Τερματοφύλακες: Από τον πατέρα στον γιο

Γιάννης Τσερβίνης24 Απριλίου 2024

Μύρωνας Σηφάκης, Γιώργος Δαύκος, Αντώνης Νικοπολίδης, Φώτης Στρακόσια. Τι σχέση μπορούν να έχουν αυτοί οι τέσσερις, πρώην τερματοφύλακες, που διέπρεψαν στα ελληνικά γήπεδα σε διαφορετικές δεκαετίες και εποχές;

Τι συνδέει το παρελθόν τους με το παρόν;

Όπως λέει μία παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των τεσσάρων προαναφερθέντων. Με αφορμή την συμμετοχή του Γιάννη Νικοπολίδη, γιου του Αντώνη, στην αναμέτρηση της Κηφισιάς με τον Ατρόμητο το προηγούμενο Σάββατο, το Metrosport.gr κάνει μία… βουτιά στο παρελθόν και θυμάται ποιοι πρώην τερματοφύλακες «παρέδωσαν» τα… γάντια στους γιους τους.

Μύρωνας, Μιχάλης και Μάριος Σηφάκης

Η οικογένεια Σηφάκη εκ του αποτελέσματος μπορεί να θεωρηθεί άκρως ποδοσφαιρική. Ο μπαμπάς Μύρωνας γεννήθηκε το 1960 και έκανε καριέρα στον ΟΦΗ (1986-1991), τον Πιερικό, τον Παναιτωλικό και τον Αγιο Νικόλαο. Σε μία βραδιά, αυτή της 21ης Ιουνίου 1987 έγινε ήρωας για τους Κρητικούς, καθώς στον τελικό με αντίπαλο τον Ηρακλή απέκρουσε τα χτυπήματα πέναλτι των Ζήφκα και Αδάμου και ο ΟΦΗ κατέκτησε το μοναδικό κύπελλο της ιστορίας του.

Τα βήματα του πατέρα του ακολούθησε χρόνια αργότερα ο πρωτότοκος γιος του, Μιχάλης. Ο γεννηθείς το 1984 Μιχάλης ξεπέρασε τον πατέρα και έκανε μεγαλύτερη και πιο «λαμπερή» καριέρα. ΟΦΗ, Ολυμπιακός, Αρης, Σαρλερουά, Ατρόμητος, Λεβαδειακός, Κορτράικ και Σαμσουνσπόρ ήταν οι ομάδες που αγωνίστηκε πριν… κρεμάσει προ έξι ετών τα γάντια του. Χρίστηκε επίσης διεθνής τόσο με την Εθνική Ελπίδων όσο και με την Ανδρών.

Τη δύσκολη και ιδιαίτερη θέση του τερματοφύλακα όμως ακολούθησε και ο δεύτερος-εκ των τριών- γιος της οικογένειας Βασίλης. 0 22χρονος γκολκίπερ ξεκίνησε και αυτός από τις Ακαδημίες του ΟΦΗ-Κρητικός γάρ- και έπειτα δόθηκε δανεικός στον Διαγόρα Ρόδου.


Γιώργος και Κώστας Δαύκος

Ηταν ένας από τους πιο ικανούς έλληνες τερματοφύλακες τη δεκαετία του ’80 και του ’90.

Ο λόγος για τον Γιώργο Δαύκο που ξεκίνησε την καριέρα του από τη Δόξα Δράμας και το 1982 έκανε το άλμα για τον Παναθηναϊκό. Τρία χρόνια μετά επέστρεψε στους «μαυραετούς», ενώ διετέλεσε και τερματοφύλακας σε Αθηναϊκό και Παναχαϊκή σε επίπεδο Α’ Εθνικής. «Παράσημό» του η απόσυρση από την ενεργό δράση σε ηλικία 38 ετών και οι 316 συμμετοχές στην «μεγάλη» κατηγορία.

Τα… χνάρια του ακολούθησε και ο γιος του Κώστας. Στην ίδια θέση με τον πατέρα του. Στο «1».

Ο γεννηθείς το 1988 Κωνσταντίνος ξεκίνησε και αυτός από τα… τσικό της Δόξας Δράμας και έπειτα αγωνίστηκε σε Διαγόρα, Καλλονή και ΟΦΗ πριν πει αντίο στην ενεργό δράση το 2017.


Φώτης και Θωμάς Στρακόσια

Ο Φώτης Στρακόσια αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού ποδοσφαίρου όσον αφορά τους τερματοφύλακες. Γεννηθείς το 1965 στο νομό Αργυροκάστρου στην Αλβανία ο ελληνικής καταγωγής Φώτης ήρθε στην Ελλάδα το 1990. Και… ρίζωσε.

ΠΑΣ Γιάννινα, Εθνικός, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Ιωνικός, Καλλιθέα, Εθνικός Αστέρας, Προοδευτική και ξανά Πανιώνιος αποτέλεσαν με χρονική σειρά τις ομάδες που αγωνίστηκε. Α, βάλτε και μία 15ετία ως διεθνής με την Εθνικής Αλβανίας.

Με τις ποδοσφαιρικές… μυρωδιές έντονες στο σπίτι ο Θωμάς Στρακόσια θέλησε να μοιάσει και αυτός τον πατέρα του.

Ξεκίνησε να αγωνίζεται από τις ομάδες νέων του Πανιωνίου και της Λάτσιο. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε το 2012 από τη Λάτσιο, στην οποία έπαιζε μέχρι το 2022, και κατέκτησε δύο Κύπελλα (2012-2013, 2018-2019) και δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας (2017, 2019). Τον Ιούλιο του 2022 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην Μπρέντφορντ ως ελεύθερος. Είναι και αυτός-ευρισκόμενος πλέον στα 29 του χρόνια- όπως κάποτε και ο πατέρας του, διεθνής με την Εθνικής Αλβανίας.


Αντώνης και Γιάννης Νικοπολίδης

Από τους πιο ικανούς και επιτυχημένους τερματοφύλακες όλων των εποχών είναι ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο γεννημένος το 1971 στην Αρτα πρώην διεθνής τερματοφύλακας έπρεπε να κάνει… ιώβεια υπομονή και να παίζει για πολλά χρόνια «δευτεροκλασάτο» ρόλο, πίσω από τον Γιόζεφ Βάντσικ στον Παναθηναϊκό-πήρε τρία νταμπλ- μέχρι να αρπάξει την ευκαιρία και να… εκτοξευτεί.

Μετά από 15 χρόνια στους «πράσινους» μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε έξι τίτλους. Είναι ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τρία συνεχόμενα νταμπλ. Ηταν ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής στο έπος του 2004 όταν και κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είχε μάλιστα τρία «clean sheets» στα τρία νοκ άουτ παιχνίδια με Γαλλία, Τσεχία και Πορτογαλία.

Ο ένας εκ των δύο γιων του Γιάννης έγινε και αυτός τερματοφύλακας, έχοντας… βαριά κληρονομιά να τον ακολουθεί. Σήμερα ανήκει στο ρόστερ της Κηφισιάς που αγωνίζεται στη Super League. Ηταν στέλεχος της Λαμίας, ενώ τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στις ΗΠΑ, αρχικά στο κολέγιο του Τζορτζτάουν και έπειτα στους New York Red Bulls του MLS.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.