Θριαμβευτής δίκαια στο ντέρμπι υποτάσσοντας και την ΑΕΚ και το άγχος

Metrosport Team13 Ιανουαρίου 2020

Αρθρογραφεί ο Δ.Μπούζας

Ρίχνοντας μια ματιά στη γενική εικόνα της αναμέτρησης κι εκτιμώντας όλα τα σημαντικά και ουσιαστικά στοιχεία της, όπως επί παραδείγματι ευκαιρίες, κατοχή, κόρνερ, καταλήγεις αβίαστα ότι οι γηπεδούχοι ήταν το το αδιαμφισβήτητο «αφεντικό» και δίκαια επικράτησαν του αντιπάλου τους. Το ότι η εξέλιξη του αγώνα σε κάποια μικρά χρονικά διαστήματα άλλαζε συσχετισμούς και ισορροπίες αυτό βασικά είχε αιτία την πίεση και το άγχος που λογικό ήταν να υπάρχουν στους παίκτες του Φερέιρα, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελούσε κομβικό σημείο κι ένα σημαντικό σταυροδρόμι, στην προσπάθεια τους για την κατάκτηση και των φετινών τους στόχων. 

Με έναν βαθμό διαφορά από την ομάδα που σκαρφάλωσε στην κορυφή της βαθμολογίας με 8 βαθμούς κλεμμένους (χάρισμα από τους Έλληνες διαιτητές) αυτή η προσπάθεια γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και κρίνοντας τους νικητές, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι στην «πρώτη γραμμή» έθεσαν την αγωνιστική πειθαρχία, το πάθος και την αποφασιστικότητα. Αρκετά από τα παραπάνω θετικά τα συναντούσες σε μεγάλα διαστήματα του 90λεπτου. Πολύ λιγότερα ήταν τα αντίστοιχα αρνητικά. Σίγουρα κάποιοι ποντάριζαν σε ένα ακόμη στραβοπάτημα προκειμένου να κάνουν κάβα βαθμούς, η οποία θα τους εξασφάλιζε την από εδώ και πέρα άνετη διαδρομή τους μέχρι το φινάλε. 

Δυστυχώς έχουν και θα έχουν την ανάσα των νταμπλούχων πυρωμένη να καίει τον σβέρκο τους και να συσκοτίζει και να θολώνει τις ελπίδες και τις σκέψεις τους. Όπως διαφαίνεται, η «επιχείρηση Σουζάνα» καταλήγει σε ένα μεγάλο φιάσκο. Εκτός βέβαια αν έχουμε και πάλι μια άνωθεν παρέμβαση απίστευτη κι εξωπραγματική όπως η προχθεσινή, που αθώωσε τον υπότροπο Ολυμπιακό, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την έκθεση της αστυνομίας με τα τόσα επιβαρυντικά από τα έκτροπα των «επιστημόνων» στον περίβολο και πάλι του «Καραϊσκάκης» πριν από το παιχνίδι τους με τον Παναθηναϊκό. 

Ο ΠΑΟΚ όμως που δεν έχει να περιμένει βοήθεια από κανέναν, βασίζεται μόνο στον εαυτό του και είναι ο ίδιος που διαχειρίζεται όλα όσα βρίσκει μπροστά του (πάνω και κάτω από το τραπέζι), όντας υποχρεωμένος να φορτωθεί με τις ευθύνες αλλά και με το αντίστοιχο άγχος. Κάτι που σε κάποια σημεία της χθεσινής αναμέτρησης φάνηκαν. Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο χθεσινό ντέρμπι ο νικητής ήταν αυτός που άξιζε τους βαθμούς. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει ένα μεγαλύτερο σκορ. Ένα σκορ το οποίο θα του επέτρεπε να αποβάλλει γρήγορα το άγχος και την πίεση που αισθανόταν. Σε αυτά τα παιχνίδια τα κρίσιμα, θεωρείται δικαιολογημένο το να είσαι λίγο προσεκτικότερος στη διαχείριση, με τον φόβο μην προκύψει κανένα αβίαστο και ολέθριο λάθος. Να σκεφτεί κανείς πως ο ΠΑΟΚ «κυριάρχησε» (ο χαρακτηρισμός αφορά τη γενική εικόνα και όλα τα ουσιαστικά στοιχεία της αναμέτρησης) έχοντας σε μέτρια έως άσχημη μέρα τον κορυφαίο παίκτη του σε ολόκληρη τη διάρκεια της περιόδου. 

Ο φιλότιμος και ποιοτικός Μίσιτς δεν μπήκε όπως όλοι περίμεναν, πιθανότατα και ο ίδιος στον αγώνα και δεν βοήθησε σύμφωνα με τις ικανότητες του. Ο Εσίτι ήταν καλός ανασταλτικά. Η απουσία του Μαουρίσιο φαινόταν στο δημιουργικό κομμάτι του ΠΑΟΚτσήδικου άξονα. Πολύ καλή η απόδοση του Λημνιού, ο Μπίσεσβαρ με καλές και κακές στιγμές, καλός ο Γιαννούλης. Γενικά το δίδυμο Ίνγκασον – Βαρέλα τα πήγε ικανοποιητικά, ενώ ο Μάτος είχε και πάλι φλόγα και πάθος, αλλά επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να εκτιμά με ιδιαίτερη προσοχή τις επιστροφές του και τα εύκολα φάουλ. Η χρησιμοποίηση του Ζίφκοβιτς για κάποιους ήταν μια ζαριά, για άλλους δικαιολογημένη και συμβατή με τη φιλοσοφία και την ψυχολογία των περισσότερων έμπειρων και σοβαρών προπονητών. 

Τη σπουδαία νίκη στο πρώτο ντέρμπι τη σφράγισε ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, με ένα γκολ από καθαρό πέναλτι που το κέρδισε και το εκτέλεσε ο ίδιος. Πάλεψε ο Σφιντέρσκι που τον έπαιξε όμως πολύ σκληρά το δίδυμο Βράνιες – Τσιγκρίνσκι. Ο διαιτητής προσπάθησε και πέτυχε να διατηρήσει το 50-50 άσχετα αν υπήρχαν και κάποιες δύσκολες περιπτώσεις τις οποίες όμως αντιμετώπισε αμερόληπτα και χωρίς να αφήσει περιθώριο σε καμία από τις δυο ομάδες να έχει σοβαρά παράπονα.

ΥΓ: Ερωτάται ο κ. Αυγενάκης: Έχουν απαγορευτεί οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών; Αν ναι, τότε πως βρέθηκαν οι χιλιάδες των οπαδών του Ολυμπιακού στη Λαμία;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.