Τι θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία για την Εθνική ομάδα

Βασίλης Μάστορας18 Νοεμβρίου 2020

H Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, λογικό είναι να έχει ιεραρχήσει τους στόχους της. Πρώτο βήμα η νίκη σήμερα επί της Σλοβενίας και η κατάληψη της πρωτιάς στον όμιλο της στη Νations League. Στη συνέχεια, η περισσότερο δύσκολη προσπάθεια για την πρόκριση μέσα από την παραδοσιακή διαδικασία στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και τέλος, η παρουσία της στο Euro 2024.

Σήμερα το βράδυ θα ξέρουμε αν η Εθνική έχει κερδίσει το πρώτο στοίχημα. Ο μικρότερος σε βαθμό δυσκολίας στόχος, αλλά όχι και ασήμαντος. Γιατί η Εθνική που «χτίζεται» για τους δύο επόμενους σημαντικότερους στόχους, έχει λόγους να πάρει ψυχολογία για τη συνέχεια. Ακόμη θα προβιβαστεί στο γκρουπ B και θα παραμείνει στο τρίτο δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης για το Μουντιάλ του 2022. Υπόθεση με υψηλό βαθμό δυσκολίας, γιατί εκτός των άλλων όλα θα κριθούν από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, άρα η Εθνική δεν θα έχει σύμμαχο πολύ χρόνο στη διάθεση της προκειμένου να βελτιώσει τον αγωνιστική της εικόνα. Ο στόχος του Κατάρ πάντως έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας καθώς θα πάνε μόνο 13 ομάδες από την Ευρώπη, ενώ αντιστοίχως στο μεθεπόμενο EURO 24, συνολικά.

Η Ελλάδα είναι στην 30η θέση του ranking list της ΟΥΕΦΑ και θα παραμείνει εκεί αν νικήσει σήμερα τη Σλοβενία. Η βαθμολογική της θέση λέει πολλά. Πρώτα απ’ όλα αυξημένος βαθμός δυσκολίας όσον αφορά τους αντιπάλους που θα βρούμε μπροστά μας. Αντίπαλοι από τα δύο προηγούμενα γκρουπ δυναμικότητας, με την πρώτη ομάδα του κάθε ομίλου να προκρίνεται για τους αγώνες του Κατάρ και οι δεύτερες θα παίζουν αγώνες μπαράζ. Άρα η Εθνική με την κατρακύλα της στη βαθμολογία, λόγω της αγωνιστικής αστάθειας και των διασυρμών των τελευταίων χρόνων, έχασε το προνόμιο να αντιμετωπίζει αδύναμους αντιπάλους στην προκριματική φάση.

Το εγχώριο ποδόσφαιρο, μετά την έκρηξη λόγω του Εuro 2004, όσο διαρκούσε η κεκτημένη ταχύτητα έδρεπε καρπούς. Οι διεθνείς του θριάμβου της Πορτογαλίας που σκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, εξαργυρώνοντας επαγγελματικά την κατάκτηση του τροπαίου, απέκτησαν μεγαλύτερες εμπειρίες. Αγωνίστηκαν σε top Πρωταθλήματα, γνώρισαν διακρίσεις κι όταν τους χρειάστηκε η Εθνική πρόσφεραν στο pick τις υπηρεσίες του. Έχοντας πλέον καλύτερη ποδοσφαιρική κουλτούρα και έχοντας αποβάλει και το τελευταίο ίχνος αγωνιστικού κόμπλεξ απέναντι στους συναδέλφους τους της κεντρικής Ευρώπης.

Η Εθνική έχει ταλέντο και θεωρητικά ο χρόνος είναι υπέρ της. Για παράδειγμα οι Τζόλης, Τσιμίκας, Βλαχοδήμος, Λημνιός, Μασούρας και Γιαννούλης όσο θα περνάει ο χρόνος και θα αποκτούν εμπειρίες θα αποτελούν πολύτιμα «εργαλεία» για τον κάθε ομοσπονδιακό προπονητή.

Τι ζητάει λοιπόν από εδώ και πέρα η Εθνική ομάδα, η οποία δείχνει ζωντάνια, έχει παίκτες με μικρό μέσο όρο ηλικίας και περίσσια διάθεση; Ανεξαρτήτως από το αν καταφέρει να είναι παρούσα στο Κατάρ, να καταφέρει να κερδίσει πόντους ώστε να αναρριχηθεί στο ranking list της ΟΥΕΦΑ. Προσπάθεια η οποία θα αποτελέσει και τον πυλώνα για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024, στόχος ο οποίος φαντάζει περισσότερο ρεαλιστικός. Και o οποίος θα πρέπει να στηριχθεί, ανεξαρτήτως από το ποια θα είναι η νέα διοίκηση της ΕΠΟ. Γιατί η Εθνική ομάδα, παραδοσιακά πληρώνει και τα παραγοντικά παιχνιδάκια.

Υ.Γ. Μια χαρά το είπε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τζέφεριν, αναφερόμενος στις πιθανότητες να ολοκληρωθούν οι διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις: «Σε κανέναν εργασιακό χώρο δεν γίνονται τόσα υγειονομικά τεστ όσα στο ποδόσφαιρο». Πιστεύω ότι αυτό το γνωρίζει και η ελληνική κυβέρνηση που κρατάει ακόμη δέσμιες τις ομάδες της Super League2.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.