Τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση το project του νέου γηπέδου του Άρη

Βασίλης Βλαχόπουλος06 Νοεμβρίου 2021

Η χθεσινή συνάντηση στην Περιφέρεια Μακεδονίας μεταξύ όλων των μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στο project του νέου γηπέδου του Αρη και φυσικά εκπροσώπων του συλλόγου απλά επιβεβαίωσε κάτι που ήδη ήταν γνωστό και πλέον όλα βρίσκονται στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης.

Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, προφανώς, ήταν κάτι αναμενόμενο αλλά και συνηθισμένο για τέτοιου είδους projects. Είδηση «βγήκε» από τα χείλη του Περιφερειάρχη Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς είπε ότι… «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβει το κόστος της ανάπλασης του χώρου στον οποίον βρίσκεται σήμερα το γήπεδο του Άρη καθώς επίσης και τη δημιουργία αλλά και ανάπλαση των δημόσιων υποδομών στην έκταση που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο. Οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Πυλαίας Χορτιάτη συμφωνούν απόλυτο στους βασικούς άξονες τους οποίους θέσαμε από την πρώτη στιγμή».

Το μνημόνιο μεταξύ Περιφέρειας-Δήμου Θεσσαλονίκης-Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και ΑΣ Αρης θα διαμορφώσει το πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων της κάθε πλευράς. Ωστόσο, η δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φτάνει μέχρι ενός σημείου και για να μπει το project στις ράγες της υλοποίησης, θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε δύο συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες θα αποδείξουν τις προθέσεις της κι αυτές θα φανούν (πιθανόν) την ερχόμενη εβδομάδα όπου γίνεται προσπάθεια προγραμματισμού συνάντησης με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η πρώτη είναι ο ορισμός συγκεκριμένου Κυβερνητικού προσώπου του οποίου η δράση θα είναι συντονιστική αλλά και ελεγκτική. Αυτή η αναγκαιότητα αποδείχθηκε στην υπόθεση δημιουργίας Μουσείου Ολοκαυτώματος καθώς, έως ότου αναλάβει κυρίαρχο ρόλο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, όλα ήταν στον αέρα. Το δεύτερο αφορά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την έκταση που αφορά τον ΟΑΕΔ. 

Λανθασμένα, επικρατεί η εντύπωση ότι ο ΑΣ Αρης θα μπει σε διαδικασία ανταλλαγής έκτασης με τον ΟΑΕΔ. Δεν είναι έτσι. Η διαδικασία που πρέπει να γίνει προβλέπει ο ΟΑΕΔ να παραχωρήσει αυτή την έκταση (των 162 στρεμμάτων) στο αρμόδιο Υπουργείο κι εν συνεχεία το τελευταίο να μπει στη διαδικασία της ανταλλαγής. Γι’ αυτό ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι κομβικός.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, η ολοκληρωτική μελέτη θα είναι έτοιμη στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά για να τρέξει η χρηματοδότηση θα πρέπει να προηγηθούν οι ενέργειες της Κυβέρνησης. Γιατί η χρηματοδότηση χωρίζεται σε τρία σκέλη. 

Το πρώτο αφορά τα έργα ανάπλασης των δύο περιοχών τα οποία ανέλαβε η Περιφέρεια. Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σχετίζεται με την ανταλλαγή εκτάσεων και την καταβολή αποζημίωσης λόγω διαφοράς αξίας των δύο εκτάσεων/οικοπέδων (δηλαδή του γηπέδου «Κλ. Βικελίδης» και της έκτασης που αυτή τη στιγμή ανήκει στον ΟΑΕΔ). Τρίτο είναι η χρηματοδότηση από τον ιδιώτη ο οποίος θα κατασκευάσει το γήπεδο, τους εμπορικούς χώρους αλλά και τους χώρους ανάπλασης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.