 16 Ιουνίου 2019: Ο Πλατινί που δεν είναι πλέον ΦΙΦΑ συλλαμβάνεται και ανακρίνεται για την υπόθεση του Μουντιάλ. Αφήνεται ελεύθερος χωρίς να του ασκηθεί δίωξη. Εν τω μεταξύ το 2011 μερικούς μήνες μετά το γεύμα στο προεδρικό μέγαρο και την ψηφοφορία της ΦΙΦΑ, οι Καταριανοί είχαν αγοράσει την Παρί Σεν Ζερμέν».

Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας από αυτό το τόσο κατατοπιστικό και εύστοχο σχόλιο. Εμείς σαν επίλογο του σημερινού σχολίου, κρατήσαμε την δήλωση του παίκτη της ΑΕΚ και αρχηγού της εθνικής ομάδας του Ιράν, Εχσάν Χατζησαφί, η γεναιότητα και το μεγαλείο της ψυχής του οποίου μας συγκόνισαν. Η δήλωση του: «είμαστε με το λαό του Ιράν» απέναντι σε ένα σκληρό, αυταρχικό καθεστώς με ότι σημαίνει αυτό, συγχρόνως με την ομόθυμη συμπόρευση των συμπαικτών του, που δεν άνοιξαν τα χείλη τους ούτε για τον καθιερωμένο εθνικο ύμνο, ήταν ένα διαμάντι μέσα στην τεράστια και δύσοσμη χωματερή του Καταριανού Μούντιαλ.

ΥΓ: Οχι πως δεν το περιμέναμε, αλλά βρε αδερφέ κάπου θα πρέπει αυτοί οι εισαγγελείς και δικαστές που απονέμουν αθλητική δικαιοσύνη, να αντιληφθούν πως η κοινή γνώμη δεν αποτελείται από τυφλούς, ανόητους και αφελείς. Για όνομα το Θεού, ο υπότροπος για πολλοστή φορά Ολυμπιακός και πάλι τιμωρείται με ποινή χάδι; Έλεος. Επί του θέματος θα επανέλθουμε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.