Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και η εξέλιξη του

Metrosport Team10 Νοεμβρίου 2020

Με άρθρο του, τον Αύγουστο του 2005, το οποίο παραμένει και σήμερα επίκαιρο ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΠΣΜ Κωνσταντίνος Λεβέντης αναφέρεται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, την εξέλιξη του στη σημερινή κοινωνία και το μέλλον του. «Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο συρρικνώνεται και οδηγείται σε μαρασμό. Πολλά σωματεία βλέπουμε να σταματάνε τη λειτουργία τους, ενώ σε πολλά χωριά δεν υπάρχουν καν πολιτιστικοί σύλλογοι καθώς φεύγει η νεολαία και δεν υπάρχει καμία βοήθεια από το κράτος» επισημαίνει ο Κώστας Λεβέντης. Αναλυτικά τι ανέφερε στο άρθρο του:

«Οσοι ζούμε από τα μέσα και παίζουμε αυτό το συναρπαστικό και όμορφο παιχνίδι, το ποδόσφαιρο, ανησυχούμε για την εξέλιξη του στη χώρα μας. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, γιατί ενώ είναι το θεμέλιο που πάνω του πρέπει να χτίσουμε ένα σταθερό σε αξίες και υγιές ποδοσφαιρικό αθλητικό οικοδόμημα, βλέπουμε να φθίνει, να μαραζώνει και τείνει να αλλάξει ο χαρακτήρας και ο κοινωνικός ρόλος. Μας ανησυχεί γιατί το πρωτοκύτταρο, ερασιτεχνικό σωματείο σιγά σιγά οδηγείται από φορέας δημιουργικών κοινωνικών αξιών και διαπαιδαγώγησης της νεολαίας να γίνει μια κακέκτυπη προέκταση των ΠΑΕ. Η εμπορευματοποίηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, απομακρύνει και περιθωριοποιεί κάθε κοινωνική και ανθρώπινη αξία από την ποδοσφαιρική οικογένεια. Η σαπίλα και η διαφθορά, ο ανταγωνισμός με την λογική του κέρδους, ο νόμος του ισχυρού που επικρατούν και επιβάλλονται στο χώρο του εμπορευματοποιημένου επαγγελματικού ποδοσφαίρου φαινόμενα αρρωστημένα που παράγουν και τη βία δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Όλα αυτά γίνονται αρνητικά πρότυπα στη συνείδηση των νέων ανθρώπων.

«Το ποδόσφαιρο-επιχείρηση»

«Συντηρείται και αναπαράγεται σε επίπεδο σωματειακού αθλητισμού το ποδόσφαιρο- επιχείρηση, η λογική και πρακτική της συναλλαγής και των ακριβών μεταγραφών, το ντόπιγκ, το στοίχημα και η διάβρωση συνειδήσεων των ανθρώπων του αθλητισμού» επισημαίνει ο Κώστας Λεβέντης και προσθέτει: «Υπάρχουν όμως χιλιάδες άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων (ευτυχώς) που ακόμη αγαπούν και στηρίζουν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τις πενιχρές τους δυνάμεις και διατηρούν την ύπαρξη του στην πατρίδα μας, παρόλο που αντιμετωπίζουν αντιξοότητες και κύρια την πλήρη αδιαφορία του κράτους δια μέσου των εκάστοτε μέχρι τώρα κυβερνητικών υπευθύνων. Η μέχρι σήμερα πολιτική και πρακτική των υπευθύνων κυβερνητικών παραγόντων απαξιώνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και αφού μας παραπλάνησαν ότι με την ανάληψη και διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων και την αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία της Εθνικής με την κατάκτηση του EURO 2004 θα μας φέρει ως δώρο του Αη Βασίλη την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του αθλητισμού, ξυπνήσαμε το άλλο πρωινό μετά από αυτές τις επιτυχίες και αντικρύσαμε πάλι την καθημερινή μας μιζέρια. Δηλαδή να μας λείπουν τα γήπεδα προπονητήρια, οι λοιπές υποδομές, η υγιεινή και ασφάλεια των αθλητών (παρόλο που έχουμε θρηνήσει θύματα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους γιατί δεν υπήρχε ιατρική βοήθεια, ευτυχώς σε επίπεδο ΕΠΣΜ δεν έχουμε θρηνήσει, γιατί πήραμε πρωτοβουλίες δημιουργώντας ένα πρόγραμμα πρόληψης πρώτων βοηθειών-αποκατάστασης χωρίς να ενισχύεται οικονομικά η ΕΠΣΜ από ΕΠΟ-πολιτική ηγεσία)».

