Το άρθρο 20 του Συντάγματος και οι ελπίδες του ΠΑΟΚ στο Διοικητικό Εφετείο

Χάρης Δημαράς25 Απριλίου 2020

Ο ΠΑΟΚ, ως γνωστόν, εντός των επομένων ημερών θα καταθέσει κι επίσημα προσφυγή στο CAS με στόχο τη δικαίωση, μετά -και- από την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ που διατήρησε την ποινή αφαίρεσης των επτά βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα.

Δεν είναι όμως μόνο το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης από το οποίο προσδοκά δικαίωση ο Δικέφαλος. Υπάρχουν ανοιχτά δύο ακόμη δικαστικά μέτωπα από το εγχώριο τοπίο, από τα οποία υπάρχουν ελπίδες ότι θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα. Ο λόγος για το ΣτΕ (που θα αποφασίσει για την παράνομη σύνθεση της ΕΕΑ), αλλά και το Διοικητικό Εφετείο στο οποίο ο ΠΑΟΚ προσέφυγε για τη δεσμευτικότητα της απόφασης της ΕΕΑ, χάνοντας την προσωρινή διαταγή αλλά περιμένοντας πλέον την τακτική δικάσιμο, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη.

Σε αυτή, το νομικό επιτελείο του ΠΑΟΚ στηρίζει τις ελπίδες του για δικαίωση βάσει του άρθρου 20 του Συντάγματος περί Έννομης Προστασίας. Τουτέστιν, θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικό να μην κριθεί η υπόθεση του από φυσικούς δικαστές γεγονός το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά, παρά μόνο από μία επιτροπή τα μέλη της οποίας διορίζονται από τον εκάστοτε υφυπουργό αθλητισμού. Ο συγκεκριμένος λόγος ακυρώσεως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, έχει βάσιμες ελπίδες να γίνει δεκτός από το Διοικητικό Εφετείο.

Στην περίπτωση που η ανωτέρω υπόθεση ευδοκιμήσει, ο ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει χρήση του άρθρου «40» του Κανονισμού Λειτουργίας Δικαστικών Οργάνων της ΕΠΟ, σύμφωνα με το οποίο θα δύναται να ζητήσει αναψηλάφηση της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκθεση της ΕΕΑ, δυνάμει της οποίας κρίθηκε ένοχος ο ΠΑΟΚ, θα έχει ακυρωθεί ως διοικητική πράξη.

Επιπλέον κέρδος για τον ΠΑΟΚ θα είναι ότι, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτησή του στο Διοικητικό Εφετείο, θα τελειώσουν οι όποιες σκέψεις του Ολυμπιακού να διεκδικήσει στα χαρτιά το περσινό πρωτάθλημα, όπως έχει διαρρεύσει.

Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει δικαίωση στο CAS, ίσως οι συγκεκριμένες κινήσεις να μη χρειάζονται πλέον, αλλά ούτως ή άλλως στην ομάδα του ΠΑΟΚ είναι ειλημμένη απόφαση να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.