Θεσμικό το ζήτημα της επαγγελματικής διαιτησίας

Κυριάκος Θωμαϊδης25 Δεκεμβρίου 2022

Παρότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη οι συνθήκες, η στήλη είχε ταχθεί υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας γιατί τη θεωρεί μια ασφαλή διέξοδο για τον επάνοδο των Ελλήνων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος.

Ηδη για το ζήτημα έχουν ακουστεί πολλές απόψεις, προβλήθηκαν διάφορα μοντέλα από το εξωτερικό και ερίζουν η ΕΠΟ με τη Λίγκα. Η επαγγελματική διαιτησία έχει απόλυτα θεσμικό χαρακτήρα, ο οποίος – όμως – δεν ξεκινάει από την ίδια.

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι γίνεται με τη βάση της ελληνικής διαιτησίας. Χωρίς θεμέλια, δεν χτίζεις πολυκατοικία. Ισως έχει διαφύγει από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης ότι όλα αυτά τα χρόνια η ΕΠΟ δεν εφάρμοζε τον αθλητικό νόμο. Επικαλούμενη το αυτοδιοίκητο, είχε μεταφέρει τους διαιτητές από τους συνδέσμους στις Ενώσεις.

Υπάρχουν πέντε τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων που αποφαίνονται για το αυτονόητο: Οι Ενώσεις δεν μπορούν να έχουν μέλη φυσικά πρόσωπα (διαιτητές), παρά μόνο σωματεία. Αρα τα ποσοστά από τις αμοιβές των διαιτητών κακώς κατατίθενται στις ΕΠΣ.

Οι δικαστικές αποφάσεις αγνοήθηκαν από την ΕΠΟ, αλλά και από την πολιτεία που δεν ήθελε να συγκρουσθεί με τις υπερεθνικές ομοσπονδίες. Επί τρεισήμισι χρόνια ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν είπε κουβέντα γι’ αυτή την παραβίαση του νόμου και ξαφνικά άρχισε να μιλάει για ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Είναι αδιανόητο ο επίσημος εκπρόσωπος της πολιτείας να χαρακτηρίζει «λάθος» την παραβίαση του νόμου.

Πέρασαν 13 χρόνια από τότε που ίσχυσε στην Ελλάδα το ιδιότυπο καθεστώς υπαγωγής των διαιτητών στις ΕΠΣ. Η ΟΔΠΕ και οι Σύνδεσμοι Διαιτητών κοιμήθηκαν τον ύπνο του δικαίου, αποδεχόμενοι τον εναγκαλισμό των ποδοσφαιρικών παραγόντων.

Η ολιστική μελέτη της FIFA και της UEFA που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει ρητώς τη συμμετοχή δύο εκπροσώπων της διαιτησίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Παράλληλα πρέπει να ενταχθεί η Ενωση Διαιτητών στην ΕΠΟ και να συνοδεύεται από «σωματεία διαιτητών» που θα περιλαμβάνουν διαιτητές, βοηθούς, παρατηρητές, εκπαιδευτές και μη εν ενεργεία.

Ολο αυτό πρέπει να το διαχειριστεί η ΕΠΟ. Δυστυχώς οι πρωτοβουλίες της είναι ανεμικές, μαστίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις, φιλονικεί κάθε τρεις και λίγο με τη Λίγκα και δεν έχει σύμμαχο την κυβέρνηση. Πάλι θα χρειαστεί υπερεθνική παρέμβαση…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.