Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρρος που θα σαρώσει τη Βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Metrosport Team19 Ιανουαρίου 2022

«Κύμα» χιονιά θα πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα, με τις πολικές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. 

Η πτώση της θερμοκρασίας θα αρχίσει από την Τετάρτη (19/1) με παγετό τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

«Τσουχτερό» θα είναι το κρύο την Πέμπτη, ενώ μικρή άνοδος θα υπάρξει την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο θα «χτυπήσει» εκ νέου το κύμα κακοκαιρίας, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός σε πολλές περιοχές της χώρας και με παγετό στα βόρεια.

Τι είναι ο αεροχείμαρρος που φέρνει πολικές θερμοκρασίες στη χώρα

Ο αεροχείμαρρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δεν αποκλείονται χιόνια ακόμα και στην Αθήνα.

Το κύμα κακοκαιρίας θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα την Παρασκευή και θα επεκταθεί. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πιθανότατα θα χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα έχουν επεκταθεί τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρή Κολυδά, η πρώτη ψυχρή εισβολή περνά την Τετάρτη με ξεροβόρι χωρίς σημαντικά φαινόμενα. Ωστόσο, η δεύτερη ψυχρή εισβολή έρχεται το Σαββατοκύριακο και κρατά μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος, με πολύ κρύο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΜΥ επεσήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι παράμετροι της επερχόμενης σημαντικής μεταβολής του καιρού, η οποία θα προκληθεί λόγω της κίνησης του ανώτερου χαμηλού που κατέρχεται νοτιότερα και μεταφέρει αέριες μάζες πολικής προέλευσης προς την περιοχή μας.

Για την αλλαγή του καιρού με τη διπλή ψυχρή εισβολή που θα προκαλέσει ισχυρό «κύμα» κακοκαιρίας με χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας μίλησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. 

Αν και, όπως διευκρίνισε ο μετεωρολόγος, η πρώτη ψυχρή εισβολή που ξεκινά από σήμερα, θα έχει μικρή διάρκεια, αντίθετα μεγαλύτερη σε διάρκεια θα είναι η κακοκαιρία και η ψυχρή εισβολή που θα ξεκινήσει από το Σάββατο και θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τη θερμοκρασία να δείχνει σε ορισμένες περιοχές έως και μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Protothema.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.