Τιτόπουλος: «Καταρράκτης φλεγμονής την 5η-7η μέρα από τα συμπτώματα»

Metrosport Team20 Νοεμβρίου 2020

Ο πνευμονολόγος, Ηρακλής Τιτόπουλος, περιέγραψε πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τους πνεύμονες, μιλώντας στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο».

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν βελτιώθηκαν τα «όπλα» κατά του κορωνοϊού:

«Να θυμίσω ότι ο κορωνοϊός ανήκει στις κατηγορείς των ιών και αντιμετωπίζονται όπως οι ιοί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Τα κοινά φάρμακα έχουν στόχο σε μεγάλο βαθμό να μας προστατεύσουν, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν το ίδιο καλά σ’ όλους. Ακόμη η επιστήμη δεν έχει κατασταλάξει σε συγκεκριμένη θεραπεία».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία:

«Θέλω να στείλω μήνυμα και να συγχαρώ συναδέλφους που έχουν φορτιστεί κάτω υπό αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία. Δεν κοιμούνται 2-3 μερόνυχτα. Σ’ αυτό έχει να κάνει και ο φόβος που έχει φτάσει στο ζενίθ και ασθενείς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και προτιμούν τη νοσηλεία από την παραμονή στο σπίτι. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι αντέχουν τα νοσοκομεία. Θα πρέπει να γίνει μια πιο σωστή στρατηγική. Είναι στα όριά τους τα νοσοκομεία. Ας ελπίσουμε την ερχόμενη εβδομάδα να έρθει ανάσα με λιγότερα κρούσματα».

Για τη ζημιά που προκαλεί ο κορωνοϊός στους πνεύμονες:

«Γύρω στην 5η με 7η μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, όχι από το τεστ, γίνεται σε πολλούς ένας καταρράκτης φλεγμονής. Μια οξεία αντίδραση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλη επιβάρυνση του αναπνευστικού και να οδηγήσει σε διασωλήνωση. Δεν συμβαίνει σε όλους. Ένας παράγοντας είναι το κάπνισμα. Πνευμόνια επιβαρυμένα επηρεάζονται ευκολότερα. Ή η ποσότητα του ιικού φορτίου που εισπνέει ένας ασθενής».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.