Το «καμπανάκι» για την Εθνική, η δεδομένη ποιότητα της και η αδυναμία της που κοστίζει

Βασίλης Μάστορας26 Σεπτεμβρίου 2022

Ουσιαστικά μεγάλη ζημιά δεν έπαθε η Εθνική ομάδα από την ήττα στην Κύπρο για το Nations League. Ηταν η πρώτη απώλεια βαθμών στη διοργάνωση, η πρώτη ήττα και το πρώτο γκολ στο παθητικό της Εθνικής.

Η Εθνική πήγε στην Κύπρο έχοντας ήδη πετύχει την άνοδο στην 2η κατηγορία και συμμετέχοντας στο «παράθυρο» για την πρόκριση στο επόμενο Euro που θα το αξιοποιήσει τον Μάρτιο του ’24 στα πλέϊ οφ.

Θεωρητικά η μάχη της Κύπρου, είχε χαμηλό βαθμό δυσκολίας. Η αντίπαλος μας σε 26 αγώνες είχε όλο κι όλο τρεις νίκες. Τι είχε κάνει η Εθνική μας στο ίδιο διάστημα; Η Εθνική είχε υποστεί μόλις δύο ήττες σε επίσημα παιχνίδια. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στη Σουηδία και στην Αθήνα από την Ισπανία.

Είπαμε στη μικρή εικόνα λίγο το κακό. Στη νέα προσπάθεια όμως που κάνει η Εθνική ο αντίχτυπος είναι διαφορετικός. Ο Πογέτ και το λένε όλοι αυτό στην Εθνική, ήρθε για να αφήσει το αποτύπωμα του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Από την πρώτη ημέρα επιχείρησε να αλλάξει πράγματα στην ομάδα, να εμφυσήσει στους παίκτες το πνεύμα του νικητή και να βοηθήσει στην προσπάθεια να ζήσει η ομάδα στιγμές από τις προηγούμενες δεκαετίες. Προσπάθεια η οποία έχει ως πρώτο στόχο την παρουσία στο Euro 2024. Nα επανέλθει σε μία μεγάλη διοργάνωση και συγχρόνως να ανέβει στο ranking της ΦΙΦΑ, ώστε να βρίσκει ευκολότερους αντιπάλους απέναντι της.

Ο Ουρουγουανός, παραμονές του αγώνα με την Κύπρο, ήταν ξεκάθαρος. Απαίτησε από τους παίκτες το 5 στα 5, παρότι οι τέσσερις νίκες μάς είχαν εξασφαλίσει την άνοδο στη δεύτερη κατηγορία. Συγχρόνως μία νίκη στην Κύπρο θα ήταν η επιβεβαίωση ότι η Εθνική έχει αλλάξει νοοτροπία και ότι άρχισε να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ομάδας που έχει πάντα στόχο το καλύτερο.

Η Εθνική δικαίως ανέβηκε κατηγορία. Πέτυχε τέσσερις κρυστάλλινες νίκες κεφαλαιοποιώντας το ταλέντο και την ποιότητα της ομάδας, όπως και την αλλαγή στον πάγκο.

Παρ’ όλα αυτά δεν δικαιολογούνται πισωγυρίσματα. Η προσπάθεια παρουσίας στην τελική φάση του Euro ’24, είναι ένας συνδυασμός γεγονότων που το καθένα από αυτά έχει ξεχωριστή σημασία. Και κυρίως είναι αναγκαία η ισορροπία στην απόδοση της ομάδας. Πολύ περισσότερο, απαιτεί, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα με αντιπάλους όπως βρίσκεται σ’ αυτή τη χρονική περίοδο η Κύπρος.

Η Εθνική θα πρέπει να μάθει από τα προχθεσινά της, μη συμβατά με την προσπάθεια που γίνεται, λάθη. Δέχτηκε το πρώτο γκολ στους αγώνες του Nations League και είχε την πρώτη ήττα, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα από την Κύπρο. Είχε όμως κάποια διαστήματα που έπαθε black out μεσοαμυντικά, εικόνα αδικαιολόγητη για την ποιότητα αυτής της ομάδας.

Η ήττα στην Κύπρο δεν μας στοίχησε. Μοιάζει όμως με καμπανάκι για την Εθνική, η οποία από τη στιγμή που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο δεν αντέδρασε. Δεν έβγαλε στο γήπεδο πάθος, ποιότητα και αποφασιστικότητα για να μη χάσει. Δεν είχε φαντασία στο παιχνίδι της. Δεν κατάφερε να σώσει την παρτίδα.

Η Εθνική έχει πολλά προτερήματα. Εχει ταλέντο, παίκτες με εμπειρίες από μεγάλα Πρωταθλήματα, διάθεση για διάκριση. Τι της λείπει; Στον επιθυμητό βαθμό η αντίδραση όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ. Αυτό δηλαδή που πρέπει να αλλάξει ο Πογέτ και βασάνιζε την Εθνική και στην προηγούμενη προσπάθεια για πρόκριση στην τελική φάση του Κατάρ.





Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.