Τι φοβάται ο Αυγενάκης για την ΕΕΑ

Κυριάκος Θωμαϊδης13 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν υπάρχει λόγος ανάλυσης της υπόθεσης μεταβίβασης των μετοχών της Ξάνθης, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους.

Εκείνο που αξίζει να συζητήσει κανείς, είναι το «εξαιρετικά προβληματικό και παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας» της Επιτροπής. Ποιος το ισχυρίζεται αυτό; Ο άνθρωπος που όχι μόνο διόρισε τα μέλη της ΕΕΑ, αλλά και παρέτεινε για τρεις μήνες τη θητεία τους!

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία παραθέτουμε αυτολεξεί απόσπασμα ομιλίας στη Βουλή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στις 29 Ιουλίου 2020: «Ωστόσο να πούμε ότι ήδη επεξεργαζόμαστε διάταξη που θα έρθει στο νομοσχέδιο που θα βγει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, όπου με αυτή τη διάταξη θα αλλάζει άρδην το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής που θεωρούμε παρωχημένο και εξαιρετικά προβληματικό όπως αποδείχθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Γι’ αυτό το λόγο παρατείνεται η θητεία της διοίκησης για να ολοκληρώσει τη δουλειά της αφενός και αφετέρου θα φέρουμε διάταξη που θα δίνει ένα νέο, σύγχρονο ασφαλές και κυρίως πιο κοντά στις απαιτήσεις των καιρών».

Είναι προφανές ότι ο κ. Αυγενάκης αμφισβητεί οριζοντίως και καθέτως τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕΑ και δηλώνει ευθαρσώς ότι πρέπει να αλλάξει με διάταξη νόμου. Παρά ταύτα δίνει ένα τρίμηνο στον πρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος είναι κουμπάρος του, για να «ολοκληρώσει τη δουλειά» μαζί με τους άλλους συντρόφους του!

Ποιος θ’ αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας; Ο ίδιος, ο κ. Αυγενάκης. Μόλις προχθές έφερε στη Βουλή σχέδιο νόμου μετά από μακρά διαβούλευση. Ψάχνει κανείς να βρει τη σχετική διάταξη για την ΕΕΑ και… τζίφος! Λέξη δεν υπάρχει.

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες έως την Πέμπτη που το νομοσχέδιο ψηφίζεται στην Ολομέλεια, να περάσει κάποια διάταξη, η οποία θα έρθει αιφνιδιαστικά. Το ερώτημα είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν έγινε νωρίτερα, με διαφανή τρόπο και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, τη στιγμή μάλιστα που ήταν κυβερνητική δέσμευση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η απάντηση είναι απλή: Η ΕΕΑ έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή και πέρασε το κατώφλι της παρατυπίας. Ο πολιτικός της προϊστάμενος θέλει να την προστατεύσει γιατί γνωρίζει τι επέρχεται για τα μέλη της Επιτροπής. Αλλωστε υπάρχει σχετική εισαγγελική έρευνα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις νομικές ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά των θιγομένων. Όμως η πολιτική ομπρέλα προστασίας θα αποδειχθεί ανεπαρκής.

Από την έντυπη έκδοση της Metrosport

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.