Πενιχρή χρηματοδότηση και στείρος πρωταθλητισμός

Ο Κώστας Λεβέντης  κάνει αναφορά στην πενιχρή επιχορήγηση των ερασιτεχνικών σωματείων και από την άλλη στα χρήματα που χαρίζονται σε ΠΑΕ. Αναλυτικά: «Η χρηματοδότηση στα σωματεία είναι πενιχρή και δεν δίνεται σταθερά κάθε χρόνο σε όλους (δόθηκε το 2004 και υπολείπονται από την ΓΓΑ στα σωματεία το 2001, 2002, 2003) την ίδια στιγμή χαρίζονται εκατομμύρια στις ΠΑΕ και τις παραχωρούνται και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η γρήγορη μετατροπή από κοινωνικό αγαθό του λαϊκότερου αθλήματος του ποδοσφαίρου σε επιχείρηση προΐόν-εμπόρευμα-κέρδος, με την συμβολή και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ΠΑΕ, που δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο και την ανάπτυξη του, αλλά για το πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους, το μετατρέπουν σε μια τεράστια βιομηχανία θεάματος όπου κυριαρχούν, ο στείρος και ο αρρωστημένος πρωταθλητισμός, η έλλειψη συλλογικότητας, ο ατομισμός, στοιχεία που δεν βοηθάνε την πρόοδο και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και παρά πέρα του αθλητισμού και της ίδιας της κοινωνίας. Δυστυχώς για τα παιδιά και τους νέους αναπτύσσονται πρότυπα που επηρεάζουν καταλυτικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Υπόθεση λίγων τα ερασιτεχνικά σωματεία

Ο Κώστας Λεβέντης κάνει αναφορά στην απομάκρυνση όλο και περισσότερων ανθρώπων από τις δραστηριότητες των σωματείων. Αναλυτικά: «Το παζάρι των μεταγραφών, τα αναβολικά, οι διάφορες ενισχυτικές ουσίες, το κυνήγι της εύρεσης οικονομικού παράγοντα, έχουν διεισδύσει στον σωματειακό αθλητισμό και κυριαρχεί η λογική και πρακτική της επιχείρησης –σωματείο που βέβαια μέχρι τώρα η ζωή μας έδειξε ότι οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα, από τη μία και από την άλλη διώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους από τις δραστηριότητες του σωματείου. Αντί δηλαδή να είναι το ερασιτεχνικό σωματείο υπόθεση όλων, της συνοικίας, των χωριών, της πόλης, γίνεται υπόθεση πολύ λίγων, που επιζητούν την διάκριση, το χρήμα και την επιβίωση, σε μια κοινωνία που δεν φαίνεται ικανή να ικανοποιήσει τις λαΐκές ανάγκες. Αυτή την κατάσταση την θεωρώ απαράδεκτη. Είμαι ριζικά αντίθετος και πιστεύω ότι είναι και η συντριπτική πλειοψηφία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

Το κράτος να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Ο Κώστας Λεβέντης μιλάει για αγωνιστική διεκδίκηση από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας του δικαιώματος για άθληση των παιδιών και νέων της πατρίδας μας. Αναλυτικά: « Δεν πάει άλλο και για να μην καταντήσουμε γραφικοί, αγανακτισμένοι πολίτες, χρειάζεται όλοι να δράσουμε για την σωτηρία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, γιατί οι νεοφερμένοι σωτήρες, που μας πλασάρουν οι μέντορες των μέχρι τώρα πολιτικών και αθλητικών ηγεσιών, μας περίσσεψαν και δεν ξέρουμε που να τους βάλουμε. Και αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί απλά αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά επειδή η διάδοση, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, είναι μια σημαντική κοινωνική ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας και του λαού μας. Η λογική του ποδοσφαίρου-εμπόρευμα είναι τραγικά αδιέξοδη και δεν οδηγεί στην ανάπτυξη της υποδομής των σωματείων. Με παρακάλια και ζητιανιά για αυτό που δικαιούμαστε δεν λύνεται το πρόβλημα. Είναι επιτακτική ανάγκη η δράση από όλους όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο, η αγωνιστική διεκδίκηση από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας του δικαιώματος για άθληση των παιδιών και νέων της πατρίδας μας. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Να μην πηγαίνει ούτε ένα ευρώ, στις ΠΑΕ. Τα γήπεδα, οι υποδομές, η υγεία και η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και η οικονομική στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, είναι κρατική υποχρέωση συνταγματικά κατοχυρωμένη με αγώνες και θυσίες του λαού μας»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.