Το bonus της κυβέρνησης δίνει κίνητρα στις ομάδες

Βασίλης Μάστορας29 Οκτωβρίου 2020

Για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παίζεται στις επαγγελματικές κατηγορίες έχω τοποθετηθεί πολλές φορές από ετούτη εδώ τη στήλη. Η βάση της θέσης μου είναι ότι το ποδοσφαιρικό προϊόν δεν είναι ελκυστικό και ότι οι ιδιοκτήτες τυφλωμένοι από τον εγωισμό δεν κάνουν τίποτε για να το βελτιώσουν. Απλώς διαμορφώνουν ένα περιβάλλον το οποίο τους εξυπηρετεί και δεν νοιάζονται για κάτι παραπάνω. Παρότι οι ισχυροί του χώρου φροντίζουν για την οργανωτική δομή των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών που διοικούν, ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους επιρροής των θεσμικών οργάνων.

Είχα προαναγγείλει από αυτή εδώ τη στήλη, πριν από αρκετές εβδομάδες και το επανέλαβα πριν από λίγες ημέρες, ότι η κυβέρνηση σε αντιστάθμισμα της ζημίας που παθαίνουν οι ΠΑΕ από τον COVID-19 θα προχωρούσε στην οικονομική τους ενίσχυση μέσω του στοιχήματος. Ηταν απόφαση την οποία επεξεργάζονταν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Το νομικό πλαίσιο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους η είσπραξη από τις ΠΑΕ των επαγγελματικών κατηγοριών, ποσού από τα κέρδη των παικτών του Στοιχήματος. 

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα δίνονται ετησίως σε κάθε ΠΑΕ της Super League1 από 1,5 εκατ. ευρώ, σε κάθε ΠΑΕ της Super League2 από 300 χιλ. ευρώ και σε κάθε μία της Football League από 225 χιλ. ευρώ. Παρότι μπορεί να υπάρξει μία μικρή διαφοροποίηση στα ποσά το σίγουρο είναι ότι οι ΠΑΕ θα πάρουν μία σημαντική οικονομική ανάσα, χωρίς μάλιστα να μπει… «χέρι» στα χρήματα του δημοσίου.

Είναι εξαιρετικής έμπνευσης η απόφαση της κυβέρνησης οι πολλοί να βάλουν λίγα από τα κερδισμένα ποσά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, χωρίς να ζημιωθούν το κράτος και οι εταιρείες του στοιχήματος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Εκείνο που έχει αξία για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ότι οι ΠΑΕ έχουν πλέον πολλούς λόγους να σταματήσουν να έχουν κάθε είδους εξαρτήσεις, γιατί θα είναι οικονομικά αυτόφωτες. Κυρίως δημιουργούνται συνθήκες υγειούς ανταγωνισμού στις κατηγορίες οι οποίες έχουν περιπέσει σε πολλές αμαρτίες, δηλαδή τη Super League2 και την Football League.

Aν τελικώς επέλθει και η συμφωνία με τη δημόσια τηλεόραση, υπολογίζεται ότι η κάθε ομάδα της δεύτερης τη τάξη επαγγελματικής κατηγορίας θα πάρει συνολικά, μαζί με το bonus από τις στοιχηματικές εταιρείες, περίπου 600 χιλ. ευρώ και αυτές τις Football League από 350 χιλ. ευρώ, περίπου. Στην ουσία τα ποσά αυτά δίνουν στην πλειονότητα των ομάδων το δικαίωμα να καλύψουν τα έξοδα μίας ολόκληρης χρονιάς, έχοντα μάλιστα ένα αξιοπρεπές ρόστερ. 

Μ’ αυτά τα δεδομένα το παραγόμενο ποδοσφαιρικό προϊόν θα γίνει περισσότερο ελκυστικό ενώ θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός σ’ όλες τις κατηγορίες. Γιατί ποια ομάδα θα θέλει να χάσει τη Super League 1 και ποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες δεν θα θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Μ’ αυτά τα έσοδα μέχρι και η όρεξη των ομάδων της Γ’ Εθνικής θα ανοίξει γιατί στις ψηλότερες κατηγορίες υπάρχουν έσοδα που κάνουν τις ομάδες βιώσιμες.

FOCUS

Αναρωτιέται η κοινωνία του ποδοσφαίρου γιατί να θεωρηθούν πανάκεια οι αποφάσεις του κ. Κλάτενμπεργκ τη στιγμή που δύο διαιτητές στο VAR και ο διαιτητής του αγώνα κάνουν περίπου δύο-τρία λεπτά για να συμφωνήσουν για μία παράβαση, αφού πρώτα διαφωνήσουν δύο-τρεις φορές για την ίδια φάση; Και κάτι άλλο: Γιατί οι διαιτητές που βρίσκονται στο VAR βγάζουν τόση αγωνία στους διαλόγους;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.