To colpo grosso για τις εκλογές της ΕΠΟ

Κυριάκος Θωμαϊδης17 Μαΐου 2020

Εδώ και 25 περίπου χρόνια έχουμε υποστηρίξει με θέρμη την ανάγκη διεύρυνσης του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ. Γιατί πιστεύουμε ότι μόνον έτσι θα περιοριστούν η διαφθορά και η διαπλοκή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έχει ταχθεί υπέρ της διεύρυνσης. Μάλιστα για να το πετύχει, δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα έναντι των υπερεθνικών ομοσπονδιών. Δηλαδή να γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ το αργότερο μέσα στον Ιούλιο.

Ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να ξεπεράσει την υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ημερομηνίας των αρχαιρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος που είναι το αντιπροσωπευτικότερο εκλεκτορικό σώμα. Όμως ο κ. Αυγενάκης κάνει ό,τι κάνει, με αυτό το σκεπτικό;

Κατ’ αρχήν εκτίθεται μία κυβέρνηση που δεν τηρεί όσα συμφώνησε σε ευρύτατη και πολυσυζητημένη σύσκεψη πριν από τέσσερις περίπου μήνες. Και ήδη το ελληνικό ποδόσφαιρο απειλείται με Grexit.

Η ανακολουθία του κ. Αυγενάκη φαίνεται προσχεδιασμένη ώστε στο τέλος να οδηγηθεί η ΕΠΟ σε προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στη διεθνή επιτροπεία το 2016.

Αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι το νοσηρό σενάριο, ας πάμε στην κυβερνητική εκδοχή. Οι εκλογές της ΕΠΟ γίνονται φθινόπωρο και ψηφίζουν 5.000 ερασιτεχνικά σωματεία. Πρώτον γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για να γίνουν με αυτόν τον τρόπο οι αρχαιρεσίες και δεύτερον γιατί το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν χρηματοδοτεί μέσω της ΕΠΟ τα ερασιτεχνικά σωματεία;

Η σκοπιμότητα είναι προφανής: Ο χρόνος μέχρι το φθινόπωρο είναι ικανός για να οργανωθεί ένα εκλογικό πλαίσιο που θα δώσει το δικαίωμα στον αδύναμο σε θέματα ΕΠΟ, Ολυμπιακό, να αναδιπλωθεί. Η χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων απευθείας από τη ΓΓΑ, θα δημιουργήσει σχέση εξάρτησης με την αθλητική ηγεσία του τόπου και θα δημιουργηθούν εκλογικά παραμάγαζα.

Ταυτόχρονα ο κ. Αυγενάκης ζητάει σύνθετα νομιμοποιητικά έγγραφα από όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας και με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζει να δώσει δικαίωμα ψήφου στους αρεστούς και να εξωπετάξει τους ενοχλητικούς.

Προφανώς δεν έχει συζητήσει ποτέ για το θέμα με τον Γιώργο Λιάνη. Ο μακροβιότερος υφυπουργός Αθλητισμού της χώρας, τη δεκαετία του ’90 έκανε μία ιστορική δήλωση: «Όποια κυβέρνηση επιχείρησε να ανακατευθεί με τις εκλογές της ΕΠΟ, έφαγε τα μούτρα της. Έτσι την πάτησα κι εγώ»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.