Θεοδωρίδου: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη»

Metrosport Team01 Νοεμβρίου 2022

Ενημέρωση σχετικά με τα εμβόλια πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/11) από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις 1 στους 4 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει θωρακιστεί με τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις (23,3% στην Ελλάδα με μ.ο της ΕΕ στο 18,8%). Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη του Nature σύμφωνα με τα οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός, αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον. Δεν είναι αιτία να αναβαθμιστεί η αξία τους σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας, όπως ανέφερε. Τα κρούσματα στα παιδιά με covid αυξήθηκαν λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Και στην χώρα μας είχαμε ανάλογη αύξηση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη τα δεδομένα και εισηγείται τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανασοκαταστολή. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος, ενώ δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε ότι παραλάβαμε εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί πως θα γίνει η διανομή τους.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.