Θεσσαλονίκη: Γονείς ζητούν «γνωμάτευση» για να μην φοράει το παιδί τους μάσκα

Metrosport Team09 Σεπτεμβρίου 2020

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των γονέων για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.  

Πλέον, στρέφονται σε γιατρούς, είτε για να ρωτήσουν την γνώμη τους επί του θέματος, είτε ενα πάρουν βεβαίωση για να μην φοράει το παιδί τους μάσκα στο σχολείο. «Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις και τηλεφωνήματα είτε αγχωμένων γονιών για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, τι θα κάνουν με τις μάσκες, είτε γονιών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι καχύποπτοι απέναντι στις μάσκες και θέλουν «γνωμάτευση» για να μην φοράει το παιδί μάσκα στο σχολείο», ανέφερε στο Thestival o Παιδίατρος, Νίκος Καρανταγλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας.

«Αυτό αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. Και σε επίπεδο ιδιωτικής πρακτικής δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα στα ιατρεία μας αλλά και σε επίπεδο επιστημονικό δεχόμαστε ερωτήσεις, οι οποίες άλλες είναι καλοπροαίρετες και άλλες είναι λιγότερο καλοπροαίρετες. Έχω δεχτεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο πολλά τηλεφωνήματα από γονείς ασθενών, οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί για την μάσκα αλλά δέχτηκα και τηλεφωνήματα “γιατρέ δώσε μας μια γνωμάτευση για το πρόστιμο στον πεζόδρομο”», σημειώνει ο κ. Καρανταγλής.  

Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται απαλλαγή  

Άμεσα η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία ως η επιστημονικά υπεύθυνη εταιρεία για τη χώρα αναμένεται να εκδώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.  

Όπως εξηγεί ο κ. Καρανταγλής, απαλλαγή από την χρήση μάσκας θα χρειαστεί να «πάρουν τα παιδιά που έχουν πολύ βαριά και αρύθμιστα αναπνευστικά προβλήματα και τα οποία είναι ελάχιστα στην ελληνική κοινωνία ή τα παιδιά που έχουν μεγάλη δυσανεξία στο υλικό μιας μάσκας. Αυτά τα παιδιά που θα πάρουν απαλλαγή από την χρήση μάσκας αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους».  

Μέχρι στιγμής καταγγελίες για πλαστές βεβαιώσεις δεν έχουν φτάσει στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, όπως λέει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας. Ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι γιατρός δίνει πλαστές γνωματεύσεις, ενώ δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα έχει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.  

Σε αυτή την περίπτωση το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποφασίσει από απλή επίπληξη έως και προσωρινή στέρηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.