Τι συμβαίνει με την διακοπή της προπόνησης

Χρήστος Λιάπης23 Μαρτίου 2020

Σε άρθρο που δημοσίευσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής ποδοσφαίρου (κάτοχος διπλώματος UEFA A) Νικόλαος Νικολάου επισημαίνει:

Επίκαιρο παρά ποτέ είναι το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες αθλητές την στιγμή που θα κληθούν να επανέλθουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Σίγουρα δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά είναι απαραίτητο οι διοικήσεις των ΕΠΣ όταν κληθούν να αποφασίσουν πότε θα ξανά-αρχίσουν τα πρωταθλήματα, καλό είναι να πάρουν την γνώμη ειδικών επιστημών σε θέματα φυσικής κατάστασης έτσι ώστε να μην κάνουν λάθος με την απόφασή τους.

Οποιοδήποτε λάθος μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στους αθλητές και δεν μιλάμε σε επαγγελματίες αθλητές (που και εκεί υπάρχει πρόβλημα) αλλά μιλάμε για το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

 Δύο λέξεις υπάρχουν για αυτή την αποχή στην βιβλιογραφία «αποπροσαρμογή» και «αποπροπόνηση»
Θα αναφέρω στα γρήγορα κάποιες παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με την αποχή από την προπόνηση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η
Η κυριότερη παράμετρος που δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με προπόνηση στο σπίτι (μιας και πολλοί γυμναστές λόγω καραντίνας δίνουν προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι) είναι πως η αερόβια ικανότητα μειώνεται γρηγορότερα από ότι η δύναμη. Και απορώ ενώ γνωρίζουν πως μειώνονται 1) η πυκνότητα των τριχοειδών αγγείων και των μιτοχονδρίων 2) η αρτηριοφλεβική διαφορά οξυγόνου και 3) τα οξειδωτικά ένζυμα των μυών με αποτέλεσμα να μειώνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2 max δλδ η αντοχή τι σκοπό έχουν τέτοια προγράμματα όταν θα πρέπει μετά από 8-10 βδομάδες να πρέπει να ξανά κάνεις προετοιμασία για να επαναφέρεις την V02 max vVO2 max και την vAT.
Αντίθετα η δύναμη δεν μεταβάλλεται σημαντικά π.χ μετά από 2 βδομάδες «αποχής από την προπόνηση».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η
Η αποπροσαρμογή των ερασιτεχνών αθλητών έχει να κάνει και με την διατροφή τους η οποία δεν είναι ελεγχόμενη όπως αυτή των επαγγελματιών αθλητών. Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για μυϊκούς τραυματισμούς. Η υγεία λοιπόν των αθλητών είναι ευάλωτη μετά από την μεγάλη αυτή διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων.

ΠΑΡΤΑΤΗΡΗΣΗ 3η
Η κατάσταση των αγωνιστικών χώρων. Το πρόβλημα δηλαδή των συντηρήσεων. Γνωρίζουμε πως πολλά επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την συντήρηση των αγωνιστικών χώρων έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους.
Άρα λοιπόν δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρούμε τα γήπεδα.

Ας πάρουν λοιπόν οι διοικήσεις των ΕΠΣ σωστές αποφάσεις και πέρα από κάθε συμφέρον ας βάλουν πάνω από όλα το συμφέρων των αθλητών.
ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.