Τι δείχνουν δύο «άλλες» βαθμολογίες για τις επιδόσεις στη μάχη του τίτλου

Στέλιος Γρηγοριάδης04 Οκτωβρίου 2023

Με τη διεξαγωγή και της 7ης αγωνιστικής, ξεπεράσαμε το 1/4 της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος. Ηδη έχουμε μια βαθμολογία που, πιθανότατα, δείχνει τι θα επακολουθήσει, έχουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής από όλες τις ομάδες και κυρίως έχουμε τις πρώτες απώλειες των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου.

Επειδή έχω υποστηρίξει πολλές φορές ότι την ανάδειξη του πρωταθλητή την καθορίζουν οι “εκτός προγράμματος” απώλειες, καθιερώνω από σήμερα μια άλλη, διαφορετική, βαθμολογία. Εκείνη που θα δείχνει, μετά από κάθε αγωνιστική, ποια είναι η κατάταξη ανάμεσα στους τέσσερις διεκδικητές, με βάση τους βαθμούς που έχασαν.

Το κριτήριο που βάζω είναι ένα: Απώλειες βαθμών θεωρούνται οι ήττες και οι ισοπαλίες στους εντός και εκτός έδρας αγώνες με όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Το σκεπτικό είναι ότι ο επίδοξος πρωταθλητής πρέπει να κερδίζει τους τρεις βαθμούς απέναντι στους κατώτερους αντιπάλους. Στα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων, όλων των ντέρμπι δηλαδή, καμία ομάδα δεν χρεώνεται με απώλειες. Το σκεπτικό είναι ότι οι βαθμοί στα ντέρμπι, λίγο-πολύ, θα μοιραστούν μεταξύ τους. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι απόλυτο, θα έχω ταυτόχρονα και την ειδική βαθμολογία των τεσσάρων με βάση τα αποτελέσματα στους μεταξύ τους αγώνες. Ετσι, θα ξέρουμε με τη λήξη του Πρωταθλήματος, όταν θα έχει αναδειχτεί ο πρωταθλητής, κατά πόσο “μέτρησε” η απώλεια βαθμών στα ματς με τις υπόλοιπες ομάδες και κατά πόσο η συγκομιδή βαθμών στα ντέρμπι.

Εχουμε λοιπόν και λέμε:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΩΝ

ΑΓ -Β

1. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 6 0

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 4 0

3. ΠΑΟΚ 6 5

4. ΑΕΚ 4 5

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΝΤΕΡΜΠΙ

1. ΑΕΚ 2 4

2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2 1

3. ΠΑΟΚ 1 1

4. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 1

Βλέπουμε αμέσως ότι:

  • Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία απώλεια βαθμών στα έξι ματς που έδωσε πέρα από το εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ.
  • Ο Παναθηναϊκός δεν έχει επίσης απώλεια βαθμών σε τέσσερα ματς, αλλά πήρε μόνο έναν βαθμό από τα δύο ντέρμπι που έπαιξε στην έδρα του.
  • Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έχουν πέντε χαμένους βαθμούς. Ο ΠΑΟΚ σε έξι ματς και η ΑΕΚ σε τέσσερα.

Νομίζω ότι οι δύο βαθμολογίες έχουν πολύ ενδιαφέρον και θα γίνονται ολοένα και πιο ενδεικτικές για τις επιδόσεις των ομάδων όσο “κυλάει” το Πρωτάθλημα.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν μέχρι στιγμής είναι τρία:

1. Ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται πολύ δυνατός, αλλά έπαιξε μόνο ένα ντέρμπι.

2. Ο Παναθηναικός επίσης, αλλά είναι ευάλωτος στα ντέρμπι.

3. Χαμένοι, μέχρι στιγμής, είναι ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Ηττήθηκαν και οι δύο από τον ΟΦΗ και πέταξαν άλλους δύο βαθμούς στις έδρες τους με Αρη και Πανσερραϊκό, αντίστοιχα. Και τέτοιοι χαμένοι βαθμοί δεν αναπληρώνονται ποτέ. Η ΑΕΚ, πάντως, πήρε τέσσερις βαθμούς σε δύο ντέρμπι. Ουσιαστικά, την κρατάει ψηλά η εκτός έδρας νίκη επί του Παναθηναικού. Οπως θα ήταν ψηλότερα ο ΠΑΟΚ εάν έφευγε νικητής από τη Λεωφόρο.

Ολα αυτά με την υπενθύμιση, βέβαια, ότι εκκρεμούν οι δύο αναβληθέντες αγώνες ΑΕΚ-Παναιτωλικός και Παναθηναικός-Ατρόμητος, που θα γίνουν αυτή την Κυριακή.

Αλλά και με μία ακόμη υπενθύμιση: Μιλάμε πάντα για τις βαθμολογίες που διαμορφώνονται από τα τελικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει κάθε τελικό αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από την εν ψυχρώ αλλοίωση πολλών αγώνων εξ αιτίας των τερατουργημάτων της διαιτησίας και της εύνοιας που απολαμβάνουν απλόχερα μέχρι τώρα συγκεκριμένες, πάντα οι ίδιες, ομάδες...

ΥΓ. Είδατε πόσο ρίσκο έχει το “βαθύ” ροτέισον; Πήγε στο Ηράκλειο ο Αλμέιδα, παρέταξε την ΑΕΚ με περίπου πειραματική ενδεκάδα και “την πάτησε” αγρίως. Οταν “έριξε”, μετά το 60', πέντε “βαριά χαρτιά” (Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Πόνσε, Αραούχο, Ζίνι) ήταν πολύ αργά..

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.