Τι μήνυμα στέλνει η γνωμοδότηση της UEFA

Κυριάκος Θωμαϊδης29 Μαΐου 2022

Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει με ένταση το θέμα της αθλητικής διαδοχής. Η κυβέρνηση και η ΕΠΟ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε τελικές λύσεις, αλλά η πρόσφατη γνωμοδότηση της UEFA για την ευρωπαϊκή αδειοδότηση του Αρη δείχνει τον δρόμο.

Η αλλαγή ΑΦΜ στα αθλητικά σωματεία χρονολογείται από το 2000. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε ση Βουλή τη διαβόητη διάταξη της ειδικής εκκαθάρισης. Υπερψηφίστηκε και οι ομάδες μπάσκετ του Αρη και του ΠΑΟΚ, ο ποδοσφαιρικός Πανιώνιος και άλλοι μικρότεροι σύλλογοι έσβησαν τα χρέη τους στο χιόνι.

Η διάταξη διατηρήθηκε μόλις ένα μήνα και έδωσε τη δυνατότητα στα υπερχρεωμένα αθλητικά σωματεία να μετονομασθούν προσχηματικά, να συνεχίσουν ανεμπόδιστα στην ίδια κατηγορία τη δράση τους και να μην πληρώσουν οποιαδήποτε οφειλή! Είτε προς εργαζόμενους είτε προς προμηθευτές είτε προς το Δημόσιο.

Ενας Ισραηλινός προπονητής μπάσκετ, που είχε εργαστεί και στον ΠΑΟΚ και στον Αρη, ο Σβι Σερφ, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δικαιώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, πήρε τα χρήματά του και οι οφειλές των ομάδων προς το ελληνικό Δημόσιο πληρώθηκαν από τους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες.

Στην πολιτική σκηνή δεν κουνήθηκε φύλλο. Ελάχιστοι τόλμησαν να ψελλίσουν ότι ένας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου έφερε στη Βουλή έναν αντισυνταγματικό νόμο, όπως τουλάχιστον τον έκρινε το ΣτΕ. Και αντί οι πολίτες να επιτιμήσουν τον κ. Βενιζέλο, λίγα χρόνια αργότερα τον έκαναν μέχρι και αρχηγό κόμματος.

Η φάμπρικα συνεχίστηκε και από άλλους υπουργούς ή υφυπουργούς όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Είχε προηγηθεί το άρθρο 44 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ακολούθησε το άρθρο 99 και καταλήξαμε στην περιβόητη αλλαγή ΑΦΜ. Με την ανοχή των πολιτών, οι οποίοι φέριυν τεράστια ευθύνη για το κατάντημα.

Η FIFA και η UEFA μας πήραν χαμπάρι, το CAS έβγαζε σωρηδόν καταδικαστικές αποφάσεις για τις ελληνικές ομάδες και ήρθε τώρα η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που ξεκαθαρίζει το θέμα της αθλητικής διαδοχής.

Παρότι δίνει δίκιο στον Αρη για το ζήτημα της ευρωπαϊκής αδειοδότησης, προσθέτει μία παράγραφο που είναι το ισχυρότερο ράπισμα για όσα μεθοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Λέει το εξής απλό: Η νέα ΠΑΕ υποχρεούται να πληρώσει στο ακέραιο τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ. Κι ας άλλαξε ΑΦΜ κι ας άλλαξε όνομα κι ας άλλαξε γήπεδο κι ας άλλαξε πόλη.

Ηταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επικρατήσει η κοινή λογική. Ολες οι εμβαλωματικές λύσεις που επέλεξε η ελληνική πολιτεία και όλες οι ρυθμίσεις που έκανε κατά καιρούς η ΕΠΟ, θα πάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Διότι τόσο η FIFA, όσο και η UEFA, θα φροντίσουν (ακόμη και) μέσω του CAS να πάρουν τα χρήματά τους οι ποδοσφαιριστές που αυτοκτονούν και οι προπονητές που καθυβρίζουν τη χώρα μας ως κορυφαία μπαταξού.

Ηρθε η ώρα να τα βάλουμε μόνοι μας μια σειρά. Η αυριανή επίσκεψη των εκπροσώπων των υπερεθνικών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών στην Αθήνα, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία. Όχι μόνο για να λυθούν τα ζητήματα που προέκυψαν από την απονεννοημένη νομοθέτηση Αυγενάκη για το κρατικό μητρώο, αλλά και για να συμφωνηθεί ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο τραβάει επιτέλους μία τελική γραμμή φερεγγυότητας.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.