Το γκολ δεν είναι υπόθεση του ενός

Metrosport Team03 Νοεμβρίου 2022

Η δυσκολία στην εκτέλεση σε συνδυασμό με τη χαμηλότατη παραγωγή τερμάτων έχουν εξελιχθεί σε διαχρονικό πρόβλημα για τον Αρη και φέτος αυτό μοιάζει εντονότερο δίχως να σημαίνει αυτό ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Αντρε Γκρέι ο οποίος έχει σκοράρει περισσότερο από κάθε άλλον σέντερ φορ των «κίτρινων».

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Αρη είναι ότι κάθε χρόνο προσπαθεί να φρεσκάρει την επιθετική γραμμή του με την προσδοκία της επίλυσης αυτού του προβλήματος. Βάσει στατιστικής αποδεικνύεται ότι και φέτος υστερεί υπερβολικά στην αξιοποίησης των τελικών προσπαθειών καθώς είναι δεύτερος σε χαμένες ευκαιρίες, τρίτος σε τελικές προσπάθειες και 11ος στην εκμετάλλευση ευκαιριών. Οι προβολείς εστιάζουν στο πρόσωπο του Αντρε Γκρέι, στην πραγματικότητα όμως είναι θα είναι τουλάχιστον άδικο να «φορτωθεί» η ευθύνη στον Τζαμαϊκό φορ ο οποίος έχει σκοράρει περισσότερο από κάθε άλλον σέντερ φορ της τελευταίας πενταετίας και απέχει ένα γκολ για να φτάσει στον διψήφιο αριθμό τερμάτων σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο απολογισμός των 11 τερμάτων σε δέκα αγώνες προφανώς είναι πενιχρός για τους «κίτρινους» αλλά μπορεί να ερμηνευτεί. Ο Αρης πήρε αυτόν τον αριθμό τερμάτων από μόλις πέντε παίκτες και πιο συγκεκριμένα από τους Γκρέι (4), Μαντσίνι (3), Πάλμα (2), Εμπακατά (1) και Ζερβίνιο (1). Είναι φανερό δηλαδή ότι δεν εμφανίζει την πολυφωνία που τον χαρακτήρισε στα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα και πέρυσι δεν… έθελξε με την παραγωγικότητα του στην επίθεση καθώς σε δέκα αγώνες περιορίστηκε στα 13 γκολ αλλά αυτά ήρθαν από δέκα διαφορετικούς παίκτες! Αυτοί της μεσοεπιθετικής γραμμής είχαν έντονη συμμετοχή, το ίδιο συνέβη και τη σεζόν 2020-21 (σ. σ. 14 γκολ από οκτώ παίκτες) αλλά και την περίοδο 2019-20 (σ. σ. 16 γκολ από οκτώ παίκτες).

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο Αρης δεν παίρνει γκολ από τους παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής. Συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών αγώνων ο Λούις Πάλμα έδωσε τρία γκολ, τα δύο πέτυχε αγωνιζόμενος στη θέση του φορ. Στο ελληνικό Πρωτάθλημα οι Χουάν Ιτούρμπε, Μάνου Γκαρθία, Ραφαέλ Καμάτσο ακόμη δεν έχουν βρει δίχτυα, μάλιστα οι δύο πρώτοι δεν έφτασαν καν σε σημείο αξιόλογων τελικών προσπαθειών σε αντίθεση με τον τρίτο ο οποίος τις είχε – με σπουδαιότερη αυτή με τον ΟΦΗ – αλλά δεν την αξιοποίησε.

Εν τέλει, το πρόβλημα στο γκολ δεν είναι αποκλειστική ευθύνη του Αντρε Γκρέι καθώς για να βρει ο Τζαμαϊκανός του χώρους θα πρέπει να λειτουργήσουν οι παίκτες της μεσοεπιθετικής γραμμής και κυρίως να αποδείξουν ότι μπορούν να σκοράρουν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.