Θεσσαλονίκη: Μείωση συγκέντρωσης κορωνοϊού στα λύματα

Metrosport Team20 Μαΐου 2021

Μικρή μείωση της συγκέντρωσης κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται από την περασμένη Παρασκευή.

Στις καθημερινές μετρήσεις της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ παρατηρείται σταθεροποίηση και μερική αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου.

Μετά από εννιά ημέρες ανοδικών τάσεων -από 5 ως 13 Μαΐου- από τη 14η του μήνα και μετά διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης ή και αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων προς χαμηλότερα επίπεδα.

Από τις πιο πρόσφατες μετρήσεις (Δευτέρας 17/5 και της Τρίτης 18/5) προκύπτει:

-Μείωση κατά 21% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Παρασκευής 14/5 και της Κυριακής 16/5.

-Μείωση κατά 22% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 10/5 και Τρίτης 11/5.



«Ενθαρρυντικό σημάδι»

ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις: «Η σταδιακή μείωση στις τιμές του σχετικού ιικού φορτίου που μετράμε από την Παρασκευή 14 Μαΐου και έπειτα αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι, ώστε να πούμε -σε πρώτη φάση- πως ανακόπτεται η ανοδική τάση των προηγούμενων ημερών. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση, που θα σημάνει μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, είναι το ζητούμενο. Καθώς οι συνθήκες -καιρικές και σε επίπεδο ανάπτυξης του εμβολιαστικού προγράμματος- γίνονται προοδευτικά πιο ευνοϊκές, η συναίσθηση της προσωπικής ευθύνης για την τήρηση των ελάχιστων μέτρων αυτοπροστασίας από τον ιό, τα οποία όλοι γνωρίζουμε, θα κρίνουν την πορεία και το πόσο ομαλά θα εξελίσσεται η μετάβαση στη νέα κανονικότητα».

Όσον αφορά στα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα από εδώ και στο εξής ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε: «Από εδώ και στο εξής και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα που πολλοί άνθρωποι -πιθανότατα ανάμεσά τους άτομα νεαρής ηλικίας ασυμπτωματικά αλλά και εμβολιασμένα μεγαλύτερης ηλικίας- θα πηγαίνουν στα εξοχικά τους και στις παραλίες, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πώς αυτές οι προσωρινές αλλοιώσεις του πληθυσμού της πόλης, επιδρούν στη διαμόρφωση της επιδημιολογικής της εικόνας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.